Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat cacao een positief effect heeft op je lichaam. Dat komt onder andere door de flavanolen die in cacao zitten. Deze antioxidanten zijn belangrijk om allerlei ziekten en andere gezondheidsklachten tegen te gaan.
Suiker kan ontstekingen in je lichaam veroorzaken en verzwakt je witte bloedcellen. En juist die witte bloedcellen zijn belangrijk bij het bestrijden van die ontstekingen. Je bent ziek en wilt jezelf daarom misschien trakteren op comfortfood zoals chocola, koekjes en snoep, maar dit kun je dus beter niet doen.
Pure chocola is één van de voedingsmiddelen die de meeste antioxidanten bevat. Deze zogenaamde flavonolen hebben een sterke ontstekingsremmende werking en houden daarnaast ook je endotheel cellen en aderen gezond.
Het houdt je hart gezond
Studies laten zien dat het eten van (donkere) chocolade helpt bij het verlagen van je bloeddruk en lijkt daarmee het risico op hart-en vaatziekten te verminderen. Ook kan cacao de hoeveelheid HDL (goede) cholesterol verhogen, wat je kans op hart-en vaatziekten verlaagt.
De laatste jaren worden chocolades, met name pure chocolades, geprezen als een gezonde traktatie . De meeste pure chocolades zijn rijk aan plantaardige chemicaliën die flavanolen worden genoemd. Flavanolen zijn antioxidanten die in verband worden gebracht met een lager risico op hartziekten. In theorie bevat pure chocolade een hoger flavanolengehalte (groter gezondheidsvoordeel).
Chocoladepasta was een medium dat werd gebruikt om medicijnen toe te dienen en om de smaak van bittere farmacologische toevoegingen tegen te gaan . Naast cacaobonen werden preparaten van cacaobast, olie (cacaoboter), bladeren en bloemen gebruikt om brandwonden, darmstoornissen, snijwonden en huidirritaties te behandelen.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Cacao bevat veel antioxidanten en vermindert het gehalte aan cholesterol en de kans op vaatwandontsteking. Daarnaast is cacao een natuurlijke bloedverdunner. Hierdoor is rauwe cacao een prima middel om in te nemen om de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen.
Spieropbouw en flavonoïden
In pure chocolade zit het stofje epicatechine. Dit is een organische verbinding en stimuleert de spiergroei op dezelfde manier als dat joggen dat doet. Epicatechine is een unieke flavonoïde en zit in cacao.
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Tegenwoordig gebruikt men chocolade niet meer als zodanig als medicijn of in ziekenhuizen. Echter geeft men tot op de dag van vandaag nog steeds toe dat chocolade energie geeft en cacaoboter een verzachtende werking op de huid heeft. Chocolade geeft je energie en vaak wordt je er vrolijk van als je het eet.
Chocola bevat lecithine, dit heeft een gunstig effect op de cholesterolgehaltes van het bloed; Cacao is rijk aan magnesium. Dit bevordert de energiestofwisseling, de spier functionaliteit en de zenuwprikkeloverdracht. Chocolade is rijk aan polyfenolen.
Pure chocolade en aardbeien
Ze klinken misschien als onwaarschijnlijke redders, maar samen kunnen ze daadwerkelijk helpen griep af te weren. Chocolade bevat een stof genaamd theobromine, die helpt griepsymptomen te verlichten . Aardbeien zitten ook boordevol vitamine C en E, die kunnen helpen je immuunsysteem te versterken.
Kies voor makkelijk te verteren voedsel, zoals bouillon, zacht fruit, gekookte groente of havermout. Het is bovendien belangrijk om goed te blijven drinken, zeker als je koorts hebt. Thee met honing of gember zijn fijn voor je keel. Gember werkt ontstekingsremmend en helpt tegen misselijkheid.
Sterk bewerkte voedingsmiddelen
Die bewerkte snacks en maaltijden zitten vaak bomvol suiker, vet en zout, wat niet echt goed is voor je lichaam en je immuunsysteem. Lahuis: 'Kies daarom liever voor verse, natuurlijke opties zoals groenten, fruit, volkoren granen en mager vlees.
Vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring en sardines zijn rijk aan de omega 3-vetzuren DHA en EPA. Deze onverzadigde vetten zijn onder andere goed voor het hart, de bloeddruk, en triglyceridenspiegel. Zo toont onderzoek aan dat EPA de stabiliteit van de bloedvaten kan verbeteren.
Er is een groeiend wetenschappelijk bewijs dat pure chocolade inderdaad gezondheidsvoordelen biedt. Pure chocolade verdunt het bloed en heeft dezelfde antistollingsactiviteit als aspirine. Veel artsen raden babyaspirine aan om het risico op een hartaanval of beroerte te verkleinen.
Kleine hoeveelheden pure chocolade (ruim 6 gram of 30 kilocalorieën per dag) verlagen de bloeddruk, zonder dat ze leiden tot gewichtstoename.
Er zijn inderdaad onderzoeken die aantonen dat het eten van pure chocolade gunstige gevolgen heeft voor de spijsvertering. Zo zou de ontlasting een vastere consistentie krijgen en zou de passagetijd in de darm vertragen.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt. Dat heeft hetzelfde pijnstillende effect als morfine en remt de adrenaline af die je stress bezorgt. Onze hersenen vinden het blijkbaar ook een prettige ervaring als chocolade smelt in onze mond, waardoor er nog meer endorfine wordt aangemaakt.
Cafeïne kan bijwerkingen geven als slapeloosheid en rusteloosheid. Dit zijn klachten die vaak samengaan met angst en stress. De cafeïne en theobromine zijn er verantwoordelijk voor dat ik chocola afraadt bij angst en stress klachten. Daarnaast geeft cafeïne een risico op aantasting van hart- en bloedvaten.
Chocolade eten voor het slapengaan is niet zo handig. De stoffen theobromine en cafeïne in cacao zorgen voor een verhoogde alertheid na het eten van chocolade. Het effect is niet zo sterk als bij koffie, maar toch kun je beter een paar uur voor je gaat slapen geen chocolade meer eten.