Blauwschimmelkaas smaakt van nature best wel pittig en sterk. Dit komt door de schimmels Penicillium Glaucum en Penicillium Roqueforti. Deze schimmels zijn vochtig tijdens het rijpingsproces en zorgen hierdoor voor twee voordelen: eiwitten worden afgebroken, waardoor de kaas heerlijk romig wordt.
Blauwe kaas is gezond
Blauwe kaas, vooral de Stilton, is erg gezond omdat het in vergelijking tot normale kaas meer vitamine K2 bevat. Deze vitamine ondersteunt bloedstolling en zorgt ervoor dat bloedvaten schoon en elastisch blijven. Wist je dat de schimmel in blauwe kaas te vergelijken is met antibiotica?
Blauwe kaas wordt gemaakt met Penicillium , een soort schimmel die verantwoordelijk is voor de unieke smaak, geur en het uiterlijk. In tegenstelling tot andere soorten schimmel produceert Penicillium geen gifstoffen en is het veilig om te consumeren.
Gorgonzola heeft als blauwschimmelkaas een pittigere smaak dan veel andere kaassoorten. Deze blauwschimmel smaakt scherp, zout en toch ook romig en heeft een klein beetje een bittere nasmaak. Gorgonzola kan kruimelig zijn maar ook smeerbaar, afhankelijk van de rijpheid.
Variërend van milde tot scherpe, blauwe schimmelkaas wordt gemaakt met melk van koeien, geiten en schapen, waardoor een breed scala aan smaak- en textuurcombinaties ontstaat. Het iconische uiterlijk van deze prachtige kazen lijkt op fijn porselein en een helderwitte achtergrond, vermengd met doorsneden blauwe aderen.
Schimmelkaas is kaas die gedurende de fabricage bewerkt is met schimmelsporen. De gebruikte schimmel is een variëteit van de Penicillium en wit (Penicillium Candidum), groen of blauwachtig van kleur (Penicillium roqueforti).
Blauwe kaas is een algemene term die wordt gebruikt om kaas te beschrijven die is geproduceerd met gepasteuriseerde koe-, schapen- of geitenmelk en die is gerijpt met culturen van de schimmel penicillium . Blauwe kaas heeft over het algemeen een zoute, scherpe smaak en een scherp aroma. Het bevat vaak relatief weinig vet, maar heeft een hoog natriumgehalte.
Als Italiaanse kaas is Gorgonzola een populaire keuze voor pizza's, risotto's, pastagerechten en meer. Beide zijn ook welkom op elk kaasplankje. Ze hebben allebei die zoute, hartige smaak, maar blauwe kaas is iets scherper en heeft een sterkere geur, terwijl de romigheid van Gorgonzola het gemakkelijker maakt om te smeren.
“ Gorgonzola is zeer rijk aan vitamine B2, B6, B12, die uiterst belangrijk zijn voor het zenuwstelsel en het immuunsysteem ”. Om deze redenen is Gorgonzola over de hele wereld bekend en geliefd en is het bovendien de derde belangrijkste Italiaanse DOP-kaas van koemelk.
Gorgonzola AOP zit boordevol mineralen en vitamines. Het is dan ook een volwaardig en goed verteerbaar voedingsmiddel dat van nature geen gluten en lactose bevat. De kaas bevordert de vertering van vetten en proteïnen doordat hij met zijn unieke smaak en aroma's de afscheiding van gal en alvleessap in de hand werkt.
Blauwschimmelkaas smaakt van nature best wel pittig en sterk. Dit komt door de schimmels Penicillium Glaucum en Penicillium Roqueforti. Deze schimmels zijn vochtig tijdens het rijpingsproces en zorgen hierdoor voor twee voordelen: eiwitten worden afgebroken, waardoor de kaas heerlijk romig wordt.
Blauwe kazen. Blauwe kaas heeft een complexe microflora en heeft primaire (melkzuurbacteriën), secundaire (Penicillium roqueforti) en andere micro-organismen, waaronder niet-starter melkzuurbacteriën en gisten .
Blauwe kazen hebben vaak een zoute bite. Dat komt omdat er zout aan wordt toegevoegd om als conserveermiddel te dienen en te voorkomen dat slechte bacteriën groeien . Het is ook de reden waarom blauwe kazen zo lekker smaken met zoete wijn of wanneer ze met honing worden besprenkeld.
De probiotica in blauwe kaas kunnen helpen bij het bevorderen en in stand houden van een gezonde darmflora. Het regelmatig consumeren van blauwe kaas kan een positief effect hebben op de spijsvertering en kan problemen zoals een opgeblazen gevoel, constipatie of diarree helpen voorkomen.
Onderzoekers hebben bewezen dat het daadwerkelijk goed voor je is. Samen met andere oude kazen is blauwe kaas geweldig voor je darmgezondheid en dus je algehele welzijn.
Controleer de houdbaarheidsdatum en zorg dat je de kaas voor die tijd opeet. Het eten van bedorven blauwe kaas kan problemen veroorzaken. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het eten van bedorven kaas kan leiden tot voedselvergiftiging en symptomen zoals maagkrampen, braken en diarree.
Is Gorgonzola kaas een probioticum? A: Ja, Gorgonzola is een probioticum omdat het productieproces de vorming van yoghurt (wrongel) omvat, wat een probioticum is. Het bevat gezonde bacteriën die het probioticum maken en een gezonde spijsvertering bevorderen.
Er zitten 400 calorieën in een portie van 1 kopje (112.000g) Gorgonzola kaas. De calorieverdeling is 72% vet, 4% koolhydraten en 24% eiwit .
Flexi zegt: Kaas wordt gevormd uit zorgvuldig bedorven melk. De blauwe kaas bevat echter wat blauwe reepjes die gemaakt zijn van penicilline, een levende schimmel .
Ook van blauwschimmelkazen, zoals Bluefort en gorgonzola, mag de korst worden gegeten. Van rodekorstkazen is de korst niet eetbaar. Deze kazen hebben een korst die tijdens de rijping wordt gewassen om schimmelvorming te voorkoming. Deze laag is leerachtig en weinig smakelijk.
Roquefort is een soort blauwe kaas . Roquefort is een beschermde oorsprongsbenaming van de Europese Unie, wat betekent dat alleen blauwe kaas die in de grotten van Roquefort-sur-Soulzon wordt geproduceerd, legaal Roquefort-kaas mag worden genoemd. Andere kazen hebben ook soortgelijke beschermde benamingen, zoals Cabrales, Stilton en Gorgonzola-kaas.
Gorgonzola is een rauwe, strowitte kaas waarvan de groene strepen ontstaan door het marmeringsproces, oftewel de vorming van schimmel .
Sterker nog, het zou een herder in Roquefort zijn geweest die de blauwe kaas puur per ongeluk heeft uitgevonden . Een half opgegeten brood werd in een grot achtergelaten en toen het maanden later werd herontdekt, bleek er schimmel op het brood te zitten, waardoor de kaas ook in blauwe kaas was veranderd.
De blauwe kaas schimmels - Penicillium roqueforti - zijn veilig voor menselijke consumptie. Ze produceren niet dezelfde toxines als gevaarlijke schimmels. In plaats daarvan kunnen ze heel gezond zijn, met natuurlijke antibacteriële eigenschappen en het vermogen om ziekteverwekkers te overmeesteren.
Nidelven Blå! 2023 was een recordjaar voor de World Cheese Awards, met meer dan 4.500 die streden voor de wereldbeker. Dit jaar werd de prestigieuze competitie gehouden in Trondheim in Trøndelag. De blauwe kaas 'Nidelven Blå' van Gangstad Gårdsysteri kreeg de kroon van beste kaas ter wereld.