Schrik niet Het schrikken van eieren heeft weinig invloed op de pelbaarheid. Het koude water zou ervoor zorgen dat het eiwit afkoelt en krimpt. Daardoor zou het makkelijker te scheiden zijn van de schil. Hoewel dit proces scheikundig juist is, is de krimping verwaarloosbaar.
Koud en kokend water
Reken zodra de eieren in het water liggen voor een zacht ei vier en halve minuut, voor een ei waarbij het wit gestold is en het geel zacht is zes minuten en voor een hard gekookt ei acht minuten.
Laten schrikken
Dit stopt de garing. Koel je eieren goed af door de kraan direct op de eieren te houden, tot de pan vol is. Laat de eieren vervolgens 1 tot 2 minuten rusten in het koude water. Helaas is het zo dat een vers ei moeilijker is om te pellen dan een wat ouder ei.
De eierprikker voorkomt dat eieren tijdens het koken barsten. Met behulp van de eierprikker wordt een gaatje in de bolle kant van het ei geprikt, waardoor de lucht kan ontsnappen en het ei heel blijft.
Verse eieren zijn lastiger te pellen dan eieren die al wat ouder zijn. Dit komt doordat het eiwit bij een vers ei dicht tegen het vlies aan zit en dit vlies dicht tegen de schaal aan zit. Na enkele dagen komt daar meer ruimte tussen en laat het ei makkelijker los van de schaal.
Nadat je ei dus minimaal drie dagen heeft gelegen, kun je 'm nog tot zeker 3 weken na het leggen opeten. In deze periode smaken de eieren het beste en pellen ze het gemakkelijkst. In de winkel wordt zelfs een houdbaarheid van 28 dagen na het leggen aangehouden.
Hoe verser het ei, hoe moeilijker het is om te pellen na hard koken. Dat komt doordat de luchtcel, die zich aan het grote uiteinde van de schaal bevindt tussen de schaalmembranen, groter wordt naarmate het rauwe ei langer wordt bewaard . Naarmate de inhoud van het ei krimpt en de luchtcel groter wordt, wordt de schaal gemakkelijker te pellen.
De eierprikker prikt snel en eenvoudig een klein gaatje in de eierschaal. Dit gaatje verkleint de kans op barsten of breuken in uw eieren tijdens het hardkoken aanzienlijk .
Gaatje prikken
Waarom? In een ei zit een klein 'luchtzakje'. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het niet het ei dat uitzet, maar het luchtzakje waardoor de schaal breekt tijdens het koken. Door dit gaatje te prikken voorkom je gebroken eieren.
Hoe lang moet een ei koken in koud water? Een ei koken vanaf koud water, dus het ei in het water stoppen voordat je het water gaat koken, creëert een lekker smeuïg en zacht ei. Dit komt doordat het water stap voor stap op temperatuur komt en het ei daardoor langzamer stolt.
De voornaamste reden om een ei wél in een koud bad te plensen is het stoppen van het kookproces. Doe je dat namelijk niet, dan is de schaal van het ei zo heet dat-ie - zelfs als hij al uit het kokende water is - nog doorkookt. Dat komt doordat de warmte naar binnen trekt en het ei op die manier doorkookt.
Volgens de USDA mogen gekoelde eieren niet langer dan twee uur buiten de koelkast blijven . "Eieren worden koud bewaard direct nadat de kip de eieren heeft gelegd. Zodra een koud ei buiten de koelkast wordt bewaard bij kamertemperatuur, kan het gaan zweten, wat de verplaatsing van bacteriën in het ei vergemakkelijkt en de groei van bacteriën kan vergroten", zegt Amidor.
Een eitje overleeft 48 uur na de eisprong. Een zaadcel overleeft maximaal 5 dagen. De dagen waarin je dus het meest vruchtbaar bent, is 5 dagen voor tot 2 dagen na de eisprong. Hoe dichter op de eisprong, hoe groter de kans is.
Rauwe eieren kunnen de ziekmakende bacterie salmonella bevatten.
Een gebarsten ei kan slecht geworden zijn en gooi je dus beter weg.
Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. De reden is dat het eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Zowel cholesterol als verzadigd vet verhogen cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Door er een gaatje in te prikken, kan de lucht eruit en breekt de schaal niet. Dit gaatje heeft nog een functie. Want door het ei aan het einde van de kooktijd af te spoelen met koud water, komt er iets van het water in het ei terecht, dat wordt erin gezogen. Dit zorgt er weer voor dat het loskomt van de schaal.
Hoe kook je eitjes? Haal de eieren een half uur voor het koken uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen. Prik met een eierprikker of naald een gaatje in de bolle kant van het ei. Zo voorkom je dat het ei gaat barsten tijdens het koken.
Kies voor verse eieren en voeg wat azijn aan het water toe. Het zure element zorgt ervoor dat het eiwit bij elkaar blijft en voorkomt dat de eierdooiers stuk gaan. Voeg geen zout toe aan het kookwater.
Het nut van de eierprikker
Nu is het inprikken van een eierschaal niet essentieel, maar het heeft zeker zo zijn voordelen. Aan de onderzijde van het ei (de bolle of brede kant) zit tussen de eivliezen een holte, de luchtkamer. Zoals de naam al aangeeft, zit deze vol met lucht.
De handbediende pneumatische eierpons van Glas-Col is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van conventionele snijgereedschappen . De eierpons kan worden gebruikt om een gecontroleerde cirkelvormige scheur van 1 inch in eierschalen te produceren zonder schade aan het onderste luchtzakmembraan. Dit gedeelte kan vervolgens worden verwijderd om toegang te bieden voor weefselverzameling.
Veiligheid van eieren: wel of niet doorboren voor het koken
Het doorboren van eierschalen vóór het koken wordt afgeraden . Als ze niet steriel zijn, kan de piercer of naald bacteriën in het ei brengen. Ook ontstaan er door het doorboren haarscheurtjes in de schaal, waardoor bacteriën na het koken naar binnen kunnen dringen.
Dit komt doordat het eiwit of "albumen" in een vers ei een relatief lage pH-waarde heeft, waardoor het zuur is . Wanneer gekookt, hechten deze verse eiwitten zich sterk aan het membraan van de binnenste schil. Naarmate een ei ouder wordt, stijgt de pH-waarde en is de kans kleiner dat het binnenste membraan zich aan het albumen hecht, waardoor de schil veel gemakkelijker loslaat.
Vaak zie je dat de schaal dun is bij dit soort eieren. De kippen hebben calcium niet goed op kunnen nemen in hun lichaam. Ze hebben calcium niet gebruikt om de schaal te maken, maar de hoeveelheid kalk is afgezet op het ei.
De leeftijd van het ei heeft invloed op hoe gemakkelijk de schaal loslaat na het koken . Eieren die te vers zijn, hebben moeite om de schaal te verwijderen zonder het eiwit te beschadigen. Het is het beste om eieren te gebruiken die ten minste 7 tot 10 dagen oud zijn, zodat het ei lucht kan opnemen, wat helpt om het membraan van de schaal te scheiden.