Direct in de vollegrond zaaien is af te raden. Je kunt broccoli planten na enkele weken, wanneer de plantjes groot genoeg zijn geworden en in elk geval vanaf eind maart of begin april. Je kunt broccoli voorzaaien in februari als je eerder wilt beginnen.
Vul de potjes met potgrond en zaai maximaal 3 zaden per potje. Dek de zaden af met maximaal 0,5 centimeter grof zand of een heel dun laagje potgrond. Bij een temperatuur van ongeveer 15 graden kiemen de zaden binnen 10 dagen.
Zaad telen van de meeste koolsoorten, en dus ook van broccoli, is niet moeilijk maar wel riskant. Ze is een kruisbestuiver en kruist met bloemkool, maar ook met nog wat andere koolsoorten.
Zaaien van broccoli
Vroege broccolirassen zaai je binnen onder glas of in een kweekbak van februari t/m half maart. De zaailingen plant je later in de maand april uit in de volle grond.
De grond waarop broccoli komt te staan moet vochtig zijn maar niet drijfnat. Een drijfnatte bodem zal rotting van de wortels tot gevolg hebben. Zorg er dus voor dat overtollig water goed kan wegstromen en dat de grond doorgankelijk is voor water.
Broccoli is meestal het meest succesvol in koelere zomers, omdat warm weer ervoor kan zorgen dat planten voortijdig gaan bloeien . In warmere streken kunt u beter rassen telen die bestand zijn tegen het telen van bloemen.
Extreme temperaturen brengen ook de productie van broccoli abrupt tot stilstand. Als uw broccoli helemaal niet wil groeien, zijn andere mogelijke boosdoeners overbevolking, schade aan het wortelstelsel of het te laat verplanten van zaailingen met wortels die wortelgebonden zijn .
Plant de jonge plantjes uit op 35cm tussen de plant in de rij en 60 cm tussen de rijen. Meer ruimte tussen de planten zorgt voor grotere kroppen in het midden. broccoli houdt van volle zon. Kies een tuinplaats met dagelijks minimaal 6 tot 8 uur direct zonlicht.
Broccoli oogsten
Broccoli wordt bij voorkeur 's morgens geoogst door met een scherp mes het hart van de plant uit te snijden. De plant zelf kan je in de grond laten zitten. Uit de zijknoppen zullen andere kleine bloemhoofdjes groeien die later geoogst kunnen worden.
Zomer broccoli is meerjarig en al in het jaar van zaaien geoogst. Van juni tot oktober. Broccoli kan een paar dagen in de groentela van de koelkast worden bewaard. Vervang de oude planten na ongeveer 5 jaar.
Broccoli: aardappel, bieten, bonen, komkommer, salie, selderij, uien.
Broccoli doet het het beste in vruchtbare alkalische grond, in de volle zon . Voeg langzaam vrijkomende meststof of goed verteerde compost of mest toe om de bedden voor te bereiden. Plant broccoli 30 cm uit elkaar en 45 cm tussen de rijen, zodat er voldoende ruimte is voor zijscheuten om te ontwikkelen.
Broccoli heeft consistente vochtigheid nodig vanaf het moment dat het gezaaid wordt tot aan de oogst, om soepel over te gaan van de vegetatieve fase, wanneer het blad groeit, naar de reproductieve fase, wanneer de kop gevormd wordt. Een onregelmatige toevoer van water kan stress veroorzaken bij planten , waardoor ze kleine, individuele bloemetjes vormen met een bittere smaak.
Begin met het zaaien van zaden binnenshuis, ongeveer acht weken voor de laatste vorst. Plant 3-4 broccolizaden per pot of kweekcel in een vochtige startmix voor zaden. Bedek de zaden met een grondmix tot een diepte van 1/4”. Houd de zaden vochtig tot de ontkieming, wat 7 - 14 dagen zou moeten duren, afhankelijk van de broccolisoort.
Het is ons aangeleerd om maar bepaalde delen van groenteplanten te eten. Bij broccoli eten we de bloemknoppen, bij meirapen de knolletjes en bij wortels enkel de oranje penen. Maar wist je dat je van vele groenten de volledige plant kan benutten dus ook de bladeren en de bloemen.
Broccoli heeft kleine, groene tot paarse bloemknoppen met dikke stelen. De smaak van broccoli heeft iets weg van bloemkool, maar is fijner en pittiger. De hele plant is eetbaar, dus ook de stengels en de bladeren.
In rijen kan je ongeveer 1 tot 2 broccoli planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.
Voor het ras 'Belstar F1' zal dit ongeveer 70 tot 80 dagen na het planten zijn. Bij het ras 'Calabrese' ligt het oogstmoment ongeveer 40-50 dagen na het planten, maar dan heb je meestal een reeks kleinere bloemschermpjes per plant. Wanneer je eerder oogst geeft dat minder gewicht.
Planten gedijen het best als alle omstandigheden in balans zijn. De processen in de plant zijn in goed evenwicht met zijn omgeving. Wanneer er factoren veranderen, ervaart de plant stress en wil hij zich zo snel mogelijk voortplanten. Dit doet je sla, broccoli of spinazie vervolgens door in bloei te schieten.
Broccoli is een gezonde groente, zoals zovele andere. In gezonde eet- en leefgewoonten hoort broccoli zeker thuis, maar het de gezondste groente noemen lijkt toch wat overdreven. Een goede gezondheid hangt nooit af van één product. Bovendien is het gezond om voldoende te variëren.
Veel mensen eten alleen de bloemknoppen, maar ook de steel en bladeren kun je eten. Broccoli bevat minstens evenveel vitamine C als het bekende vitaminebommetje, de kiwi. Met 200 gram broccoli krijg je zelfs ruim 2 keer de aanbevolen hoeveelheid vitamine C per dag binnen!
Mest of compost is de beste keuze om de grond aan het begin van het groeiseizoen te bewerken, en vervolgens kan de rest van het seizoen worden gevoed met een droge of vloeibare meststof.
Voor in het voorjaar geplante broccoli kiest u een variëteit met hittetolerantie en een korte groeicyclus (50 tot 60 dagen tot de oogst). De meeste groeien het beste als midzomerplanting voor de herfstoogst. Voor de herfstoogst kiest u variëteiten met een langere groeicyclus van 60 tot 85 dagen , zodat de koppen zich vormen bij koelere temperaturen.
Broccolispruiten zijn kleine, onvolgroeide zaailingen van de volwassen broccoli die je in de supermarkt koopt. En hoewel volwassen broccoli bekend staat om zijn voedingswaardeprofiel – 100 gram bevat 148% van je dagelijkse vitamine C en is een goede bron van vitamine A, B6 en vezels – is het niet helemaal te vergelijken met broccolispruiten.
Plant ze in een verhoogd bed op een plek waar ze veel zonlicht krijgen tijdens de wintermaanden, ongeveer 40 cm uit elkaar. Je kunt ze ook in potten kweken, maar kies dan een grote, stevige container voor elke plant . Als je ruimte hebt, doen ze het goed in een kas of polytunnel.