Als je diarree hebt, verlies je veel zout. Dat moet worden aangevuld. Neem regelmatig een kopje soep of bouillon. Dat kun je zelf maken, maar bouillon van een bouillontablet of oplossoep zoals Cup-a-Soup zijn ook goed.
Kippensoep staat bekend als DE remedie bij verkoudheid en dat is niet zonder reden. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat kippensoep ontstekingsremmende eigenschappen heeft dankzij een stofje genaamd carnosine. Bovendien is kip een bron van zink en vitamine A, beide essentieel voor een sterk immuunsysteem.
Gezondheid
Soep zoals Cup a Soup Kip is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Cup a Soup Kip kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
De soep vertraagt de bewegingen van neutrofielen, een type witte bloedcellen dat wordt aangetrokken na een infectie. Ze zouden deels verantwoordelijk zijn voor klassieke verkoudheidssymptomen als een snotterige neus. Hoe minder van die cellen in keel en neus, hoe beter we ons dus voelen, aldus Rennard.
Soep, en liefst kippensoep
Soep – en vooral de stoom van hete soep – kan die symptomen verlichten. Bovendien is ook aangetoond dat kippensoep, op basis van bouillon, een ontstekingswerende werking heeft en de ontwikkeling van slijm tegengaat. Doe er nog een pepertje of wat gember in, en het effect is optimaal.
Cafeïnehoudende dranken: koffie, zwarte thee en frisdrank kunnen je nog meer uitdrogen. Frisdrank bevat bovendien veel suiker. Harde crackers en krokante chips kunnen hoest en keelpijn verergeren. Bewerkte voedingsmiddelen: hoe meer bewerkt voedsel is, hoe minder voedingsstoffen je binnenkrijgt.
Water. Vocht is het belangrijkste om binnen te krijgen als je ziek bent. Het transporteert zowel voedings- als afvalstoffen in het lichaam en als je water drinkt, vul je het vocht aan dat je tijdens het ziek zijn bent verloren door bijvoorbeeld koorts, braken of diarree.
Er is een reden dat kippensoep al honderden jaren wordt aanbevolen als remedie tegen verkoudheid . Het is makkelijk te eten, een geweldige bron van vitaminen, mineralen, calorieën en eiwitten. Het is ook een geweldige manier om vocht en elektrolyten in je lichaam te krijgen, vooral als je koorts of diarree hebt.
Soep is sowieso gezond. Ze bevat meestal groenten en zit dus bomvol vitaminen, mineralen, antioxidanten en voedingsvezels. Ga dus voor zoveel mogelijk vitamientjes in je soep als je ziek of verkouden bent.
Cup-a-Soup als tussendoortje heeft een aantal voordelen voor mensen die op dieet zijn. De soepen bevatten slechts 50 tot 90 calorieën per pak en zijn over het algemeen laag in verzadigd vet en cholesterol .
Regelmatig soep eten is in verband gebracht met een lager lichaamsgewicht . Er is echter onvoldoende onderzoek gedaan naar de voordelen van soepdiëten voor gewichtsverlies. Toch zul je waarschijnlijk op korte termijn wat gewicht verliezen, vanwege de caloriearme aard van deze eetplannen.
Cup a soup tomaten crème bevat maar liefst 17 ingrediënten. Het derde ingrediënt op de verpakking is suiker (het is gesorteerd op volgorde van hoeveelheid), per portie zit er 7 gram suiker in, dat zijn bijna 2 suikerklontjes (=8 gram). Dat zit 'm niet alleen in suiker, maar ook in de maltodextrine en melksuiker.
Als je ziek bent verbruikt het lichaam meer energie en voedingsstoffen dan wanneer je gezond bent. Extra redenen waardoor je vaak ook minder kunt eten zijn: minder eetlust, misselijkheid, pijnklachten, smaakverlies, vermoeidheid, benauwdheid en emoties (zoals verdriet).
Tomatenknoflooksoep
Rijk aan antioxidanten en vitamine C, deze soep is perfect om griep en koorts te verhelpen. Om deze makkelijke soep te bereiden, neem een pan en voeg olijfolie toe, rooster 7-8 fijngehakte teentjes knoflook en giet 1 1/2 kopje tomatenpuree, 1 kopje groentebouillon, kook de soep en breng op smaak met zout en peper om te genieten.
Hete soep is namelijk lekker voor je verstopte neus en als je last hebt van een nare hoest. Kippensoep heeft zelfs een ontstekingsremmende werking en helpt tegen slijmvorming. Zeker als je 'm extra gezond maakt met extra groente.
Vooral mineraalrijk plat water en goed gemixte soep zijn aan te raden, om het door diarree veroorzaakt verlies aan vocht en aan minerale zouten te compenseren. Gashoudende dranken daarentegen zijn te vermijden, want ze veroorzaken een opgeblazen gevoel.
Kippensoep
De warmte van de soep kan helpen om congestie te verminderen , aangezien hete of pittige vloeistoffen hierbij kunnen helpen. De kip in kippensoep bevat ook het aminozuur cysteïne. N-acetyl-cysteïne, een vorm van cysteïne, breekt slijm af en heeft antivirale, ontstekingsremmende en antioxiderende effecten.
Soepen zijn geweldig om te eten als je ziek bent. Ze helpen je voldoende vocht binnen te krijgen en zijn makkelijk te eten. Kippensoep heeft zelfs extra voordelen doordat de soep een speciaal stofje bevat.
Vraag uw arts hoeveel en hoe vaak u moet eten en drinken als u ziek bent. Een algemene richtlijn is om te proberen om elke 3 tot 4 uur 50 gram koolhydraten te eten of drinken. Bijvoorbeeld, 6 zoute crackers , 1 kop (8 ounces) melk en ½ kop (4 ounces) sinaasappelsap bevatten elk ongeveer 15 gram koolhydraten.
Drankjes om een verkoudheid te verzachten
In plaats van frisdrank, concentreer je op vloeistoffen zoals water, thee en soepbouillon. Gehydrateerd blijven helpt om je verstopping los te maken en hoest te verlichten. Omdat frisdrank uitdroging erger kan maken, kun je het beste je moeder bedanken voor haar advies, maar sla de 7UP en andere frisdranken over .
Kies voor makkelijk te verteren voedsel, zoals bouillon, zacht fruit, gekookte groente of havermout. Het is bovendien belangrijk om goed te blijven drinken, zeker als je koorts hebt. Thee met honing of gember zijn fijn voor je keel. Gember werkt ontstekingsremmend en helpt tegen misselijkheid.
Drink 1,5 tot 2 liter per dag (water, thee). Meestal gaat griep binnen een paar dagen vanzelf over. Bij klachten kun je paracetamol nemen. Bel je huisarts als je griep hebt én 1 of meer van deze klachten: benauwd zijn, suf voelen, verward zijn of steeds zieker worden.
Sterk bewerkte voedingsmiddelen
Die bewerkte snacks en maaltijden zitten vaak bomvol suiker, vet en zout, wat niet echt goed is voor je lichaam en je immuunsysteem. Lahuis: 'Kies daarom liever voor verse, natuurlijke opties zoals groenten, fruit, volkoren granen en mager vlees.