Wat kun je met geklaarde boter doen? Deze pure botersoort bevat dus geen vetvrije melkbestandsdelen meer. En dat is fijn als je op hoge temperaturen wilt gaan bakken. Die vetvrije melkbestandsdelen zijn namelijk de reden waarom gewone roomboter kan verbranden bij een rookpunt van 120 graden Celsius.
Bij geklaarde boter zijn de vaste bestandsdelen en het water gescheiden van de vetten. Deze pure botersoort kan veel beter tegen verhitting op hoge temperaturen en is daarom heel geschikt om in te bakken. Omdat geklaarde boter alleen uit vet bestaat, blijft deze langer goed dan normale roomboter.
Geklaarde boter is een vetstof die ontstaat wanneer je roomboter smelt. Door de boter te smelten worden de verschillende ingrediënten van elkaar gescheiden. Roomboter bestaat naast vet namelijk uit water, eiwitten, melksuiker en zouten. Wanneer je die ingrediënten weghaalt, houd je geklaarde boter over.
Melkbestanddelen zijn de reden dat boter bij een lagere temperatuur begint te verbranden dan bijvoorbeeld olijfolie. Wanneer je boter klaart, verwijder je alle melkbestanddelen en water, maar blijft het botervet over. Dit creëert een hoger rookpunt, waardoor geklaarde boter ideaal is om te koken en te sauteren.
Omdat geklaarde boter geen melkbestanddelen bevat die tijdens het koken verbranden en roken, heeft het een hoger rookpunt dan gewone boter (meer dan 230°C). Hierdoor is het een uitstekende keuze bij hoge temperaturen.
Gewone boter heeft een rookpunt tussen 300°F en 350°F, terwijl geklaarde boter een rookpunt heeft van ongeveer 450°F . Dit maakt geklaarde boter net zo makkelijk te gebruiken bij sauteren of andere toepassingen met hogere temperaturen als een olie met een hoog rookpunt.
Voorbij het rookpunt breekt olie af. Geraffineerde oliën kunnen dus worden gebruikt om te frituren, omdat ze niet afbreken bij lagere temperaturen. Nou, het is zeker duidelijk dat Ghee gezonder is dan geraffineerde oliën . Gebruik ghee echter met mate, omdat het veel vetten en calorieën bevat.
Geklaarde boter blijft in een luchtdichte verpakking, zoals een pot, tot zes maanden goed op kamertemperatuur of koelkasttemperatuur. U kunt geklaarde boter op dezelfde manier opwarmen als gewone boter .
Geklaarde boter kan veel hogere temperaturen aan dan standaard roomboter. Daarom is dit vet heel erg geschikt om in te bakken.
Als je geklaarde boter maakt, schep je melkbestanddelen van de bovenkant van de gesmolten boter en laat je het vrijgekomen water op de bodem van de pan achter. Het spul in het midden, het vloeibare goud, is 100% puur botervet.
Door het klaren van boter verwijder je niet alleen de eiwitten en het vocht waardoor je geen gespetter meer in de pan hebt, maar ook de lactose. Daarom is ghee geschikt voor mensen met een lactose-intolerantie. Je kunt ghee kopen in de (natuur)winkel, maar je kunt de boter ook gemakkelijk zelf klaren.
Met de melkbestanddelen in de zeef, houdt u geklaarde boter over, of zoals het soms wordt genoemd, vloeibaar goud. Als u het op kamertemperatuur laat staan, stolt de vloeistof en kunt u het veilig in de voorraadkast bewaren in een luchtdichte pot gedurende enkele maanden . U kunt het ook tot een jaar in de koelkast bewaren.
Binnen de Ayurvedische geneeskunde staat ghee al eeuwen lang bekend als een medicijn. Het is dus niet alleen een medicijn tegen pijntjes, maar ook een wondermiddel voor de huid. In Ayurveda wordt het gebruikt als middel voor verjonging en vernieuwing van organen, weefsel en cellen.
Ghee is een soort geklaarde boter die populair is in de Midden-Oosterse en Indiase keuken, gemaakt door boter te verhitten om water en melkbestanddelen te verwijderen. Hoewel het steeds meer erkenning krijgt voor zijn mogelijke gezondheidsvoordelen, moet je het nog steeds met mate eten vanwege het hoge vetgehalte , wat kan leiden tot hartziekten en gewichtstoename.
Ghee bestaat bijna volledig uit vet, waarvan het grootste gedeelte verzadigd is. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol en vergroot daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Daarom is het advies om vooral vloeibare of zachte vetten te kiezen.
De vetten in roomboter bestaan voor meer dan de helft uit verzadigde vetzuren. Dit zijn bij boter, in tegenstelling to andere dierlijke en plantaardige vetten, vooral vetzuren met korte ketens. Die zijn licht verteerbaar en hebben een gunstige werking in de darm.
Om gezond te bakken kun je dus het beste vloeibaar vet gebruiken. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten oliën, maar bijvoorbeeld ook aan vloeibare margarine of een vloeibaar bak- en braadproduct. Er zijn verschillende typen olie verkrijgbaar in de supermarkt, zoals olijfolie, zonnebloemolie en arachideolie.
Bakken met andere soorten boter kan, maar geeft niet hetzelfde resultaat. Roomboter geeft door het hoge vetpercentage veel smaak en een heerlijk smeuïg resultaat. Kies als het kan voor biologische (gras)boter en geniet van de lekkerste baksels.
Roomboter geeft een lekkere smaak af aan je vlees, olie kan een hogere warmte aan in de pan. Je kan er ook voor kiezen om een combinatie van roomboter en olie te gebruiken. Kies voor roomboter en niet een andere soort boter met toevoegingen.
Met geklaarde boter kun je vlees en groenten in botervet dichtschroeien zonder dat je bang hoeft te zijn dat ze verbranden. Bovendien kun je het maandenlang in de koelkast bewaren zonder dat er een onaangename smaak ontstaat .
Schep het resterende gouden botervet in een schaal en gebruik het om zeevruchten in te dippen, groenten te sauteren of een saus te maken . Je kunt het ook in een luchtdichte container bewaren gedurende 6 maanden tot een jaar zonder koeling.
Denk aan omega 3, 6 en 9 vetzuren, maar ook de vetoplosbare vitamines A, E en K. Zeker als de ghee is gemaakt van boter van gras gevoerde koeien, dus grasboter. Het goede vet in ghee helpt om vitamines (A,D,E en K) en mineralen (calcium en magnesium) goed op te kunnen nemen vanuit je darmen.
Zonnebloemolie is niet gezonder dan ghee . Het is geraffineerd, heeft te veel omega 6 en is ontdaan van alle voedingsstoffen. Ghee heeft vetten van goede kwaliteit die gezond zijn vanwege de manier waarop je lever ze verwerkt.
Ghee heeft een hoger rookpunt dan veel plantaardige oliën , wat betekent dat het tot hogere temperaturen verhit kan worden zonder af te breken en schadelijke stoffen te produceren. Dit maakt het een betere keuze voor kookmethoden met hoge temperaturen.
"Boter is een bron van verzadigd vet, plantaardige oliën zijn rijk aan poly- en monoverzadigd vet. Boter is een gezonde keuze in combinatie met plantaardige oliën voor opgroeiende kinderen .