Laat de cake na het bakken eerst goed afkoelen. Verpak de afgekoelde cake dan luchtdicht, in een trommel, bewaardoos of plastic folie. Bewaar een cake altijd buiten de koelkast. In de koelkast droogt cake uit.
Het snelst koelen je baksels af wanneer je ze op een rooster zet, omdat de lucht eromheen kan circuleren en zo ook de onderkant afkoelt. Je kunt hiervoor het rooster van je oven gebruiken maar er zijn ook speciale koelroosters en -rekken te koop.
Als je cake uit de oven komt, kun je hem beter niet gelijk uit de vorm halen. Laat hem eerst een klein beetje afkoelen, zodat hij stevig kan worden. Het is echter wel belangrijk om hem niet helemaal in de vorm te laten afkoelen. De condens van de warmte blijft dan namelijk in de vorm hangen en trekt weer in je baksel.
Afkoelen. Laat de cake minimaal 15 minuten afkoelen in het bakblik, anders is de kans groot dat hij blijft plakken als je hem uitstort. Maar laat de cake niet helemaal afkoelen in het blik, want dan stoomt je cake.
Een cake bewaar je dus buiten de koelkast, als je hem in de koelkast bewaart droogt hij uit. Verpak hem in aluminiumfolie en laat hem gewoon op het aanrecht staan of zet hem in eenkastje. Dan blijft hij zeker een week goed.
Een zelfgebakken cake bewaar je buiten de koelkast. Als je 'm in de koelkast zou bewaren wordt de cake namelijk heel droog. Om te voorkomen dat de cake heel droog wordt, bewaar je 'm het beste in een luchtdichte bewaardoos op het aanrecht of in een keukenkastje.
Cupcakes bewaren op kamertemperatuur
Het fijne aan cupcakes is dat je ze goed verpakt prima een aantal dagen kunt bewaren. Je kunt de kale cakejes het beste in een goed afgesloten trommel buiten de koelkast bewaren. De cupcakes blijven dan 4 à 5 dagen goed.
Doe dit nadat je de cake uit de oven gehaald hebt
Yes, je cake mag uit de oven! Hoewel het heel verleidelijk is om 'm meteen te ontvormen, is het net heel belangrijk om 'm 10 minuten in de vorm te laten afkoelen alvorens 'm te ontvormen. Je cake stijft zo een beetje op, waardoor er minder kans is dat hij breekt.
Er zijn verschillende redenen waarom een cake of cupcake plots inzakt na het bakken. Zorg ervoor dat je het beslag niet te lang mixt, waardoor het te luchtig wordt en dus inzakt bij het afkoelen. Hou er rekening mee dat de temperatuur van de oven hoog genoeg is. Maar ook het temperatuurverschil kan een reden zijn.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Hoe lang moeten cupcakes afkoelen voordat je ze uit de vorm kunt halen? Een goede vuistregel is dat je ze ongeveer 10 minuten laat afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt. Leg ze vervolgens op een koelrooster en zorg ervoor dat ze volledig zijn afgekoeld voordat je het glazuur toevoegt.
Cakes kun je het best in aluminiumfolie bewaren of in een trommel. Dan blijft hij zeker een week goed. Bewaar een cake niet in de koelkast, daar droogt hij van uit. Pak een cake goed in met folie en doe deze in een zak als je de cake wilt invriezen.
Het 'probleem' is dus eenvoudig te verklaren, en de oplossing is eigenlijk net zo simpel. Je wilt dat de cake minder snel gaar wordt, zodat hij ook gelijkmatiger rijst. Normaal gesproken bak ik een cake in 60 minuten op 175 of 180 graden. Dan krijg je dus een cake die (vaak) aan de bovenkant open scheurt.
Het opkloppen doe je eigenlijk nooit op tijd, maar op zicht. De boter en suiker moet je samen zo luchtig kloppen, dat deze helemaal wit ziet. Dat kan 5 minuten duren, 10 minuten, of misschien zelfs 15 minuten.
Het beslag heeft de goede consistentie als het van de lepel loopt. Door te veel melk aan het beslag toe te voegen, bestaat de kans dat het gebak niet rijst.
Mijn cake zakt in
Een ingezakte cake kan verschillende oorzaken hebben. Je hebt de deur van de oven te snel geopend, de cake heeft niet lang genoeg gebakken, je gebruikte te veel vochtige ingrediënten,... Het belangrijkste is om tijdens het bakken de deur van de oven nooit te openen.
Hoe het beste koelen? Gebruik je een springvorm? Haal de cake dan uit het blik. Op deze manier kan de warmte van het blik niet als condens terugslaan op de cake.
Dit is in de meeste gevallen de oorzaak: De temperatuur tijdens het bakken was te hoog. De randen van de cake worden dan te hard voordat het bakpoeder het beslag heeft kunnen laten rijzen. Hierdoor rijst het midden door en krijg je een bult op je cake.
Het antwoord is dat je prima twee cakes tegelijk kunt bakken. Zet de cakes naast elkaar op het rooster en zorg dat er voldoende ruimte tussen de twee vormen is. Afhankelijk van je oven kan het zijn dat de baktijd net iets langer wordt, maar meestal is dat niet het geval.
Prik met een satéprikker of metalen pennetje in het midden van de cake. Komt de prikker er schoon en droog uit, dan is de cake gaar. Kleeft er nog beslag aan de prikker dan is de cake nog niet gaar en kun je de cake nog even in de oven laten staan.
Versgebakken is een cake natuurlijk het allerlekkerst. Wil je de cake bewaren voor een paar dagen, dan kun je de cake luchtdicht verpakken en een kleine week op kamertemperatuur bewaren. Let op: laat de cake afkoelen voordat je hem verpakt!
Je kunt dit oplossen door de oventemperatuur te verlagen en de cake eventueel wat langer te bakken. Ook kan het helpen om het bakblik een treetje lager in de oven te zetten of om hem af te dekken met aluminiumfolie tijdens de eerste helft van de baktijd.
Kun je cakebeslag bewaren? We raden het niet aan om cakebeslag van tevoren te maken of eventjes te bewaren. Tijdens het bewaren ervan, zul je al snel merken dat de kwaliteit van het beslag achteruit gaat. Het beslag zal minder luchtig worden, waardoor je een minder luchtige cake krijgt.
Je zou denken dat het logisch is om een crème op basis van boter die verder niet verhit is te bewaren in de koelkast. Toch doe ik dat eigenlijk nooit. Wel als ik hem een paar dagen wil bewaren, maar over het algemeen maak ik mijn botercrème maximaal een dag van tevoren.
Begin maximaal 2 dagen van tevoren met het vullen en decoreren van de taart, een dag van tevoren kan natuurlijk ook. Dat hangt maar net af van hoeveel tijd je nodig hebt. Op de tweede of derde dag voor de deadline haal je 's avonds de taarten en vullingen uit de vriezer.