Tips bij zwangerschapsmisselijkheid:
Neem bij het wakker worden al iets kleins te eten en wat te drinken, liefst uit de Schijf van Vijf. Bijvoorbeeld een volkoren cracker of wat groente of fruit. Eet regelmatig over de dag verdeeld kleinere porties. Je kunt ook een geroosterde volkoren boterham nemen.
Vermijd producten die misselijkheid kunnen veroorzaken, zoals vet eten en sterk gekruid en geurig eten. Zorg voor frisse lucht en voorkom dat je sterke etensgeuren ruikt. Haal eten en drinken dat je niet meer gaat eten of drinken uit het zicht.
Aanpassingen in eetstijl, zoals vaker kleinere maaltijden te eten verspreid over de dag, kunnen de misselijkheid verminderen. Ook vitamine B6 en gember kunnen helpen. Er zijn meerdere geneesmiddelen die gebruikt kunnen worden tijdens de zwangerschap, zoals meclozine en metoclopramide.
Bij de meeste vrouwen begint de misselijkheid tussen de vierde en de zevende zwangerschapsweek, met het hoogtepunt van klachten rond negen weken zwangerschap. Hoelang de misselijkheid duurt verschilt van persoon tot persoon. De misselijkheid neemt af vanaf drie maanden zwangerschap en is meestal verdwenen na 14 weken.
Na analyse van alle data kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat vrouwen die misselijk zijn 50% minder risico hebben op een miskraam en vrouwen die ook overgeven zelfs 75% minder risico lopen op een miskraam. Dat misselijkheid een teken is van een goede zwangerschap was al eerder bekend.
Nitraatrijke groenten (andijvie, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, postelein, raapstelen, rode biet, sla, spinazie, spitskool en venkel) werden lange tijd beschouwd als mogelijk schadelijk voor de gezondheid.
In principe mag je alle groente- en fruitsoorten eten, er zijn geen soorten te noemen die je niet zou mogen, maar je moet ze wel extra goed schoonmaken.
Peper. Piment. Salie. Dit kruid kan baarmoederkrampen opwekken en bevat stoffen die op het zenuwstelsel kunnen werken.
Er zijn een paar dingen die je kunt doen om braken te voorkomen en misselijkheid te verminderen. Het drinken van thee (met honing) helpt bij veel mensen de maag te kalmeren. Ook het drinken van cola kan helpen. Daarnaast kan het verstandig zijn vast voedsel te vermijden tot het misselijke gevoel weg is.
Bananen zijn een goede bron van kalium en helpen bij het herstel van de elektrolytenbalans in het lichaam, die verstoord kan raken tijdens het braken. Appels bevatten pectine, een oplosbare vezel die helpt bij het verminderen van misselijkheid en braken.
Wat de misselijkheid ook kan verminderen, zijn zetmeelrijke voedingsmiddelen. Eet dus crackers, pretzels of naturel chips, als je er trek in hebt. 'Ze kalmeren de maag en houden je voedsel vaak binnen', aldus Fear.
Het geslacht van de baby: misselijkheid komt vaker voor als je een meisje draagt. Bij een eerste zwangerschap is de misselijkheid vaak minder erg en duurt die ook minder lang dan bij een volgende zwangerschap.
Is het erg voor je baby als je veel overgeeft? Meestal is het niet erg voor je baby als je veel overgeeft. Je baby krijgt meestal genoeg voedingsstoffen.
Het lichaam produceert meer het hormoon oestrogeen. Daarnaast wordt het zwangerschapshormoon HCG (Human Chorionic Gonadotropin) aangemaakt. Door die hormonen verandert er veel in het lichaam, waardoor u misselijk kunt worden.
Belangrijke voedingsadviezen in de zwangerschap: Rauwe groenten en fruit; Alles wat je niet verwarmd (dus rauw eet) of niet schilt moet je goed wassen onder lopend water. Denk hierbij aan sla, komkommer, tomaten, appels.
Vitamine C is belangrijk tijdens je zwangerschap. Vitamine C zit in paprika, spruiten, zwarte bessen, peterselie, boerenkool, aardbei, rode kool, kiwi, peulen, citroen, sinaasappel, kool, limoen. Naast deze vitamine C bommetjes kun je gewoon het fruit kiezen waar jij trek in hebt.
Om schadelijke bacteriën te verwijderen, wast u alle rauwe groenten en fruit goed. Eet geen rauwe spruiten, waaronder alfalfa, klaver, radijs en mungboon . Deze kunnen schadelijke bacteriën bevatten. Zorg ervoor dat u de spruiten volledig kookt.
Kant-en-klare taarten uit de supermarkt kun je veilig eten. Maak je zelf een taart en gebruik je rauw ei in het recept, eet het dan alleen als het heel goed verhit is. Taarten die in de oven gebakken zijn, kun je veilig eten. Let op bij zelfgemaakte taarten met rauw ei zoals meringue taart of tiramisu.
De meeste vrouwen zijn misselijk aan het begin van hun zwangerschap. Het is meestal het ergst rond week 9 van je zwangerschap. Je kunt de hele dag misselijk zijn, of alleen in de ochtend, middag of avond. Dit verschilt per vrouw.
Voeg eiwitten toe aan je eten: eiwitrijke voeding werkt vaak beter tegen misselijkheid dan vet of koolhydraten. Eiwitten zitten bijvoorbeeld in; kip, kwark, vis, eieren, peulvruchten, kaas, yoghurt, karnemelk. Vermijd grote maaltijden.
Als je veel last hebt van ochtendmisselijkheid, maar je voelt je wat beter rond het middaguur, eet dan wat minder 's ochtends en benut de uren dat je wat minder misselijk bent om wat meer te eten. Ochtendmisselijkheid vermindert soms door het eten van een toastje, geroosterde boterham of beschuit vóór het opstaan.