Je kunt je groenten al enkele dagen op voorhand schillen en snijden. Op deze manier hoef je ze alleen maar toe te voegen terwijl je aan het koken bent, waardoor je kostbare tijd bespaart én meer kunt genieten van het gezelschap van je gasten.
Bereid je groenten de avond ervoor voor
Schil aardappelen, wortels, pastinaken en alle andere groenten die je eet en laat ze een nacht in pannen met koud water staan . Dit bespaart je een hoop gedoe en extra rommel op kerstochtend.
Houd er rekening mee dat groenten voedingsstoffen en smaak verliezen als ze eenmaal zijn gesneden, omdat ze worden blootgesteld aan lucht (oxidatie). Door gesneden groenten goed te bewaren, blijven ze langer vers en smaken ze langer, en zijn ze ook heel gemakkelijk te eten als tussendoortje of te gebruiken in recepten. Alle gesneden groenten moeten binnen 2 tot 3 dagen worden gebruikt .
Voorgesneden groenten in een plastic zakje, zoals bamigroenten, nasigroenten, gesneden ijsbergsla en Italiaanse groentemixen, zijn na de 'te gebruiken tot' datum (TGT) niet meer veilig te eten. Heb je de verpakking voor die datum geopend? Dan kun je de gesneden groenten nog maximaal een dag bewaren.
- De meeste groenten en kruiden kunnen van tevoren worden schoongemaakt, gewassen, gesneden of gehakt. - Harde groenten zoals spruitjes, bleekselderij, boontjes en paprika kunnen al worden geblancheerd : 2-3 minuten in ruim kokend water met wat zout.
Je kunt je groenten al enkele dagen op voorhand schillen en snijden. Op deze manier hoef je ze alleen maar toe te voegen terwijl je aan het koken bent, waardoor je kostbare tijd bespaart én meer kunt genieten van het gezelschap van je gasten.
Bewaar de niet schoongemaakte spruiten in een open zak in de groentelade van de koelkast. Daar is de temperatuur het laagst. Wil je ze liever buiten de ijskast bewaren om plaats te besparen, leg de spruitjes dan op een donkere, koele plek. Was de spruitjes pas op het allerlaatste moment.
Doe gesneden wortels en selderij in potten gevuld met water om ze tot een week lang vers, knapperig en makkelijk te pakken te houden. Of breng slappe wortels weer tot leven door ze in ijswater te leggen tot ze knapperig zijn. * Bewaar de toppen, indien aanwezig, voor worteltop salsa verde.
Bewaar gesneden courgettes in vershoudfolie verpakt tot 2 dagen in de koelkast.
Leg gesneden groenten in water
Wortels, selder, aardappelen, radijs en appel leg je na het snijden in een bakje met fris water in de koelkast. Zo blijven ze verrassend lang vers!
Om ze vers te houden, was je de groenten goed, schil je ze indien nodig en snijd je ze in de gewenste grootte. Wikkel ze in vochtige papieren handdoeken en bewaar ze in een grote, afgesloten zip-top zak waar de lucht uit is geperst. De groenten kunnen tot twee dagen van tevoren worden bereid.
Je kunt bleekselderij van tevoren hakken of in blokjes snijden om een voorsprong te krijgen op je maaltijdvoorbereiding . In tegenstelling tot hele bleekselderij verliest gesneden bleekselderij snel zijn vocht. Zonder aluminiumfolie om vocht vast te houden, moet je het onderdompelen in water om het gehydrateerd te houden.
Kool van tevoren snijden
Ik snijd liever een hele kool in één keer, verdeel de gesneden kool in 3-4 porties en zet het in de koelkast tot het klaar is om te koken . Op die manier is mijn voorbereiding voor de week (of zelfs 2 weken!) gedaan.
1. Water. Gesneden fruit en groenten in water bewaren lijkt tegenstrijdig, maar het is een geweldige manier om winterharde groenten zoals wortels, selderij en aardappelen te bewaren nadat ze zijn gesneden. Om hun versheid te verlengen, bewaar je ze altijd in vers, koel water en ververs je het water om de paar dagen voor nog langere bewaring .
Gelukkig is er een methode om geschilde wortels te bewaren die ze bijna een maand lang vers en knapperig houdt. Was geschilde wortels grondig. Dompel de wortels in een bak onder in koud water en zet ze in de koelkast . Ververs het water om de paar dagen om bacteriegroei te remmen.
Wortel- en kruisbloemige groenten (denk aan wortels, pastinaken, rapen en spruitjes) kunnen een dag van tevoren worden gewassen, geschild en gesneden voor een heerlijke mix van geroosterde groenten.
Door voorgesneden groenten op koelkasttemperatuur (4°C tot 7°C) te bewaren en ze zoveel mogelijk van licht en lucht af te schermen, kunnen biologische reacties worden vertraagd. Sommige voorgesneden groenten worden ook met minder zuurstof – ook wel 'gewijzigde of beschermende atmosfeer' genoemd - verpakt.
Courgette: Was en hak, snijd of rasp 2 tot 3 dagen van tevoren . Bewaar in een afgesloten zak of bakje met een luchtdichte deksel in de koelkast.
Hoe je gesneden courgette bewaart. Als je je courgette al hebt gesneden en er nog wat over hebt, kun je het nog steeds bewaren, maar het is het beste om het helemaal op te maken als dat kan. Vers gesneden courgette kan vier of vijf dagen in de groentelade worden bewaard, goed afgesloten in een luchtdichte container of zip-top zak .
Om je groenten superknapperig en vers te houden, is het het beste om ze iets dichter bij het feest te snijden . Was en droog ze goed, snijd je groenten en bewaar ze in de koelkast in hersluitbare zakken totdat je klaar bent om de schotel te maken.
Snijd wortels in de gewenste grootte en vorm (stokjes, munten, stukken). Doe de gesneden wortels in een luchtdichte container (ik gebruikte een weckpot met brede opening, maar elke luchtdichte container die je hebt, is geschikt) en bedek de wortels met water. Doe het deksel stevig op de container en bewaar de wortels in de koelkast.
Wortels kunnen tot zes maanden bewaard worden in een koele wortelkelder. Als u geen wortelkelder hebt, hoeft u zich geen zorgen te maken: Wortels die ondergedompeld zijn in water en in de koelkast bewaard worden, blijven tot drie weken houdbaar.
Spoelen is een van DE twee meest kritische aspecten van kiemen! Met de juiste vochtigheid zal een zaadje ontkiemen. Spoelen is het proces waarbij we vocht toevoegen aan onze spruiten . Uitlekken is het proces waarbij we de hoeveelheid vocht reguleren die onze spruiten beschikbaar hebben - tot hun volgende spoeling.
Doe de spruitjes in een kom of pot bedekt met plasticfolie . Prik een paar kleine gaatjes in het plastic om luchtcirculatie mogelijk te maken. Als je spruitjes helemaal droog zijn, kun je ze in een plastic zak doen; een luchtdichte afsluiting zal echter waarschijnlijk hun houdbaarheid verkorten.
Was de spruitjes vlak voor gebruik met koud stromend water .