Verfrissend en vol smaak, smaakt heerlijk in combinatie met ander fruit, zoals aardbeien, limoenen en bananen.
De smaak van een rijpe kiwi is fris-zoet en past daardoor goed bij veel verschillende andere ingrediënten. Daarnaast maakt het een gerecht gelijk een tikje tropischer en minder zwaar. Combineer kiwi's met ander fruit, zoals mango, banaan of aardbeien, maar ook met room, yoghurt en (witte) chocolade.
Om toch rijpe vruchten te krijgen worden de kiwi's zo laat mogelijk geplukt (zo vlak mogelijk voor het moment dat de nachtvorsten in oktober/november invallen) en vervolgens samen met bijvoorbeeld rijpe appels of bananen op een schaal gelegd en in een (plastic) zak verpakt.
Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
Sommige fruitsoorten niet naast elkaar leggen.
Ethyleenhoudend fruit niet naast ethyleen-gevoelig fruit bewaren. Een aantal fruitsoorten (waaronder appels, peren, abrikozen, perziken, pruimen of tomaten) verspreiden een gas waarin ethyleen zit. Ethyleen zorgt er voor dat sommige fruit- en groentesoorten sneller rijpen.
Dit gebeurt vooral bij fruit met veel enzymen, zoals kiwi, ananas, papaja of abrikozen. Er gaat iets niet goed in je spijsvertering (je hebt bijvoorbeeld te weinig maagzuur of spijsverteringsenzymen), waardoor al het voedsel te lang in de maag blijft liggen.
Pikante kiwidesserts. Wanneer je een beetje meer zeste wil toevoegen aan je zoete tussendoortjes, dan is Zespri Green kiwi het ideale ingrediënt. Verfrissend en vol smaak, smaakt heerlijk in combinatie met ander fruit, zoals aardbeien, limoenen en bananen.
Je kunt vrijwel alle soorten fruit in een smoothie doen. Denk aan appel, aardbei, abrikoos, ananas, banaan, bosbessen, bramen, druiven, frambozen, kersen, kiwi, mango, meloen, nectarine, papaja, passievrucht, peer en perzik.
Combineer rauw fruit nooit met zuivelproducten (dus tja, geen fruit met yoghurt of kaas …). Dit geldt vooral voor bananen, kersen, zuur fruit en meloenen. Bepaalde gekookte en droge vruchten zoals dadels samen met warme melk of kruiden zijn een uitzondering als het gaat om combinaties van fruit met zuivel.
Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen. Tomaten zitten boordevol antioxidanten, waarvan je kunt denken dat ze een superheldachtige functie in je lichaam hebben.
Verbetering van je weerstand
Een volwassen persoon heeft voldoende aan een à twee kiwi's per dag om aan de benodigde hoeveelheid vitamine C te komen. Daarmee is de kiwi een van de beste bronnen van vitamine C, vooral omdat hij altijd rauw wordt gegeten en vitamine C warmtegevoelig is.
Kiwi's zijn een van de meest voedzame vruchten die je kunt eten. Elke hap bevat vezels, calcium, ijzer, magnesium, kalium, zink, vitamine C, thiamine (vitamine B1), riboflavine (vitamine B2), niacine, pantotheenzuur, pyridoxine (vitamine B6), folaat, vitamine B12, vitamine A en vitamine E.
Het ontbijt is het ideale moment om al een kiwi (of twee) op het menu te zetten. Deze vrucht bevat maar liefst 16 verschillende vitaminen en mineralen en dat is perfect om je dag energiek te starten. Een voorbeeld? Naast vitamine A, E en K bevat een kiwi ook vitamine C.
Onderzoek suggereert dat het eten van kiwi's de opname van suikers uit je voedsel in je bloedbaan zou kunnen verminderen en vertragen. Dit kan helpen om gevoelens van vermoeidheid en honger tussen de maaltijden door te verminderen.
Slaap lekker na het eten van een kiwi
Je lichaam zet serotonine namelijk om in melatonine, wat ervoor zorgt dat je slaperig wordt. Uit onderzoek blijkt dat kiwi's eten een uur voor je naar bed gaat kan zorgen voor een betere én diepere slaap [5]. Drink er een lekkere kop kamille thee bij en je slaapt als een roos.
Niet alle vruchten maken ethyleen aan. Vruchten die wel ethyleen maken, noemen we “climacterisch”. Een banaan, appel, peer, kiwi, tomaat, abrikoos, mango en perzik zijn climacterisch. Ze kunnen dus na de pluk nog narijpen.
Vers, onbewerkt fruit is de beste optie, maar bevroren fruit bevat ook waardevolle voedingsstoffen [7-9]. Fruit uit blik heeft een lagere voedingswaarde en bevat vaak toegevoegde suikers en/of conserveringsmiddelen. Gebruik dit dus niet in je fruit smoothie.
Bananen (tip: als je ze trager wil doen rijpen, laat ze dan aan de tros hangen en bedek de stelen met wat vershoudfolie) Kiwi's. Mango's. Meloenen.
Uitlepelen. De meest voorkomende manier van een kiwi eten is deze: de kiwi doormidden snijden, en het vruchtvlees er vervolgens uitscheppen. Handig, want je hebt geen bakje nodig, je eet de kiwi zo uit z'n schilletje.
Mango is lekker zoet, sappig en vol van smaak. Een mango smoothie is dan ook erg lekker met andere zoete fruitsoorten als banaan en kiwi of een romige vrucht als avocado. Maar je kunt het ook goed combineren met een gezond bladgewas als spinazie, dat je met de zoete mango mooi in balans brengt.
Een Riesling ijswijn zou goed passen bij desserts met ananas vanwege de kenmerkende smaakprofielen van de wijn en de fruitige zoetheid van de ananas. De wijn heeft meestal tonen van abrikozen, perziken en honing, wat goed past bij de zoetheid van de ananas.
Weetje: kiwi combineert niet goed met melkproducten
Verse kiwi's bevatten een enzym dat eiwitten afbreekt. Daardoor zullen melkproducten waar je kiwi aan toevoegt sneller schiften of waterig worden.
Dat kan rotting bij de mandarijn veroorzaken. Het rijpingsproces van een onrijpe banaan komt juist op gang door er een rijpe mango naast te leggen. Maar leg een rijpe banaan liever niet naast een rijpe mango. Allebei zijn ze gevoelig, en produceren een grote hoeveelheid etheen waardoor beide soorten snel kunnen rotten.
Ethyleen is een stof die de rijping van bepaalde groenten en fruit bevordert. Andere vruchten en groenten zijn daar gevoelig voor en kunnen er sneller door bederven. Groenten en fruit die veel ethyleengassen produceren, zijn onder andere: appels, bananen, peren, uien, tomaten en perziken.