bijwerkingen [noot 1,5] Bijwerkingen van bloeddrukverlagers kunnen zich manifesteren in elektrolytstoornissen zoals hyponatriëmie, hypokaliëmie, hyperkaliëmie, of in klinische verschijnselen zoals benauwdheid, oedeem, bradycardie, duizeligheid en syncope (flauwvallen).
Als u in 1 keer stopt of als u te snel stopt, kunnen uw klachten erger worden. Ook kunt u dan last krijgen van bijvoorbeeld pijn op de borst, trillende handen en hoofdpijn. Deze klachten worden onttrekkingsverschijnselen genoemd. Daarom is het beter als u uw bloeddrukverlagers afbouwt.
In een aantal medicijnen tegen hoge bloeddruk en hartfalen zit een onzuiverheid. Het gaat om medicijnen met losartan, valsartan of irbesartan. De fabrikanten van deze medicijnen roepen de partijen terug die niet voldoen. Er is geen direct risico voor patiënten.
Bijwerkingen: duizeligheid, hoofdpijn en prikkelhoest. Minder vaak: vermoeidheid, misselijkheid, diarree, spierkrampen en huiduitslag. Meest voorgeschreven ACE-remmers: perindopril, lisinopril.
Welke bètablokker geeft de minste bijwerkingen? Metoprolol wordt het vaakst voorgeschreven bij hart- en vaatziekten als hartfalen, angina pectoris en een hoge bloeddruk. Je hebt bij dit medicijn het minst last van vervelende verschijnselen, zoals vermoeidheid en koude handen.
Kruiden zoals hibiscus, meidoorn en groene thee worden geprezen door wetenschappelijke studies die wijzen op hun bloeddrukverlagende capaciteiten. Het is echter cruciaal om te begrijpen hoe deze kruiden interageren met het lichaam en welke hoeveelheden veilig en effectief zijn.
Bij een recente, grote studie (zie H&W januari 2020) is gebleken dat het beter is om tabletten voor een hoge bloeddruk in te nemen als je gaat slapen.
Als u met een hoge bloeddruk leeft, worden andere goedgekeurde medicijnen als veiliger en effectiever beschouwd dan alfablokkers en alfa-2-agonisten. Deze omvatten: ACE-remmers (benazepril, zofenopril, lisinopril en andere) angiotensine II-receptorblokkers (losartan en valsartan)
De belangrijkste zijn: bètablokkers, calciumantagonisten, RAAS-remmers, ACE-remmers, ivabradine en ARNI's. Ze bestrijden hetzelfde probleem, maar op andere manieren. Een gevarieerd aanbod is belangrijk omdat de gevoeligheid voor bloeddrukverlagers van persoon tot persoon sterk kan verschillen.
Bijwerkingen. Je kunt van deze medicijnen last krijgen van moe zijn, duizelig zijn, misselijk zijn of hoofdpijn. En sommige mensen krijgen last van kriebelhoest.
Als je medicijnen krijgt om je bloeddruk te verlagen, dan moet je die vaak de rest van je leven gebruiken. Alleen je arts kan beoordelen of je minder medicijnen nodig hebt. Stop nooit zelf met medicijnen. Overleg ook altijd met je arts als je denkt dat je bijwerkingen hebt.
Voldoende vitamine D helpt om de bloeddruk goed te houden waardoor het risico op hypertensie (hoge bloeddruk) wordt verminderd. Chronische ontsteking wordt in verband gebracht met de ontwikkeling van hart- en vaatziekten.
Een gezonde bloeddruk ligt onder 140/90 mmHg, maar het risico op hart- en vaatziekten neemt toe als de bloeddruk stijgt. Waarden vanaf 140/90 mmHg worden als hoge bloeddrukwaarden beschouwd. Ernstig verhoogde waarden zijn gevaarlijke bloeddrukwaarden en liggen boven 180/110 mmHg.
Dit geneesmiddel kan bij bepaalde patiënten met ernstige hart- of vaatziekten een verergering van angina pectoris (pijn op de borst) of een hartaanval veroorzaken .
"Een patiënt die meer bloeddrukmedicatie neemt dan voorgeschreven , kan last krijgen van symptomen van een lage bloeddruk, zoals hoofdpijn, zwakte, duizeligheid, licht in het hoofd of een langzame of snelle hartslag ", zegt Heather Lyons, Pharm,D., klinisch specialist in cardiovasculaire geneeskunde bij het Yale New Haven Hospital in ...
Naast de effectiviteit en mogelijke bijwerkingen, kijken ze ook naar uw algemene gezondheid, geslacht en leeftijd, de ernst van uw hoge bloeddruk, eventuele andere onderliggende medische aandoeningen en of er een reden is om bepaalde medicijnen te vermijden.
Gelden er andere bloeddrukwaarden voor mensen boven de 70? Nee, ook voor mensen ouder dan 70 is een bloeddruk boven 140/90 een hoge bloeddruk. De bloeddruk mag soms wel hoger zijn. Dat heeft te maken met je persoonlijke situatie, bijvoorbeeld of je medicijnen gebruikt.
In de ochtend en avond is de bloeddruk vaak lager dan in de middag. Als u sport, beweegt, praat of heftige emoties ervaart, kan de bloeddruk tijdelijk stijgen. De bloeddruk is voor de meeste mensen goed als de bovendruk lager is dan 135. De onderdruk moet lager dan 85 zijn.
Als je niet genoeg water binnenkrijgt, kan je bloed dikker worden en dat kan je bloeddruk verhogen. Probeer dagelijks ongeveer 8 grote glazen water te drinken (dat is ongeveer 2 liter) om je bloeddruk gezond te houden. Matig je zoutinname. Zout of natrium kan de bloeddruk verhogen.
Regelmatig sporten en bewegen werkt bloeddrukverlagend, zelfs al direct na de activiteit. Sporten blijkt zelfs net zo goed te werken bij een hoge bloeddruk (ook wel hypertensie) als medicatie.
Speciale aandachtspunten bij hoge bloeddruk
Je let op zout door bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden, eten uit pakjes en zakje en zoute snacks zoveel mogelijk te laten staan. In verse, onbewerkte producten zit geen zout. En het zout dat je zelf over het eten strooit kun je vervangen door (verse) kruiden.
Kan de gezondheid van het hart bevorderen
Studies tonen zelfs aan dat magnesiumsupplementen kunnen helpen bij het verlagen van een hoge bloeddruk en het verkleinen van de kans op hartaandoeningen en beroertes.
Naast het verlagen van de bloeddruk, is vitamine D ook goed voor gezonde botten, spieren en een gezond immuunsysteem.
De combinatie van vitamine D en magnesium is belangrijk voor een gunstig ziekteverloop. Een combinatie van een goede vitamine D-status in het bloed en een magnesiumrijke voeding is het beste voor een gunstig ziekteverloop in darmkankerpatiënten.