3. Warm eten kan niet direct in de diepvries. Eten dat nog niet is afgekoeld, zorgt er namelijk voor dat de temperatuur van de diepvries stijgt. Dit vergroot de kans op bacteriën en zorgt ervoor dat de kwaliteit van andere producten in de vriezer achteruitgaat.
Liever niet. Als je warm eten invriest ontstaat er condens, wat zorgt voor extra ijsvorming. Daarbij is het slecht voor je vriezer, omdat de warmte van het eten de temperatuur doet dalen. Daardoor kunnen andere producten in de vriezer iets ontdooien en moet de vriezer zelf harder werken om op temperatuur te blijven.
Laat producten snel afkoelen
Laat kliekjes eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast of vriezer zet. Zet je ze te snel in de koelkast, dan wordt de temperatuur in de koelkast te hoog en bederven je boodschappen sneller. Zet je ze te snel in de vriezer dan krijg je last van ijsvorming rond het product.
Laat de kliekjes eerst een paar uur afkoelen voor je ze in de vriezer zet. Zo voorkom je schommelingen in de temperatuur van je vriezer en blijft al het andere eten in de vriezer goed. Vries een ontdooid kliekje niet nog eens in, want dan loop je risico op voedselinfecties.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Voedsel afdekken
Wanneer je eten nog warm is komt er veel damp vrij, dus als je het niet meteen afdekt of in een bakje doet dan droogt het eten uit.
Bijna iedereen kookt weleens te veel en houdt zo kliekjes over. Deze worden dan vaak in een bakje gedaan en in de koelkast gezet. Maar hoelang kun je deze porties eten eigenlijk bewaren in de koelkast? Het Voedingscentrum adviseert om kliekjes twee dagen te bewaren, mits de koelkast op maximaal 7 graden Celsius staat.
Je kunt ontdooide gerechten bovendien opnieuw invriezen als ze opgewarmd werden. Je laat ze opnieuw snel afkoelen. Daarna kan je de restjes invriezen.
Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
Zet gekoelde producten zo snel mogelijk (terug) in de koelkast. Bacteriën groeien veel sneller buiten de koelkast. Eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast heeft gestaan, kun je beter niet meer opeten.
Ontdooien in de koelkast
De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit. Ook bespaar je zo energiekosten. Dek het product altijd af als je het in de koelkast zet.
Dit kan te wijten zijn aan het feit dat de koelkast harder moet werken om de interne temperatuur te handhaven wanneer de omgevingstemperatuur stijgt. Als gevolg hiervan kan de koelkast te koud worden en voedingsmiddelen bevriezen.
Bederfelijke producten zijn volgens de Warenwet producten die gekoeld bewaard moeten worden om groei van ziekteverwekkende micro-organismen of bederf tegen te gaan.
Even afkoelen
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: je doet er goed aan om je restjes eerst even te laten afkoelen. Niet alleen omdat het anders ten koste gaat van de smaak, maar vooral omdat je dan bacteriën minder de kans geeft zich te verspreiden.
Dingen die je beter niet kunt invriezen
Een stuk kaas, dit komt de smaak en structuur niet ten goede. Rauwe en gekookte eieren, gebakken eieren kan dan weer wel. Rauwe aardappels, deze bevatten te veel vocht.
De tussenoplossing is het eten tot lauw of kamertemperatuur af te laten koelen. Het duurt namelijk twee uur tot er zich (te veel) bacteriën beginnen vormen als de voeding buiten de koelkast staat. Dat afkoelen gaat sneller als het eten in een laag is uitgespreid. Of je kunt ook de pan in een bak met ijswater zetten.
Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie.
"Doorgaans is voeding maar drietal maanden houdbaar" Ook in je diepvries kan eten bederven. Daarom is het belangrijk dat je het op de juiste manier invriest, bewaart en nadien ontdooit.
Warm eten kan niet direct in de diepvries. Eten dat nog niet is afgekoeld, zorgt er namelijk voor dat de temperatuur van de diepvries stijgt. Dit vergroot de kans op bacteriën en zorgt ervoor dat de kwaliteit van andere producten in de vriezer achteruitgaat.
Risico op voedselinfectie
Eten ontdooien, opwarmen, op tafel of het aanrecht laten staan, terug laten koelen en weer invriezen: dat zorgt voor flinke temperatuurschommelingen in je eten. Bacteriën reageren op deze schommelingen. Ze groeien bijvoorbeeld hard bij kamertemperatuur.
Op de vraag of je eten twee keer kunt invriezen, is het antwoord volgens het Voedingscentrum 'nee'. De kans dat je hier ziek van wordt, zou bij een tweede keer opwarmen een stuk groter zijn dan bij de eerste keer opwarmen na invriezen.
Gekookte ongepelde eieren (met schil) bewaar je maximaal 4 dagen in de koelkast. Daarna is de kans op gevaarlijke bacteriën te groot. Gekookte gepelde eieren bewaar je in een bak water in de koelkast maximaal 1 week.
Geen houdbaarheidsdatum
Over het algemeen geldt voor verse maaltijden en restjes eten dat deze in de koelkast maximaal 5 dagen goed blijven. Wil je een maaltijd langer bewaren, dan kun je deze ook invriezen. In de vriezer kunnen maaltijden tot wel 3 maanden bewaard worden.
GEKOOKTE PASTA BEWAREN IN DE KOELKAST
Gekookte pasta kan je afgesloten in een vershoudbakje nog 2 dagen in de koelkast bewaren. Zorg er wel voor dat de pasta snel afkoelt. Zet de restjes daarom binnen 2 uur in de koelkast. Houd er wel rekening mee dat gekookte pasta gaat plakken.