Als je een ei in azijn legt, gaat het azijnzuur een reactie aan met het calciumcarbonaat uit de eierschaal: CaCO3 (schaal) + 2 HC2H3O2(azijn) → Ca(C2H3O2)2 (opgelost in azijn) + H2O + CO2 (gas). De schaal wordt hierdoor zachter.
De schaal van een ei bestaat uit kalk, daarom is hij hard. Schoonmaakazijn is een zuur waarmee kalk reageert en waarbij een gas ontstaat. Dit gas heet koolstofdioxide (CO2). Door de reactie wordt de schaal eerst zacht en verdwijnt daarna zelfs helemaal.
Tip: door een scheutje azijn toe te voegen aan het water voorkom je dat de eitjes leeglopen als ze zouden barsten. De azijn doet het eiwit stollen. Handig!
Een windei maken, door een rauw ei in azijn te leggen
Maar wat wel heel grappig is, je kunt van een kippenei met harde schaal zelf een windei maken. Je hebt er wat geduld voor nodig, maar het eindresultaat is verbluffend.
Manier 1: in een kookpot met water, zonder azijn
Ik breek het ei in een kommetje, maak met een klopper een draaikolk in het water en wanneer die wat minder hevig draait, laat ik het ei voorzichtig in het water glijden. Ik laat het 2.30 minuten pocheren.
Voeg een royale scheut azijn toe tot je het zuur in het water proeft. De azijn zorgt ervoor dat het eiwit straks beter stolt. Doe er in geen geval zout in, want dat werkt averechts. Breek elk ei in een aparte koffiekop.
"Azijn is een van nature zuur materiaal. Als we een paar druppels azijn aan het kokende water toevoegen, versnelt dat de denaturatie . Dat gebeurt sneller en het gepocheerde ei behoudt zijn vorm beter."
Een klein tikje is genoeg om dat water te laten koken. Dat tikje geef je wanneer je een hap neemt of er in prikt met een vork. Het kokende water wil meer ruimte en knalt uit de kamertjes waardoor het ei explodeert.
Windeieren voorkomen
Windeieren kunnen voorkomen worden door de kip calciumrijk voedsel te geven zoals de Calciummix. Ook is het belangrijk om de stressfactoren te verwijderen.
Bij een normale zwangerschap wordt na bevruchting van de eicel door de zaadcel een vruchtzak aangemaakt. Daarin ontwikkelt een embryo die zich in de baarmoeder nestelt. Wanneer al vroeg in de zwangerschap de ontwikkeling stopt, ontstaat een “blighted ovum”, ofwel windei waarbij geen embryo ontwikkeld is.
Als je deze eierschaal in azijn (wat ongeveer 4% azijnzuur is) weekt, start je een chemische reactie die de calciumcarbonaatschaal oplost . Het azijnzuur reageert met het calciumcarbonaat in de eierschaal en laat koolstofdioxidegas vrij dat je als bubbels op de schaal ziet.
Door het koken zet het eiwit uit, drukt het tegen het eivlies en de lucht kan met het gaatje uit de luchtkamer ontsnappen, waardoor er genoeg ruimte komt voor het gestolde eiwit. Zonder prik kan de lucht niet weg en kan het ei breken.
Door op deze manier citroensap toe te voegen, krijgen roerei een lichte, heldere smaak die behoorlijk onweerstaanbaar is , volgens degenen die het hebben geprobeerd. Als je thuis je eigen citroeneieren wilt maken, kost dit recept voor makkelijke citroenroerei slechts een paar minuten en drie ingrediënten: eieren, citroensap en boter.
Kies voor verse eieren en voeg wat azijn aan het water toe. Het zure element zorgt ervoor dat het eiwit bij elkaar blijft en voorkomt dat de eierdooiers stuk gaan. Voeg geen zout toe aan het kookwater.
Wanneer azijn aan eieren wordt toegevoegd, combineert het azijnzuur met het calciumcarbonaat in de eierschaal om koolstofdioxidegas en calciumacetaat te produceren. Deze reactie creëert een zure omgeving in de container, waardoor de eiwitten kunnen denatureren en ondoorzichtig en rubberachtig kunnen worden .
Door een proces genaamd osmose beweegt de azijn door de schaal van het ei. De azijn lost het calcium in de schaal van het ei op, maar kan niet door het membraan in de schaal heen . Hierdoor blijft het rubberachtige membraan achter waardoor je het ei kunt laten stuiteren zonder het te breken!
Gebrek aan water. Door gebrek aan vers water, zullen kippen op vanalles gaan pikken om hun watertekort aan te vullen. Ook de verse eieren worden in deze niet ontzien.
De hoeveelheid licht, het kippenras en de leeftijd bepalen de grootte van de eieren. Een middelgrote kip legt niet per se kleinere eieren dan een groter exemplaar. In de winter neemt de eierproductie af, omdat de zon minder lang schijnt. Dat is dan ook vaak de reden dat je kip even geen eieren legt.
Windeieren zijn eieren zonder hun kalkschaal oftewel enkel de vruchtzak; de eieren zijn hierdoor niet levensvatbaar.
Tik heel zachtjes met het ei tegen de rand van de kom totdat er een gaatje in komt. Houd het ei boven de kom en plaats je duimen tegen het gaatje van het ei. Breek nu het ei open boven de kom. Een ei splitsen doe je met een lege plastic fles.
De onderkant steunt op je handpalm waar je duim begint. Eens je het eitje goed vast hebt, kun je het openen. Dit doe je best op een scherpe rand. Wanneer je je eitje tegen een vlak oppervlak tikt, komt het vaak erg hard aan en breekt het meteen open.
Een gebarsten ei kan slecht geworden zijn en gooi je dus beter weg.
Het ei stuitert, omdat de eierschaal aan de buitenkant weg is. Dit is opgelost door de zuren van het azijn. Het vlies om het ei is rubberachtig geworden en het laat niets door, behalve water. Er zit nu dus extra water uit het azijn in het ei.
De azijn in het water zorgt ervoor dat de eieren makkelijker te pellen zijn . Dit is waarom: het zuur in de azijn lost niet alleen een deel van het calciumcarbonaat in de schaal op, het helpt ook om het eiwit sneller te laten stollen. Door de hardgekookte eieren onder koud stromend water te houden terwijl je ze pelt, kun je de schaal losmaken van het vlies.
Ei pocheren in een zakje, dat kan niet misgaan!
Je hebt hiervoor geen azijn nodig, dus je zet gewoon een pan water op het vuur en als het water kookt zet je het vuur laag. Neem een stukje huishoudfolie van ongeveer 30×30 cm. Wrijf dit in met een dun laagje olie.