Laat je eten minimaal een halfuurtje buiten de koelkast afkoelen voordat je het erin zet. Zorg ervoor dat je het eten ook niet langer dan twee uur buiten de koelkast laat. Dan is er niets aan de hand.
Om restjes eten zo lang mogelijk goed te houden, moeten zowel afhaalmaaltijden als gekookt voedsel binnen twee uur na het koken worden gekoeld. De wetenschappelijke redenering achter deze richtlijn zit hem in het feit dat ongekoeld eten na twee uur de temperatuurgevarenzone zal bereiken.
Bacteriën groeien het snelst tussen temperaturen van 10 – 60 ⁰C. Terugkoeling of snelkoeling is de manier waarop het voedsel in 1,5 à 2 uur van 70 ⁰C tot onder 5 ⁰C wordt gebracht. Door snel te koelen kunnen producten tot vijf dagen worden bewaard zonder merkbaar of proefbaar kwaliteitsverlies na opwarmen.
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Soep afkoelen en inpakken
Plaats de pan in een bak koud water en laat deze snel afkoelen. Laat restjes soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Verdeel de soep in eenpersoonsporties over afsluitbare vershoudbakjes. Dat is makkelijk stapelen en ontdooien.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Voedsel mag niet langer dan twee uur op kamertemperatuur zijn. Ondiepe bakjes of kleine hoeveelheden warm voedsel kunnen direct in de koelkast worden geplaatst of snel worden gekoeld in een ijs- of koudwaterbad voordat u het in de koelkast zet. Bedek voedsel om vocht vast te houden en te voorkomen dat het geuren van ander voedsel opneemt.
Restjes kunnen koud gegeten worden als ze goed gekookt zijn en afgekoeld en binnen 2 uur in de koelkast gezet zijn (voetnoot 4). Echter, als restjes opgewarmd worden, is het erg belangrijk dat het eten helemaal stomend heet is voordat het gegeten wordt.
Bederfelijk eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest, is niet meer te vertrouwen, ook al verhit je het daarna goed. Ziekmakers gaan dood als je het eten goed verhit, maar er zijn ziekmakers die gifstoffen aanmaken, vooral bij kamertemperatuur.
Even afkoelen
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: je doet er goed aan om je restjes eerst even te laten afkoelen. Niet alleen omdat het anders ten koste gaat van de smaak, maar vooral omdat je dan bacteriën minder de kans geeft zich te verspreiden.
Vanuit een gezondheidsperspectief, nee. Als het eten gekookt is, is het veilig en gezond, zolang het maar niet te lang in de koelkast heeft gestaan . Je vraagt eigenlijk naar overgebleven eten uit de koelkast. Sommige restjes smaken koud beter en sommige smaken warm beter.
Bacteriën kunnen snel groeien op voedsel dat langer dan 2 uur op kamertemperatuur is bewaard . Als voedsel in een kamer of buiten wordt bewaard waar de temperatuur 90 graden F of hoger is, moet het binnen slechts 1 uur in de koelkast worden gezet of worden weggegooid. Mythe: Wanneer ik voedsel in de magnetron zet, doden de magnetrons de bacteriën.
Wanneer u restjes opwarmt, zorg er dan voor dat ze 165° F bereiken, gemeten met een voedselthermometer . Verwarm sauzen, soepen en jus door ze aan de kook te brengen.
Kun je soep een nachtje laten staan? In de meeste gevallen moet je soep niet een nachtje laten staan . Dit komt omdat gevaarlijke bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen als de bouillon in de soep afkoelt tot onder de 130°F.
Koelkasten moeten 40°F of lager registreren, dus het toevoegen van hete soep of bouillon met een aanzienlijk hogere temperatuur kan ervoor zorgen dat de algehele temperatuur stijgt, wat een broedplaats voor bederf creëert . De USDA raadt ook af om warm of koud voedsel langer dan twee uur buiten de gevarenzone te laten staan.
De gevarenzone voor voedsel is de plek tussen 40 en 140 °F waar ziekteverwekkers het snelst groeien. Het kan lang duren om door de gevarenzone te komen bij het afkoelen van een grote hoeveelheid chili, soep of stoofpot. De soep moet afkoelen van 140 tot 70 °F in 2 uur en van 70 tot 40 °F in maximaal 4 uur .
Maar let op, laat de soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan, want bij kamertemperatuur kunnen bacteriën snel hun kans grijpen. Eenmaal goed afgekoeld, kun je de soep in de koelkast nog maximaal 2 dagen bewaren – perfect op er later opnieuw van te smullen!
Een veelgestelde vraag is ook: mag je eten warm invriezen? Liever niet. Als je warm eten invriest ontstaat er condens, wat zorgt voor extra ijsvorming. Daarbij is het slecht voor je vriezer, omdat de warmte van het eten de temperatuur doet dalen.
Zorg ervoor dat u ongebruikte porties binnen twee uur terugzet in de koelkast om ze veilig te houden. Na elke opwarming blijven restjes nog drie tot vier dagen veilig in de koelkast . Omdat de kwaliteit afneemt telkens wanneer u eten opwarmt, is het het beste om alleen de benodigde hoeveelheid op te warmen.
Verwarm voedsel altijd opnieuw totdat het helemaal gloeiend heet is, d.w.z. boven de 75°C gedurende ten minste 30 seconden . Voedsel mag slechts één keer worden opgewarmd. Als ovens of grills worden gebruikt om op te warmen, zorg er dan voor dat ze voorverwarmd zijn.
Hoe u veilig voedsel kunt bewaren en opwarmen. Gebruik glazen, keramische en plastic bakjes en plasticfolie die als magnetronbestendig zijn gelabeld . Volg altijd de instructies op het etiket wanneer u magnetronbestendige bakjes gebruikt om voedsel op te warmen. Verwarm of bewaar nooit voedsel in plastic bakjes die niet bedoeld zijn voor voedsel.
Het beste plan is om restjes direct na de maaltijd in de koelkast te zetten. Eten dat buiten staat voor een feestje of picknick, moet na twee uur worden gekoeld op normale kamertemperatuur. Als het boven de 90 graden Fahrenheit (32 graden Celsius) of meer is, mag het eten niet langer dan een uur buiten staan .
(2) Je kunt de sandwich tot 4 uur lang buiten de koelkast bewaren, tot 16.00 uur. Daarna moet je hem weggooien . Gedroogd fruit, gezouten gedroogd vlees, harde kazen, gedroogde pasta en andere gedroogde voedingsmiddelen, brood, ongeopende blik- en flesvoeding, smeersels en sauzen zoals tomatensaus en sojasaus.
De basisprincipes van voedsel en veiligheid van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) stellen dat gekookt voedsel tot twee uur op kamertemperatuur mag blijven. Als de temperatuur buiten (of binnen in uw huis) 90°F of hoger is, moet u die tijd halveren.