Groenten zoals prinsessenbonen, (dop)erwten, peultjes, aubergines en champignons bevatten natuurlijke plantengifstoffen. Omwille van die reden wordt aangeraden om deze groenten niet te vaak rauw te eten.
Nummer één is colacia bladeren , ook wel arbi ka patta genoemd. Blancheer ze altijd in heet water voordat je ze in je dieet gebruikt. Dezelfde regel geldt voor spinazie en boerenkool. Blancheer ze in heet water omdat ze in verband worden gebracht met een hoog oxalaatgehalte, dat afneemt als je ze blancheert.
Je kunt deze groente verwerken in wokgerechten en ovenschotels, in plakjes roosteren in de oven of zelfs rauw eten in salades. Uiteraard kun je broccoli ook koken, maar doe dit zeker niet te lang (normale stronkjes niet meer dan circa 4 minuten). De vitamines gaan bij lang koken verloren.
Een giftig geworden courgette verraadt zichzelf door een zeer bittere smaak. Daarom kan het nooit kwaad om als u het niet helemaal vertrouwt, van uzelf gekweekte courgettes eerst een rauw stukje te eten. Smaakt dat veel bitterder dan normaal, dan wijst dit op de aanwezigheid van cucurbitacine.
Helpt om je spijsvertering te verbeteren
Courgettes zijn gemakkelijk te verteren, omdat ze (net als komkommers) voor een groot deel uit water bestaan. Ook bevat de courgette veel vezels. Water en vezels bevorderen beide de stoelgang. Ook zijn vezels goed voor de vriendelijke bacteriën in je darmen.
U moet mogelijk gekookte courgette eten als u het rauw probeert en een reactie krijgt. Als u misselijkheid, diarree, jeukende huid of andere allergiesymptomen ervaart bij zowel gekookte als rauwe courgette, vermijd het dan . Rauwe courgette kan ook gas en een opgeblazen gevoel veroorzaken, vooral als u het overdrijft. Courgette is rijk aan vezels die uw darmen niet verteren.
Paprika's kunnen rauw of gekookt worden gegeten. Rauw kun je ze gebruiken in salades, in reepjes snijden en eten met dipsausjes, of als eetbare garnering. Snij paprika's in blokjes voor op pizza's, in stukjes voor spiesjes, in pastasauzen of bij roerbakken.
Bloemkool wordt meestal gekookt of gestoomd geserveerd. Maar je kan bloemkool ook rauw eten, bijvoorbeeld in een salade of als snoepgroente met een dip. Ook is bloemkool geschikt om te wokken, roosteren en door ovenschotels en om soep mee te maken.
Kolen. Wees zeker ook voorzichtig met kolen, zoals witte kool of spruitjes. Deze groenten zijn gekookt al lastig te verteren, maar rauw vormen ze al snel een hele uitdaging voor je spijsvertering.
Nachtschadegroenten, zoals paprika's, aardappelen en aubergines , zijn controversieel, omdat velen beweren dat ze ontstekingen kunnen veroorzaken, aldus Cynthia Sass, een gediplomeerd diëtiste. Dit kan leiden tot behoorlijk ernstige complicaties op de lange termijn: hartziekten, kanker en diabetes, om er een paar te noemen.
In de VS is het eten van rauwe amandelen in verband gebracht met een Salmonella-uitbraak, terwijl het eten van hazelnoten in de schil in verband is gebracht met een uitbraak van E.
Ascaris. Ascaris, een geslacht van darmspoelwormen, wordt over het algemeen overgedragen wanneer mensen de eieren van de worm inslikken . Deze eieren kunnen in uw voedsel terechtkomen wanneer u besmette grond aanraakt of fruit en groenten eet die in dergelijke grond zijn gegroeid zonder ze eerst te wassen.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Hoewel gekookte witlof en rauwe witlof beide erg gezond zijn, is rauwe witlof gezonder dan gekookte witlof. Dit komt doordat rauwe witlof meer vitaminen en mineralen behoudt die tijdens het kookproces deels verloren kunnen gaan. Bovendien bevat rauwe witlof meer vezels, wat gunstig is voor de spijsvertering.
Sla, komkommer en paprika kun je bijvoorbeeld prima rauw eten. Omdat paprika vooral een bron is van vitamine C, dat snel verloren gaat bij warmte, bevat rauwe paprika zelfs meer voedingsstoffen. Van andere groentesoorten kun je beter kiezen voor een gekookte variant. Zoals sperziebonen, tomaten en champignons.
Je kunt spitskool rauw eten. Bijvoorbeeld in een salade of een voorgerecht. Je hoeft de gesneden reepjes alleen maar even te mengen met een saus of dressing. Let op: het is niet zo lekker om op grote stukken blad te kauwen, dus zorg er wel voor dat je de kool dun hebt gesneden!
Tuinbonen, sperziebonen, snijbonen, haricots verts, peultjes, doperwten en sugar snaps: alle peulvruchten bevatten de stof lectine. Dit stofje is giftig voor het menselijk lichaam. Je kunt er misselijk door worden, van braken, en maagpijn of diarree door krijgen. Het is dus niet veilig om peulvruchten rauw te eten!
Hoewel ze rauw eten de beste manier is om broccoli, bloemkool of broccoflower te consumeren , is stomen misschien wel de beste optie. Zonder contact met kokend water is stomen een mildere manier om te koken.
Goed voor de darmen
De vezels in paprika helpen om de ontlasting zachter te maken, wat bijdraagt aan een goede stoelgang en daarmee aan gezonde darmen. Wist je dat paprika's ook veel vocht bevatten? Maar liefst 92 procent van deze groente bestaat uit water.
Ook bij paprika zaaien kun je rekening houden met slechte buren: zaai je paprika niet naast knolsoorten, bonen of knolvenkel. Slechte buren zitten elkaar in de weg, en zorgen ervoor dat je groenten minder goed kunnen groeien.
Zoete puntpaprika's zijn zoals gewone paprika's rijk aan voedingsvezels en een bron van foliumzuur. Ze zijn vooral ook bijzonder rijk aan vitamine C. Puntpaprika's smaken zoeter en bevatten dus iets meer suiker dan andere paprika's. Het zijn natuurlijke suikers en het verschil is klein.
Slechte courgette voelt rubberachtig of slijmerig aan . Het kan ook een onaangename geur hebben en donkere of pluizige schimmelplekken. De binnenkant van slechte courgette kan gebroken wit tot bruin zijn met draderig, papperig vruchtvlees en grote, harde zaden.
Maar om deze voordelen te krijgen, moet je de schil niet overslaan. " De schil van courgette bevat een grote hoeveelheid vitamine C en B6, dus schil hem niet ", adviseert Whitson.
Net als andere pompoenen, zoals pompoenen of butternut squash, zitten er in courgette wel zaden. Omdat courgettes echter zo jong gegeten worden, zijn de zaden in veel gevallen zo klein dat ze niet verwijderd hoeven te worden. Volgens Livestrong zijn de zaden van courgette zelfs veilig eetbaar .