Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar smaakt het meestal nog goed. Je kunt het dan nog wel veilig eten. Een TGT-datum staat op zeer bederfelijke producten. De TGT-datum is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten.
Vanaf 1 juli geldt in Nederland nieuwe regelgeving voor de houdbaarheidsinformatie op etiketten van levensmiddelenverpakkingen. Er gelden straks andere criteria voor het vermelden van een minimale houdbaarheidsdatum (THT) of de uiterste consumptiedatum (TGT).
THT staat voor ten minste houdbaar tot en met de dag die op de verpakking staat. Na die datum kan de kwaliteit van het product achteruitgaan. Dat kun je bijvoorbeeld merken aan de kleur, geur en de smaak. Het product is vaak nog veilig om te gebruiken.
TGT: TE GEBRUIKEN TOT
Je komt deze datum tegen op zeer bederfelijke producten. Vlees, vis, voorgesneden groenten, koelverse maaltijden en versgeperste vruchtensappen behoren tot het lijstje. De TGT-datum is de uiterste datum waarop je het product mag eten of invriezen.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
TGT staat voor 'te gebruiken tot'. Een TGT-datum staat op voedingsmiddelen die je maar kort kunt bewaren, zoals vlees, vis, voorgesneden groenten, koelverse maaltijden en versgeperste vruchtensappen. Deze datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
TGT staat voor 'te gebruiken tot'. Een TGT-datum staat op voedingsmiddelen die u maar kort kunt bewaren. Denk hierbij aan vlees, vis, voorgesneden groenten, koelverse maaltijden en versgeperste vruchtensappen. De TGT-datum is de laatste dag waarop u het product nog veilig kunt gebruiken.
THT staat voor 'Tenminste Houdbaar Tot'. TGT betekent 'Te Gebruiken Tot'. De TGT aanduiding staat op producten die snel kunnen bederven.
Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen. Als ze drijven, is dit slecht nieuws en kan je ze maar beter weggooien.
Is de datum verstreken? Gooi het gehakt dan weg.
HOELANG EIEREN BEWAREN
Op de doos van je eieren staat de THT-datum (tenminste houdbaar tot), die meestal 28 dagen na de legdatum valt. Dit betekent dat je eieren ongeveer 4 weken in de koelkast kunt bewaren. Ben je niet helemaal zeker of je ei nog goed is? Kijk eerst of het er normaal uitziet en ruikt.
Want hoe lang blijft je eten eigenlijk goed na die THT-datum? 'Tenminste houdbaar tot' (of 'best before') wil eigenlijk zeggen: tot deze datum is de kwaliteit van het product gegarandeerd, maar ook erna kun je het nog probleemloos eten.
Behalve als specifiek in de wet is aangegeven dat een houdbaarheidsdatum niet verplicht is. Op bederfelijke producten staat een uiterste consumptiedatum ('te gebruiken tot'). Op alle andere levensmiddelen staat de datum van minimale houdbaarheid ('ten minste houdbaar tot').
Mag dat wel, producten die over de datum zijn verkopen? Alleen producten met een THT (tenminste houdbaar tot) datum mogen verkocht worden. Producten met een TGT (tenminste gebruiken tot) datum mogen niet meer verkocht worden. Dat is vaak bederfelijk eten, zoals vlees en zuivel.
Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar smaakt het meestal nog goed. Je kunt het dan nog wel veilig eten. Een TGT-datum staat op zeer bederfelijke producten. De TGT-datum is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten.
Betekenis TGT = te gebruiken tot
De TGT-datum staat voor 'te gebruiken tot'. Dat is dus de uiterste datum waarop je een product mag eten of drinken. Is de datum op de verpakking van je product al gepasseerd, maar zit de smaak en kleur nog goed? Dan gooi je het toch best weg, anders loop je het risico om ziek te worden.
Op onze verpakkingen kan je dus twee soorten houdbaarheidsdata vinden met een verschillende betekenis: Ten minste Houdbaar Tot (afgekort THT) of Te Gebruiken Tot (afgekort TGT).
THT-datum (tenminste houdbaar tot)
Na het verstrijken van deze THT-datum kan het product meestal nog veilig worden geconsumeerd, hoewel het een klein beetje anders kan smaken of er wat minder vers kan uitzien. Frisdrank heeft zo goed als altijd een THT-datum en geen TGT-datum.
Een ongeopende pot pindakaas kan langer dan een paar jaar bijgehouden worden, maar na een tijd zal de olie zich afscheiden van de rest van het goedje waardoor de pindakaas kan uitdrogen en de smaak verloren kan gaan. Je eet het lekkere broodbeleg dus best binnen de 2 jaar na je aankoop op.
Kip en ander gevogelte kun je, mits het vers is, tot 6 maanden in de vriezer bewaren. Bewerkte kip, zoals kipschnitzels en gemarineerde kipfilet, blijven 1 maand goed. Een hele kip of kalkoen, dat is heel andere koek: die kun je wel tot een jaar invriezen.
Die THT kun je negeren, want door na het ontdooien te proeven kun je prima zelf beslissen of je vriesvoorraad nog bruikbaar is. Omdat de meeste micro-organismen zich niet vermenigvuldigen onder het vriespunt, bederft bevroren voedsel niet gevaarlijk.
Geschikt om in te vriezen, bij voorkeur op de dag van bezorging/afhalen. In de diepvries is het vlees 3 maanden houdbaar, rustig laten ontdooien voor gebruik.