Als het je lukt om je chocolade te bewaren, doe dit dan niet in de koelkast. Chocolade neemt namelijk heel makkelijk geurtjes over. Bovendien is de ideale bewaartemperatuur 18 ̊C. Als je chocolade koud bewaart, slaat deze wit uit.
Bewaar je chocolade op een donkere en droge plek
Het is inmiddels duidelijk dat chocola onder normale omstandigheden beter niet in de koelkast, in de badkamer of in de buurt van kaas, vlees en vis kan worden bewaard.
Producten zoals pindakaas en hagelslag zijn, zéker ongeopend, tot ver na de THT-datum nog eetbaar. Dit geldt ook voor jam, maar dat komt door het hoge suikergehalte.
Een 'ten minste houdbaar tot' datum wordt niet gebruik voor verse (en dus bederfelijke) producten. Lang houdbare producten zoals bijvoorbeeld pasta, rijst, chocolade en hagelslag blijven vaak tot maanden na het verstrijken van de 'ten minste houdbaar tot' datum goed eetbaar.
Hagelslag en pindakaas zijn ook prima in te vriezen hoor!
Als het je lukt om je chocolade te bewaren, doe dit dan niet in de koelkast. Chocolade neemt namelijk heel makkelijk geurtjes over. Bovendien is de ideale bewaartemperatuur 18 ̊C. Als je chocolade koud bewaart, slaat deze wit uit.
Hagelslag moet een volle en lekkere chocoladesmaak hebben, gemaakt van kwalitatief goede cacaobestanddelen met echte cacaoboter en zo min mogelijk andere vetten.
Ook sommige volwassenen starten hiermee graag de dag. Maar dit broodbeleg staat niet in de Schijf van Vijf. Hagelslag en chocoladepasta bevatten veel calorieën, verzadigd vet en suiker. Eet dit daarom niet te veel en niet te vaak.
Alleen hagelslag die ten minste 35% cacao bevat, mag chocoladehagelslag genoemd worden. Hagelslag die minder bevat, wordt cacaofantasie genoemd. Deze hagelslag bevat naast minder cacao ook meer suiker dan normale chocoladehagelslag, waardoor hij minder goed smelt en ook goedkoper is.
Het Voedingscentrum bedacht 'n vuistregel voor het omgaan met producten buiten de Schijf van Vijf: 'Kies elke dag niet vaker dan 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf en daarnaast hooguit 3 keer per week wat groters'. Dat kan dus ook hagelslag of pindakaas zijn.
Chocolade
Condens op chocolade laat een witte waas achter. Naast vocht is chocolade ook gevoelig voor temperatuur. Chocolade mag niet te koud of te warm bewaard worden. De ideale temperatuur is 18 graden.
Dit verschijnsel wordt ook wel “bloom”genoemd. De witte waas kan ontstaan zijn door kristallen die aan de oppervlakte ontstaan zijn door het smelten en weer stollen van cacaoboter. Ook de suiker in chocola kan deze witte waas veroorzaken. De smaak zal ook iets minder zijn.
Wat is het verschil tussen hagelslag en vlokken? Als je beide producten naast elkaar houdt, zie je dat het voornaamste verschil de vorm is. Hagelslag is klein, langwerpig en heeft de vorm van korte sliertjes terwijl vlokken dik, plat en gekruld zijn.
Bewaar chocolade altijd op een koele, droge plaats, bij voorkeur bij een temperatuur tussen de 15 en 18 graden Celsius. Vermijd blootstelling aan direct zonlicht, vocht en warmte, omdat deze factoren de kwaliteit van de chocolade kunnen aantasten en ervoor kunnen zorgen dat het sneller bederft.
De witte waas op de chocolade is gelukkig geen schimmel, en is gewoon veilig om te eten. Die witte uitslag heet bloom en komt vanuit de chocolade zelf. Het wordt veroorzaakt door het smelten van de cacaoboter in de chocola. Dit gebeurt, zoals je misschien al verwacht, wanneer chocolade te warm wordt.
Voor de Wereld van Morgen deed een smaaktest met pure hagelslag van 4 verschillende duurzame(re) merken. De hagelslag van De Nieuwe Band werd met een gemiddeld cijfer van 8,3 verkozen tot winnaar! ''Heerlijke volle cacao-smaak en lekker romig.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Suikerrijk broodbeleg tot 1 jaar en mogelijk langer na THT, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Met 'hagelslag' bedoelden we vroeger anijshagel
50 kilo suiker, 3 ons lijm, 3 liter water, anethol 30 gram op de tien kilo. ' Anethol is een chemisch goedje dat smaakt naar anijs en venkel. Suiker en water spreken voor zich, want anijshagel is niet veel meer dan gebonden suiker met een smaakje (net als vruchtenhagel).
Hagel van eigen bodem
Hagelslag is een typisch Hollands product en ook alleen te koop in Nederland, België en voormalige Nederlandse koloniën zoals de Nederlandse Antillen, Suriname en Indonesië.
Het mag duidelijk zijn dat chocoladepasta en hagelslag, niet als de gezondste uit de bus komen. Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten.
Hagelslag (15 gram): 68 kcal 9,7 gram suiker. Chocoladepasta (20 gram): 114 kcal en 12,2 gram suiker. Appelstroop (20 gram): 56 kcal en 11,6 gram suiker.
Toch is pindakaas gezond
Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg. Pindakaas bevat evenveel of meer eiwit, maar veel minder verzadigde vetten dan kaas of worst. Bovendien is pindakaas puur plantaardig en bevat het geen cholesterol.
Hagelslag in de rest van de wereld
Vaak kunt u chocoladehagelslag wel vinden bij de taartversieringen. Leuk weetje: in België noemen ze chocoladehagelslag vaak muizenstrontjes.
Hagelslag is alleen in Nederland, Indonesië, Suriname en België te koop. In andere landen liggen wel soortgelijke producten in de winkel, maar dan om taarten mee te bestrooien. Er zijn verschillende variaties verkrijgbaar: als vruchtenhagel, anijshagel en, de belangrijkste natuurlijk, chocoladehagelslag.