Bij de veldbeoordeling werd de peen rauw geproefd (tabel 4). De best smakende rassen waren Namur, Nerac en ras 55-300 van Rijk Zwaan. Van deze drie rassen staat het ras Namur al langer bekend om zijn goede smaak.
Er zijn veel verschillende kleuren wortels en elke kleur heeft weer zijn eigen unieke voordelen voor de gezondheid. Zo zijn oranje wortels een goede bron van vitamine A en bètacaroteen (een precursor van vitamine A), krachtige antioxidanten en vezels.
Nantes wortels: deze wortels kun je in de supermarkt vaak in het koelvak vinden. Ze worden ook wel 'snackworteltjes' genoemd, omdat ze zo lekker zoet zijn. Perfect voor on the go. Parijse broei: deze kleine, bolvormige wortels zien er niet alleen heel leuk uit, ze smaken ook heel zoet.
De structuur heeft ook invloed op de smaak: de winterpeen is volzoet maar heeft een hardere, minder fijne structuur dan de bospeen. De winterpeen bevat minder vocht dan de bospeen, dit maakt het een minder geschikte keuze om rauw te eten.
Wortel is een groente. Bospeentjes zijn lange slanke wortelen, die worden verkocht in bossen met het loof er nog aan. Als ze gewassen en zonder loof verkocht worden, heet het waspeen. Winterpeen of winterwortel is een grote wortel.
De best smakende rassen waren Namur, Nerac en ras 55-300 van Rijk Zwaan. Van deze drie rassen staat het ras Namur al langer bekend om zijn goede smaak. De professionele smaaktest werd uitgevoerd door een expert panel van vijf getrainde proevers van PPO Glastuinbouw (tabel 5).
Meer bètacaroteen - De overvloed aan bètacaroteen in rode wortels geeft het de donkerdere rode tint. Rode wortels bevatten een hogere hoeveelheid bètacaroteen vergeleken met oranje wortels . Bètacaroteen, ook bekend als vitamine A, is zoals hierboven besproken essentieel voor een goed gezichtsvermogen en een gezonde huid.
De smaak van bospeen is licht zoetig en typisch wortelachtig en meer uitgesproken dan die van waspeen. Winterpeen zijn grote, vlezige, fel oranje gekleurde wortelen.
Wil je toch extra smaak toevoegen? Dan zijn er een hoop kruiden en specerijen geschikt voor worteltjes. De volgende kruiden en specerijen passen er perfect bij: peterselie, rozemarijn, laurierblad, salie, tijm en kruidnagel. Rooster ze bijvoorbeeld in de oven met knoflook en rozemarijn.
Selecteer wortelsoorten die bekend staan om hun zoete smaak. Dantes, Little finger, Short 'n Sweet, Sweetness en Tendersweet zijn er maar een paar om te overwegen.
Het bekendste gezondheidsvoordeel van wortels is dat je ogen er baat bij hebben. Dit komt door het hoge gehalte aan beta-caroteen. Dit stofje kan in je lichaam omgezet worden in vitamine A, dat onder meer nodig is voor het goed functioneren van de ogen. Met name voor het aanpassen van je ogen in de duisternis.
De kern van de zaak
Hoewel alle soorten wortels voedzaam en gezond zijn, bevatten paarse wortels krachtige antioxidanten genaamd anthocyanen die indrukwekkende effecten op uw gezondheid hebben. Het eten van paarse wortels kan de gezondheid van het hart verbeteren, gewichtsverlies stimuleren en ontstekingen en uw risico op bepaalde vormen van kanker verminderen.
Kun je ook te veel wortels eten? "Nee, ons lichaam regelt hoeveel bètacaroteen wordt omgezet in vitamine A. Bij te veel gaat gewoon de rem erop.
Wortels zijn goed te combineren met verschillende groenten zoals selderij, paprika, pompoen, pastinaak, ui en broccoli. De combinaties zorgen voor smaak- en textuurcontrasten in de gerechten. De knapperige selderij past goed bij de wortels, terwijl de zoetheid van ui de smaak aanvult.
Met het eten van 100 gram rauwe wortels heb je al 11% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voedingsvezels binnen. Vezels zijn noodzakelijk voor een soepele spijsvertering. Ze helpen het risico te verminderen op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.
Het grote verschil tussen wortel en peen is dat met een peen de gehele plant of een groentesoort zoals bospeen of winterpeen, kan worden bedoeld. Een wortel is een onderdeel van de plant, het gedeelte van een plant dat onder de grond groeit.
Studies met mensen en muizen laten zien dat de omzetting van bètacaroteen in vitamine A het "slechte" cholesterol in het bloed verlaagt . Bètacaroteen kan dus helpen beschermen tegen de ontwikkeling van atherosclerose, wat leidt tot de ophoping van vetten en cholesterol in onze slagaders.
Ongecontroleerde bloedsuikerspiegels kunnen leiden tot diabetes type 2 of uw ziekte verergeren. Wortels kunnen een veilige keuze zijn als u diabetes hebt en uw bloedsuikerspiegel in de gaten houdt . Het zijn ook niet-zetmeelrijke groenten. U kunt dus zelfs genieten van kleine hoeveelheden wortelen als u het ketogeen dieet volgt.
Vitamine A in rode wortels is essentieel voor gezonde ogen. Rode wortels bevatten ook fytonutriënten genaamd anthocyanine. Anthocyanine zijn krachtige antioxidanten die celschade kunnen helpen voorkomen en het risico op een hartaanval kunnen verminderen. Oranje wortels zitten boordevol vitamine A, E en K.
Wortel Paarse Haze
Deze kleurrijke variëteit zit boordevol antioxidanten en vitamine A. Wortel 'Purple Haze' kun je het beste rauw eten, omdat de smaak en kleur minder intens zijn als je hem kookt of stoomt.
De paarse wortel bevat net als de oranje wortel veel bètacaroteen. In je lichaam kan bètacaroteen worden omgezet in vitamine A. Deze vitamine is belangrijk voor de goede werking van je ogen en helpt bij het gezond houden van je huid.
Een wortel voorziet in dagelijkse behoeft aan vitamine A
100 g rauwe wortelen levert 1067 µg vitamine A en dit vooral in de vorm van bèta-caroteen (ongeveer 6400 µg) (2). Dit komt overeen met ruim 1,5 maal de gemiddelde dagelijkse aanbeveling voor vitamine A.
Waspeen is niets anders dan de bekende bospeen, alleen dan zonder loof en gewassen. Lekker makkelijk, even afspoelen en je kunt er zo mee aan de slag. Ook hiermee kun je tal van combinaties maken. Als kinderen zien dat je waspeen pakt snoepen er ze er graag van mee!
De bospeen is een bos van lange slanke wortelen en wordt verkocht met groen loof. Het is een lente- en zomergroente die van april t/m oktober wordt geteeld. Deze wortel heeft een zoete smaak.