alle soorten vers fruit, rekening houdend met de koolhydraat-portie (zie extra fruitlijst): bijvoorbeeld 200 gram aardbeien, alle soorten bessen, frambozen, netmeloen en pompel- moes, 150 gram voor abriko- zen, appel, peer, sinaasappel, mandarijn, suikermeloen, nectarine, papaja of perzik, 100 gram voor ananas, druiven ...
Papaja. Papaja is een wat exotischere vrucht, ook al worden ze tegenwoordig ook in Nederlandse kassen gekweekt. Papaja bevat 7,8 gram suiker per 100 gram en hebben een zoete meloenachtige smaak.
Drie porties per week
Uit het onderzoek bleek dat mensen die drie keer per week een portie blauwe bessen, druiven, appels en peren eten minder risico hebben op diabetes type 2. Het voordeel van deze soorten fruit kan zitten in verschillende stoffen in fruit, zoals de zogeheten antocyanen.
Fruit met veel suiker
De ene fruitsoort bevat meer suikers dan de andere fruitsoort. Fruitsoorten die in verhouding veel suiker bevatten zijn druiven, mango, watermeloen, banaan, kersen, ananas, peer en lychees.
Eet elke dag yoghurt of kwark
Neem de onbewerkte vorm, zonder suiker, zoetstoffen of andere toevoegingen. Het kan helpen om diabetes, hart- en vaatziekten en beroertes te voorkomen. Hoe dit komt, is nog niet precies bekend. U kunt kiezen voor magere, halfvolle of volle producten.
- Net als gewone yoghurt en bijvoorbeeld kefir bevat Griekse yoghurt goede bacteriën (probiotica) die een bijdrage leveren aan gezonde darmen en een goede spijsvertering. - Griekse yoghurt bevat over het algemeen drie keer zoveel eiwitten als gewone yoghurt.
Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker. Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2.
Hartig beleg bevat geen koolhydraten. Kies bijvoorbeeld voor: kaas, smeerkaas, cottage cheese/Hüttenkäse, Zwitserse strooikaas. Of kies voor vleeswaren. Magere soorten hebben hierbij de voorkeur, omdat vette soorten veel verzadigd (ongunstig) vet bevatten.
Bananen zijn een heerlijk, voedzaam en betaalbaar voedsel voor iedereen, inclusief mensen met diabetes . Het eten van dit gezonde fruit kan helpen de bloedsuikerspiegel te stabiliseren, de insulinegevoeligheid te verbeteren en de gezondheid van het hart te verbeteren.
Gebruik niet te veel suiker, jam, honing, siroop, stroop, witte pasta, witte meel, witte rijst of aardappelpuree. Er zitten veel 'snelle' koolhydraten in, waardoor de bloedsuikerspiegel omhoog schiet. Kies in plaats van een zoet toetje voor wat yoghurt met een stukje fruit.
Je mag appel eten als je suikerziekte hebt
Want ook al kan één appel per dag niet veel kwaad, het is niet het allerbeste fruit wat je kunt eten bij diabetes. Per 100 gram appels krijg je gemiddeld zo'n 13 gram koolhydraten en 2 gram voedingsvezels binnen.
Ze leveren weinig koolhydraten. 1 Grote lepel groente levert ongeveer 2 gram koolhydraten. Rauwkost als tomaat, komkommer, sla, geraspte wortel en dergelijke kunt u extra gebruiken.
Kiwi's kunnen echter op twee belangrijke manieren helpen om jouw bloedsuikerspiegel te reguleren1-2. Ten eerste bevatten ze een lage glykemische index (wat dat betekent wordt hieronder uitgelegd). Ten tweede kunnen ze de opnamesnelheid van glucose uit andere voedingsmiddelen verlagen.
Er wordt aangenomen dat mensen met hartaandoeningen papaja moeten vermijden. De papaïne die in het vruchtvlees zit, zou de hartslag op een gevaarlijke manier vertragen, wat mogelijk ernstige cardiovasculaire aandoeningen kan veroorzaken.
Omdat papaja veel vezels bevat en weinig suiker ( 8,3 gram in een kopje gesneden papaja ), wordt het beschouwd als een gezond voedsel voor diabetici. Verrassend genoeg bevat deze groen-oranje vrucht veel gezondheidsvoordelen wanneer je elke dag papaja eet.
Een papaja van normale grootte bevat meer dan 200% van de vitamine C die je per dag nodig hebt, wat helpt het risico op hartziekten te verminderen en het immuunsysteem te versterken. Het is ook een goede bron van: Foliumzuur. Vitamine A. Papaja kan ongeveer een kom vol (3 dunne plakjes) per dag worden ingenomen.
Te veel banaan is niet goed voor diabetespatiënten. Als uw bloedsuikerspiegel en kalium onder controle zijn, kunt u om de dag banaan eten. Yelakki-banaan is oké .
De slechtste vruchten voor mensen met diabetes zijn mango, jackfruit, banaan, chikku en druiven . Deze vruchten bevatten veel suiker en weinig vezels. Deze worden beschouwd als de 5 slechtste vruchten voor mensen met diabetes. Deze vruchten bevatten veel suiker.
Geen enkel voedsel kan uw bloedsuikerspiegel snel verlagen . Veel water drinken kan uw nieren helpen de extra suiker uit uw lichaam te spoelen. U kunt ook een beetje lichte intensiteitsoefeningen proberen, zolang uw bloedsuikerspiegel niet hoger is dan 270 mg/dL. Oefening helpt uw lichaam om insuline beter te gebruiken, wat uw bloedsuikerspiegel kan verlagen.
De onderzoekers concluderen dat het eten van boter geen of nauwelijks effect heeft op de hart- en vaatgezondheid, diabetes type 2 en kans op overlijden. Zij benadrukken dat het niet nodig is om het gebruik van boter af te raden.
Iemand met diabetes mag in principe alles eten, dus ook nog best een gebakje. Als hij er wel rekening mee houdt wat hij verder eet die dag. Suikervrije producten zijn niet nodig. Wel is het voor mensen met diabetes extra belangrijk om gezond en regelmatig te eten, en veel te bewegen.
Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het eten van appels verband houdt met een lager risico op diabetes . Een overzicht van onderzoeken uit 2019 gaf aan dat het eten van appels en peren verband hield met een lager risico op cardiovasculaire problemen en diabetes type 2 (13).
Het eten van groene bladgroenten, broccoli, bloemkool, spruitjes en andere koolsoorten reduceert het risico op diabetes type 2 met 14 procent.
Dadels bevatten relatief veel fruitsuikers, maar hebben toch een lage glycemische index. Dit houdt in dat de vrucht na consumptie geen grote piek in de bloedglucose teweegbrengt. Met name voor mensen met type 2 diabetes is dit een gunstige bijkomstigheid.