Haal je de chocolade uit de koelkast dan verdampt het vocht en blijven de suikerkristallen achter op de chocolade en vormen een dun wit laagje. De chocolade is dan niet bedorven, maar het ziet er niet meer zo smakelijk uit en het ligt ook minder lekker in de mond.
Om het risico van een saaie smaak en een broze textuur te voorkomen, haalt u uw chocolade ongeveer 30 minuten voor het eten uit de koelkast , maar zorg ervoor dat u het niet direct in het zonlicht laat liggen. Dit zorgt ervoor dat uw chocolade de tijd heeft om op kamertemperatuur te komen zonder dat het een gesmolten zooitje wordt.
Bewaar uw chocolade op een donkere plaats
Om de vorm van uw chocolade te behouden, is uw eerste stap om het uit de zon en extreme hitte te houden. Licht is een energie die warmte uitstraalt, waardoor uw chocolade sneller smelt. Het is het beste om uw chocolade in een kast of kastje te bewaren om te voorkomen dat ze smelten.
Bereiden. - De gouden regels bij het smelten van chocolade : De chocolade niet te heet verwarmen en de kom boven heet water mag het water niet raken. Als je chocolade smelt met een een vloeistof moet je minstens 1 eetlepel vloeistof gebruiken per 50 g chocolade.
Bewaar uw vers gemouleerde chocoladefiguren in een koelkast met een goede luchtventilatie op 14-16 °C gedurende 30 minuten (of zelfs langer voor grote holfiguren) om ze volledig te laten kristalliseren.
Plaats je te smelten chocolade in een kom die geschikt is voor de magnetron en zet je magnetron op 700 of 800 watt. Warm je chocolade voor 30 seconden op. Wanneer deze 30 seconden zijn verlopen is het belangrijk om even goed door je chocolade heen te roeren.
Hoe lang duurt het voordat gesmolten chocolade hard wordt? Over het algemeen duurt het 20-30 minuten voordat chocolade hard wordt en op kamertemperatuur hard wordt. Door een koelkast of vriezer te gebruiken, kunt u de tijd die nodig is om de chocolade volledig te laten harden aanzienlijk verkorten. (Klik hier als u wilt leren hoe u chocolade kunt smelten).
En het wordt steeds heter en heter...
Verpak uw chocolade in een luchtdichte doos om het te beschermen tegen vocht en andere geuren . Als het mogelijk is, plaats het dan in de koelkastdeur, want dit is de warmste plek in de koelkast.
Chocolade kun je smelten au bain-marie. Doe de chocolade in een hittebestendige kom en zet deze op een pan met lichtjes kokend water. Let erop dat er geen waterdruppels of stoom in de kom terechtkomen en dat de onderkant van de kom het water niet raakt.
Koel, maar niet koud
Als u wilt weten hoe u kunt voorkomen dat chocolade smelt zonder koelkast, kunt u het beste chocolade bewaren op een koele, donkere en droge plek, zoals een voorraadkast of keukenkastje, waar de temperatuur constant is en de chocolade uit de buurt van licht staat .
Bewaar je chocolade niet in de koelkast
Kou en vocht trekken namelijk in de chocola, ook wanneer de chocolade nog in de verpakking zit, en dat tast de structuur en smaak van het product aan. Bewaar chocolade dus niet in de koelkast, maar ook niet op een andere koude of vochtige plek.
Simpel gezegd bestaat chocolade voornamelijk uit vet, dat in de vorm van cacaoboter komt. Dit is het vet dat van nature uit cacaobonen komt. Cacaoboter is het vet dat je die rijke textuur geeft als de chocolade in je mond smelt. Hoe hoger het cacaobotergehalte in chocolade, hoe makkelijker je het kunt smelten .
Of u nu alleen gourmettruffels eet of chocolade eet die voor u wordt neergezet, bewaar chocolade alstublieft niet in de koelkast . Dit komt omdat chocolade gemakkelijk de geuren absorbeert van alles wat het in de buurt van de koelkast legt, wat een schadelijk effect kan hebben op de smaak.
Als u wilt voorkomen dat uw chocolade reep smelt, is het gebruik van een koeltas of -container een van de eenvoudigste en meest effectieve trucs. Net als koeling, behouden deze geïsoleerde opslagoplossingen een constante temperatuur die kan voorkomen dat chocolade smelt, zelfs op warme dagen.
Kies isolerende en verkoelende verpakkingsmaterialen .
Gemetalliseerde bubbelverpakkingen isoleren uw chocolade en weren de hitte. Door uw chocoladedoos in ijsblokjes te bewaren, blijven ze onder hun smeltpunt.
Chocoladetruffels een nachtje laten staan lijkt misschien ongevaarlijk, maar het is niet altijd aan te raden. De kamertemperatuur kan variëren en bij warmere omstandigheden kunnen truffels smelten of hun vorm verliezen . Voor één nacht is het meestal veilig, maar onthoud: hoe verser, hoe beter.
Voor het beste resultaat bewaart u chocolade in dozen bij een gematigde kamertemperatuur . De ideale temperatuur voor het bewaren van chocolade ligt over het algemeen tussen de 60° en 70° Fahrenheit — veel warmer dan dat, en de textuur en het uiterlijk van de chocolade kunnen eronder lijden.
Gelukkig is dat niet nodig, want je kunt gesmolten chocolade prima laten stollen. Het is niet heel erg lekker om gestolde chocolade te eten, maar je kunt het heel goed opnieuw smelten en dit weer gebruiken voor het maken van bonbons en andere chocolade creaties.
Als het aankomt op het goed bewaren van uw chocolade, is het het beste om ze te bewaren bij temperaturen tussen de 65 en 68 graden Fahrenheit . Tenzij u van plan bent om de airconditioning aan te zetten, is een van de beste manieren om uw lekkernijen te beschermen om te kiezen voor een koelere, donkere omgeving.
De bonen van de cacaoboom bevatten ongeveer 50 procent cacaoboter, wat een hoofdingrediënt is voor de productie van chocolade. Cacaoboter is vast bij kamertemperatuur, maar begint te smelten bij ongeveer 93 graden F. — onder de gemiddelde lichaamstemperatuur van de mens .
Preciezer is het als je wat chocolade op een paletmes of plastic krabbertje doet en in de koelkast legt. Na een minuut of drie zal de chocolade uitharden. Je kunt de chocolade dan van het paletmes afslaan of door het krabbertje te buigen, los laten komen. Je ziet daarbij of de chocolade uithardt en of er een knak is.
Je voegt geen ingrediënten toe aan chocolade om het te laten stollen, je tempert het door het te verhitten tot een specifieke temperatuur, het af te koelen tot een andere temperatuur en het dan weer te verhitten . Hierdoor kristalliseert de chocolade op een manier die het hard en glanzend maakt. De temperaturen zijn verschillend voor verschillende soorten chocolade.
Laat het water lichtjes koken. Zet het kommetje met de chocolade bovenop de pan. Dankzij de stoom van het kokende water, gaat de chocolade langzaam smelten. Roer de smeltende chocolade door, zodat je een egale vloeistof krijgt.
Allereerst smelt je de chocolade en verwarmt deze tot een temperatuur van ca. 40°C. Bij deze temperatuur zijn alle kristallen gesmolten. Komt de temperatuur echter boven de 50°C, dan raken de kristallen blijvend beschadigd en zal de chocolade nooit meer hard worden.
Deze bestaat voor een groot deel uit vet, de cacaoboter. Door het onttrekken van de boter aan de cacaomassa ontstaat de grondstof voor cacaopoeder. Een belangrijk bijproduct van de chocolademakerij omdat er voor pure chocolade cacaoboter en suiker worden toegevoegd aan de cacaomassa.