Het is belangrijk dat je je groente en fruit even goed schoonmaakt voor je ze opeet. Je kan ze onder de kraan schoonspoelen met water. Het gebruik van zeep, azijn, citroensap of andere schoonmaakmiddeltjes is volgens Het Voedingscentrum overbodig.
Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Goed wassen onder stromend water is voldoende.
Het wassen van groenten en fruit is de eerste en eenvoudigste stap om pesticiden te verwijderen. Gebruik koud water en een zachte borstel om eventuele residuen te verwijderen.
Baking soda verwijdert pesticiden
Groente en fruit wassen onder stromend water verwijdert wel vuil en bacteriën, maar niet alle pesticiden. Uit onderzoek blijkt dat je 95% van de pesticiden het beste verwijdert door de groente en het fruit te laten weken in een bad van water en baking soda.
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
Een fruitontbijt laat je bloedsuikerspiegel teveel stijgen
Het eten van suikers, dus ook het eten van fruit, zorgt ervoor dat de hoeveelheid suiker (glucose) in je bloed gaat stijgen. Dat hoort ook zo, want dan kan deze belangrijke bron van energie door het lichaam worden vervoerd naar de cellen die dat nodig hebben.
Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar blauwe bessen kun je best niet spoelen tot je ze gaat eten. Ze hebben van nature een beschermlaagje, waardoor ze langer vers blijven.
Er zijn veel methoden die gebruikt worden om het lichaam te detoxen, een aantal manieren zijn: vasten, warmwaterbaden, kleibehandelingen (op huid en oraal), klysma's of darmspoelingen, oil-pulling, detoxkuren en supplementen, bijvoorbeeld actieve kool.
Als je voorverpakte sla in de supermarkt koopt, is die al voor je gewassen. Tijdens het wassen worden aarde, pesticiden, sappen die vrijkomen tijdens het snijden en micro-organismen zoals bacteriën verwijderd. Dat kost allemaal water.
Houd het fruit of de groente onder stromend water in een zeef . Dit verwijdert meer pesticiden dan het onderdompelen van de producten. De FDA raadt af om fruit en groenten te wassen met zeep, wasmiddel of commerciële productenreiniger. Het is niet bewezen dat ze effectiever zijn dan alleen water.
Van alle groenten en fruit in de Nederlandse supermarkten bevatten aardbeien de meeste restanten van pesticiden. Dat schrijft de Nederlandse krant Trouw vandaag. In de VS wordt elk jaar een lijst opgesteld van "vuile" en "propere" gewassen. Toeval of niet, maar aardbeien staan ook daar bovenaan de "vuile" lijst.
Door fruit met natuurazijn schoon te maken blijft het fruit niet alleen langer goed, ook verwijder je daarmee aanwezige bacteriën en schimmels. Pak hiervoor een kom en doe er koud water en een dopje natuurazijn in.
Doe je groenten bijvoorbeeld in de wasbak en week je groenten en fruit 12-15 minuten in een oplossing van water met baking soda. Een 1% oplossing is afdoende om tot 96% van de pesticiden af te wassen.
Wrijf de producten voorzichtig schoon terwijl u ze onder stromend water houdt . U hoeft geen zeep of wasmiddel te gebruiken. Gebruik een schone groenteborstel om stevige producten, zoals meloenen en komkommers, te schrobben. Droog producten af met een schone doek of keukenpapier om de bacteriën die aanwezig kunnen zijn verder te verminderen.
Met zuiveringszout breng je niet alleen je eten op smaak, het is ook nog eens goed voor je lichaam. Zo kan zuiveringszout bijvoorbeeld bijdragen aan een gezonde balans van de pH-waarde van het bloed. Maar let op! Voor zuiveringszout geldt hetzelfde als voor de meeste voedingsmiddelen: gebruik het met mate.
De beste en eenvoudigste manieren om je groente en fruit schoon te maken, is met behulp van huishoudmiddelen. Goed boenen heeft al zin, maar je kunt met baking soda bijna alle pesticiden verwijderen. Leg je producten in een bak water met baking soda (zuiveringszout) gedurende 12 tot 15 minuten.
Het is belangrijk dat je je groente en fruit even goed schoonmaakt voor je ze opeet. Je kan ze onder de kraan schoonspoelen met water. Het gebruik van zeep, azijn, citroensap of andere schoonmaakmiddeltjes is volgens Het Voedingscentrum overbodig.
Haal aardbeien snel uit het plastic en bewaar ze op een luchtige plek op kamertemperatuur. Niet in de koelkast, want dan verlies je veel smaak. En die zie je nooit meer terug. Laat de kroontjes erop zitten.
Ekoplaza is de meest biologische supermarktketen van Nederland en voert een gecontroleerd biologisch assortiment. Het Europees Biologisch keurmerk wordt onafhankelijk gecontroleerd door SKAL die erop toeziet dat er geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden.
Wanneer u klaar bent om uw bessen te serveren, legt u ze in een vergiet en spoelt u ze snel af met koud, stromend water. Was aardbeien, bosbessen, bramen en frambozen in koud of koud water . Hiermee verwijdert u pesticiden, vuil en schimmel.
Alleen op de bakjes aardbeien van Ekoplaza en Odin werden geen bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Op aardbeien uit de overige supermarkten zitten gemiddeld drie verschillende bestrijdingsmiddelen. Dat is wel wat minder dan in 2021 en 2022, toen waren dat gemiddeld 3,5 en 3,7 verschillende stoffen.
Bewerkte yoghurt met fruit is iets minder gezond, daar worden suikers aan toegevoegd. Lees bij aankoop het etiket: als yoghurt meer dan 5 procent suikers bevat, dan zijn er suikers aan toegevoegd in de vorm van fructose, glucose, honing of sacharose.
Er zijn fruitsoorten die van nature ontzettend veel ethyleengas produceren en tegelijk ook vatbaar zijn voor besmetting van andere ethyleenrijke vruchten. Appels, abrikozen, bananen, kiwi's, mango's, meloenen, nectarines, papaja's, passievruchten, peren en pruimen leg je daarom niet in dezelfde schaal.
Fruit lijkt misschien iets lichts dat nog best 's avonds kan, maar Johan helpt je uit die droom: “Fruit is geen aanrader, omdat de suiker erin je opnieuw alerter maakt, terwijl je lichaam juist tot rust moet komen.”