Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
Hoewel je over een wel héél stevige ruggengraat moet beschikken wil je chocolade over de datum laten gaan, is het prima te eten als je toch ver na de houdbaarheidsdatum een reep achterin je kast vindt. Na verloop van tijd komt er wel een wittig 'laagje' op en kan de smaak iets teruglopen, maar ziek word je er niet van.
Het eten van chocolade die over de houdbaarheidsdatum is, is over het algemeen veilig , omdat chocolade relatief lang houdbaar is en niet snel bederft. Gebruik uw zintuigen om de kwaliteit te beoordelen; als u twijfelt, kunt u het beter weggooien of hergebruiken bij het koken.
Massieve chocolade is ongeveer 1 jaar houdbaar. Onder massieve chocolade verstaan we naast chocoladerepen en chocoladeletterrepen ook holle figuren zoals paashazen en paaseieren. Bij chocolade met vullingen ligt dit anders. Bonbons met een pralinévulling bijvoorbeeld zijn circa gedurende 6 maanden lekker.
Alle chocolade die is gebloeid, zal een beetje vreemd smaken, maar is nog steeds niet in slechte staat. Zulke chocolade is niet ideaal om te eten zoals het is, maar je kunt het altijd gebruiken bij het koken of bakken; je kunt er ook een siroop, chocoladegarnering of cakeglazuur van maken .
Je kunt het smelten in een dubbele boiler , maar dat vergroot de kans op vastlopen, ik verkies een magnetron, in intervallen van 15-30 seconden, tussendoor roeren. Als de chocolade lichtbruin en kruimelig is, kun je hem niet meer bewaren, gooi hem gewoon weg.
Cacaopoeder. Cacaopoeder is net als heel wat andere poeders eigenlijk onbeperkt houdbaar. Uiteraard is het wel belangrijk dat u het op de juiste manier opbergt, wat dus betekent dat u het op een droge, koele en donkere plek moet bewaren.
Met bovenstaande in gedachten, zult u ontdekken dat chocolade doorgaans geen strikte houdbaarheidsdatum heeft. In plaats daarvan heeft het een "ten minste houdbaar tot"-datum. Dit betekent dat het nog steeds oké kan zijn om het te eten na de houdbaarheidsdatum, maar de textuur, het uiterlijk en de smaak kunnen afwijken .
Schimmel kan gedijen op chocolade in warme, vochtige omstandigheden . Schimmelsporen zijn microscopisch kleine deeltjes in aarde, rottende planten en zelfs menselijk en dierlijk haar. Het is logisch dat schimmels en fungi zich ook ophopen in voedselproducten!
Chocolade heeft een hoog vochtgehalte. Om deze reden moet chocola in de verpakking bewaart worden. Wanneer je chocolade buiten de verpakking bewaart dan zal het vocht sneller geabsorbeerd worden en hierdoor kan er een wit laagje op de chocolade ontstaan. Uiteindelijk kan dit zelfs zorgen voor beschimmelde chocolade.
Hoewel het consumeren van verlopen chocolade niet per se schadelijk is , smaakt het misschien niet zo vers of smaakvol als het ooit was. In de meeste gevallen is chocolade die over de houdbaarheidsdatum is nog steeds veilig om te eten, mits het op de juiste manier is bewaard en geen tekenen van bederf vertoont.
Hoewel het zelden voorkomt dat oude chocolade voedselvergiftiging veroorzaakt , is het op de juiste manier bewaren ervan een gemakkelijke stap om ervoor te zorgen dat u maagklachten voorkomt nadat u uw zoetekauw hebt bevredigd. U wilt niet dat de pijnlijke symptomen u ervan weerhouden om nog eens chocolade te eten — wat een nachtmerrie!
Chocolade met een hoger melkgehalte (zoals witte chocolade of melkchocolade) bederft sneller dan chocolade met een lager melkgehalte (zoals halfzoete, bittere en pure chocolade). Het is over het algemeen prima om chocolade maanden na de houdbaarheidsdatum te eten als deze ongeopend is of op de juiste manier is bewaard .
Pure chocolade, met zijn hogere cacaogehalte, kan tot wel drie jaar na de houdbaarheidsdatum nog goed blijven . Vanwege het hoge melkgehalte zijn melk- en witte chocolade misschien niet zo lang houdbaar als pure chocolade, maar hun houdbaarheid is nog steeds niet te versmaden — je kunt verwachten dat je er nog zo'n 8 maanden mee vooruit kunt.
Salmonella wordt doorgaans geassocieerd met eieren en kip, maar ook in chocolade komt het vaker voor dan u denkt.
Wit uitgeslagen chocolade ziet er niet lekker uit, maar in principe kun je het gewoon eten. De wittige waas is geen schimmel en brengt je gezondheid niet in gevaar. Een bloem heeft echter wel invloed op de kwaliteit van het product. Zo kan de chocolade wat korreliger of vettiger aanvoelen, of minder intens smaken.
Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
Houdbaarheid van verschillende soorten eetwaren
Chocolade: Geïnfuseerde chocolade kan enkele maanden tot een jaar meegaan, vooral als u het op een koele, donkere plek bewaart . Chocolade kan gevoelig zijn voor temperatuurveranderingen, waardoor er een witachtige laag kan ontstaan die bekend staat als "bloom", hoewel dit niet per se betekent dat het bedorven is.
Pure chocolade kan een tot twee jaar bewaard worden als deze in folie wordt verpakt en op een koele, donkere en droge plek wordt bewaard, zoals een voorraadkast of kelder. Melk- en witte chocolade hebben een beperktere bewaartijd — niet langer dan 8-10 maanden.
Cacaopoeder zal je waarschijnlijk nooit een voedselvergiftiging bezorgen . Je kunt er echter wel maagklachten van krijgen als het ranzig is geworden. Om dit te controleren, ruik je er gewoon even aan. Als het niet onaangenaam ruikt, vochtig aanvoelt of tekenen van schimmel vertoont, is het meestal nog prima om te eten, zelfs jaren na de houdbaarheidsdatum.
ONBEPERKT HOUDBAAR
Zout, azijn, suiker, hard snoepgoed, kauwgom, sterk-alcoholische dranken en wijn.
Overtollige chocolade kan op verschillende manieren worden afgevoerd, waaronder: Doneren aan een voedselbank of opvangcentrum : Overtollige chocolade kan worden gedoneerd aan organisaties die voedsel verstrekken aan mensen in nood. Composteren: Chocolade kan worden gecomposteerd in een composthoop of -hoop, samen met ander organisch afval.
Gooi niet weg met gebloeide chocolade! Het is gewoon een cosmetisch probleem en gebloeide chocolade kan worden gerepareerd en gebruikt. Om de gebloeide chocolade die ik vond te gebruiken, heb ik het langzaam gesmolten boven een waterbad , wat niets meer is dan een zelfgemaakte dubbele boiler.
Vastgelopen chocolade repareren
Dit lijkt misschien tegenstrijdig, maar de manier om vastgelopen chocolade te repareren is om 1 theelepel kokend water per keer toe te voegen en dan krachtig te mengen tot het weer glad is . Dit is ideaal als u van plan bent om de chocolade te gebruiken voor een druppel of saus, aangezien de chocolade enigszins verdund zal zijn.