In kraanwater zit veel meer kalk, waardoor voedingstoffen minder goed opgenomen kunnen worden door de planten. Geef je de planten enkel regenwater, bijvoorbeeld water wat je hebt opgevangen in een regenton, dan ga je merken dat de planten veel sterker en groter worden.
Over het algemeen is regenwater de beste keuze om planten water te geven.
Kraanwater of regenwater
Deze zuur minnende planten kunnen echt niet tegen kraanwater: blauwe bessen, Hortensia, Rododendron, Camelia.
Het beste is om water op kamertemperatuur te geven en nóg beter is het om regenwater te geven, omdat dit minder kalk bevat.
Kraanwater is geschikt voor verse bloemen, maar het moet wel geconditioneerd zijn om ideaal te zijn voor bloeiende bloemen . Het water moet ook geschikt zijn voor de soorten stelen die u op uw bloemen hebt. Houtachtige stelen? Voor bloemen zoals rozen, geven bloemen met houtachtige stelen de voorkeur aan een diepe slok, dus vul de vaas tot tweederde vol.
Het beste water voor uw planten is regenwater . Het is schoon en chemicaliënvrij. Regenwater bevat de hoogste niveaus zuurstof, wat gunstig is voor planten. Een hoog zuurstofgehalte in water leidt tot een grotere wortelmassa, wat een snellere opname van voedingsstoffen en plantengroei bevordert.
Uiteindelijk maakt het niet uit wat voor water je in vazen doet. Kraanwater uit je gootsteen houdt boeketten net zo goed in leven als het dure flessenwater uit de winkel. Kraanwater zal je bloemen absoluut niet schaden of hun levensduur verkorten.
Gebruik regenwater
In kraanwater zit veel meer kalk, waardoor voedingstoffen minder goed opgenomen kunnen worden door de planten. Geef je de planten enkel regenwater, bijvoorbeeld water wat je hebt opgevangen in een regenton, dan ga je merken dat de planten veel sterker en groter worden.
Over het algemeen kunnen de meeste kamerplanten ongeveer een week tot twee weken zonder water overleven, maar zeker in de zomer hebben de meeste planten meer water nodig om in leven te blijven.
Hoewel de waterbehoefte varieert van plant tot plant, raden we aan je planten 1 tot 2 keer in de week water te geven. Het is sowieso beter om ze 1 keer per week een flinke scheut te geven dan elke dag een beetje.
Al het groen in de tuin doet het goed op fosfaat. De waterontharder onttrekt daarentegen calcium en magnesium aan water en voegt natrium toe. Zout kan zelfs schadelijk zijn voor de groei van planten.
Water verwarmen is een eenvoudige en natuurlijke manier om kalkaanslag te verwijderen en geschikt te maken voor planten. Het water moet worden verwarmd tot minimaal 60 graden Celsius om de kalkaanslag te laten neerslaan. Deze methode is met name geschikt voor kleine hoeveelheden gietwater.
Water dat je hebt gekookt, bevat minder kalk. Het water is dus minder hard. Dit komt ten goede aan je (kamer)planten. Wij koken er niet speciaal water voor, maar er blijft toch best vaak water achter in de waterkoker.
Wat ook niet werkt: water koken
Een ander hardnekkig gerucht is dat gekookt water de kalkaanslag tegengaat. Ook dit verhaal kunnen we gemakkelijk naar het rijk der fabelen verwijzen. Kalk verdampt namelijk niet en blijft dus ook na het koken in het water.
Stefan Kools, teamleider chemische waterkwaliteit en gezondheid bij wateronderzoeksinstituut KWR: 'Een paar keer water koken maakt amper verschil. Dan zitten stoffen als arseen en nitraat nog steeds ver onder de Nederlandse gezondheidswaarde. Ons water is echt veilig, ook als je het vaker kookt.
In de tuinbouw: Bescherm je planten door gedemineraliseerd water te gebruiken, vooral als je in een gebied met hard water woont. Het helpt bij het vermijden van minerale opbouw op de bladeren.
Veel mensen geven hun binnenplanten koud kraanwater. Sommige planten zijn hier echter gevoelig voor, het is daarom beter om water op kamertemperatuur te gebruiken. Nog beter is regenwater, dit bevat namelijk minder kalk.
Over het algemeen kunnen de meeste kamerplanten wel 2 weken zonder water overleven.
Bij bakken met nieuwe grond kan regen- en kraanwater gebruikt worden voor het water geven van groenten, fruit en planten. Het gebruik van slootwater wordt afgeraden.
Regenwater filteren tot drinkwater. Om je regenwater te zuiveren tot drinkbaar water wordt het nog eens verder gefilterd met een keramische filter, een UV-filter en een doseerpomp met chloor. Deze verschillende filters zorgen ervoor dat het water steriel wordt, een nog betere kwaliteit dan kraantjeswater!
De oplossing: even iets minder water geven. De wortels hebben naast water en voeding ook zuurstof nodig. De gele bladeren zijn helaas niet meer te herstellen, en kun je dus beter afknippen. Je zult zien dat de nieuwe blaadjes gewoon weer mooi groen zijn.
Gechloreerd water is ook veilig voor de meeste kamerplanten, maar indien mogelijk is water uit een filtratiesysteem veel beter voor uw planten. U kunt ook regenwater opvangen om uw kamerplanten water te geven, omdat het doorgaans een pH-gebalanceerd water is en vrij is van de zouten en mineralen die vaak aan kraanwater worden toegevoegd.
De kwaliteit van regenwater is beter voor planten dan water uit welke andere bron dan ook.
Gebruik lauw water
Wanneer u de vaas vult, gebruik dan geen water dat te heet of te koud is. Extreme temperaturen kunnen de bloemen shockeren en hun levensduur verkorten, dus het is beter om lauw of water op kamertemperatuur te gebruiken.