Komkommers zijn een perfect voorbeeld van een groente die zo veel water bevat dat ze onbruikbaar worden als ze bevroren zijn (tenzij je ze wil gebruiken voor in een groene smoothie, natuurlijk!).
Groenten met veel water bevriezen snel, maar het is niet bevorderlijk voor de smaak om deze groenten in te vriezen. Komkommers, selderij en radijs worden slap wanneer je ze weer ontdooit en dat maakt een salade er nou niet echt beter op.
Als komkommers eenmaal zijn ingevroren, behouden ze nooit meer hun originele, knapperige textuur, maar je kunt bevroren en ontdooide komkommers nog steeds gebruiken in soepen, smoothies, sauzen en dips of drankjes . Probeer je bevroren komkommers eens in deze recepten: Komkommergazpacho.
Wil je komkommer langer bewaren? Rauwe komkommer is niet geschikt om in te vriezen, maar gekookte komkommer wel! In een afgesloten bakje of zakje kun je de groente tot 12 maanden bewaren.
Wat veel mensen niet weten is dat je komkommers, tomaten, paprika's en andere vruchtgroenten beter niet in de koelkast kunt bewaren. Zo drogen komkommers uit in de koelkast, waardoor de schil beschadigt en de komkommer uitdroogt. Ook tomaten en paprika's drogen uit, wat ten koste gaat van hun smaak en houdbaarheid.
Waarom bevriest mijn koelkast alles? Voedsel dat in de koelkast bevriest, kan door een handvol oorzaken worden veroorzaakt, waaronder alles van een defecte temperatuursensor tot geblokkeerde ventilatieopeningen, een lekkende deurafdichting en meer.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De komkommer heeft rotte plekken of schimmel. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Stevige komkommers zijn, buiten de diepvries, een week houdbaar. Komkommer invriezen kan ook. Dat doe je best niet met rauwe komkommer, die zo zijn smaak verliest en pap wordt. Gerechten met komkommer invriezen kan wel.
Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft. Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces. Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren.
Het Voedingscentrum raadt sterk af om je ingevroren groenten of restjes te ontdooien op het aanrecht, aangezien ziekmakende bacteriën bij kamertemperatuur snel kunnen vermenigvuldigen.
In plaats van de knapperige, krokante textuur die een verse komkommer heeft, zal de textuur van een bevroren komkommer papperig zijn . Gelukkig is de zachtere textuur van een bevroren komkommer ideaal in bepaalde recepten.
De gele kleur wijst op een rijpe komkommer. Hij smaakt dan echter zurig en is niet meer lekker.
Als extraatje kunt u verse komkommers en tomaten invriezen. Zo kunt u snel overtollige groenten uit uw zomertuin redden.
Bevroren komkommer heeft een kalmerend en verzachtend effect en rozenwater hydrateert, kalmeert en egaliseert.
Komkommers zitten namelijk vol met natuurlijke vitamines. door de vorm en structuur van een komkommer heeft het een hoge vochtinbrengende functie! De vitamines trekken zo snel het wallengebied in. Daarnaast helpt de verkoeling van de komkommers tegen de zwellingen.
Normaal gesproken blijft een komkommer ongeveer een week goed. Komkommers verpakt in krimpfolie zijn langer houdbaar.
Je kunt bijna alle groenten invriezen, behalve selderij, waterkers, andijvie, sla, kool, komkommer en radijs . Deze voedingsmiddelen hebben een hoog watergehalte en worden zompig en doorweekt als ze ontdooid worden.
Ingevroren groenten zijn minimaal net zo gezond als verse groenten. Dankzij het vroegtijdig invriezen blijven er veel vitamines en mineralen in de groenten aanwezig. Groenten uit blik of pot hebben het grootste verlies aan vitamines en mineralen. Slechts 15% van de voedingsstoffen blijft behouden.
U mag nooit iets invriezen dat eieren of eiwitten bevat, helemaal gekookte pasta of rijst, gefrituurd voedsel (dat wordt zompig), komkommers, salades met mayonaise of slagroom (tonijnsalade, eiersalade, kipsalade, etc.), alles met glazuur dat eiwitten bevat, sla, hardgekookte eieren, zure room, etc., etc., etc.
Een restje rauwe komkommer kun je het beste wel in de koelkast bewaren. Bewaar het restje in vershoudfolie. Gare komkommer kun je 2 dagen in de koelkast bewaren. Komkommer is geen geschikte groente om in te vriezen.
Hoe weet ik of een komkommer niet goed meer is? De komkommer heeft dan rotte plekken of gaat schimmelen. Bederf ontdek je snel door je zintuigen te gebruiken. Dus kijk, ruik of proef en je weet het!
Komkommers bestaan voor 90% uit water en kunnen niet worden ingevroren en bewaard zonder papperig te worden. Ze kunnen echter wel worden bereid en ingevroren als augurken . Tijdens het inmaakproces trekt zout een deel van het water uit de komkommers en de geconcentreerde suikersiroop die wordt gebruikt om ze in te maken, verstevigt ze.
Komkommers bestaan voor meer dan 95% uit water en leveren slechts 13 kcal per 100 gram. Het is een gezonde en caloriearme groente. Tijdens het dieet is het toegestaan om onbeperkt komkommers te eten.
Kleine schimmelplekken kunnen worden afgesneden van STEVIGE groenten en fruit met een laag vochtgehalte . Het is moeilijk voor schimmel om door te dringen in dichte voedingsmiddelen. (zoals komkommers, perziken, tomaten, etc.) ZACHTE groenten en fruit met een hoog vochtgehalte kunnen onder het oppervlak worden besmet.
Droog de komkommers grondig, want overtollig water op het oppervlak kan bederf bevorderen . Zodra uw komkommer schoon en droog is, wikkelt u deze in een schone theedoek of papieren handdoek. Dit helpt condensatie en vochtigheid op afstand te houden, waardoor doorweektheid, schimmel en algehele achteruitgang worden voorkomen.