Puur vruchtensap is niet zo slecht voor de gezondheid als dranken met toegevoegd suiker, zoals frisdrank. Tegelijkertijd is het niet geschikt als directe vervanger van het eten van fruit. Dat concludeert Floor Scheffers in haar proefschrift. Gisteren promoveerde ze aan de Universiteit Utrecht.
Fruitsap bevat evenveel of meer suiker dan frisdrank. Door het persen zitten er amper nog vezels in en gaat een deel van het vitamine C-gehalte verloren. Fruitsap kan dus nooit een stuk fruit vervangen. Het is wel ietsje gezonder dan frisdrank, omdat het nog wat vitamine C bevat.
Vruchtensap en frisdrank bevatten vergelijkbare hoeveelheden suiker. Toch is frisdrank waarschijnlijk schadelijk voor uw gezondheid, ongeacht de hoeveelheid die u consumeert, terwijl vruchtensap uw risico op ziektes alleen maar kan vergroten als u het in grote hoeveelheden drinkt .
Het naar binnen slurpen van natuurlijke zoetigheid is niet per se goed voor je. De hoeveelheid suikers in vruchtensap kan gelijk zijn aan, of zelfs hoger dan, die in frisdranken . Dat is slecht nieuws – te veel suiker brengt ons in gevaar voor gezondheidsproblemen, waaronder obesitas en diabetes type 2, en ook tandbederf.
Vruchtensappen zijn gemaakt van fruit. Sap bevat veel suiker en dus energie (calorieën). Het drinken van veel vruchtensap vergroot de kans op overgewicht en diabetes type 2. Bovendien bevatten vruchtensappen zuren die het gebit aan kunnen tasten.
Fruitsap is geen goed alternatief voor frisdrank, want beide zijn even slecht voor de lijn en voor de tanden. Fruitsap is wel ietsje gezonder, vooral omdat het vitamine C bevat. Af en toe een glas kan geen kwaad.
Geen vervanging van stuk fruit
De voedingsrichtlijn in België luidt dat men het best niet meer dan één glas vruchtensap per dag drinkt. Drink vruchtensap ook liever niet om fruit te vervangen. Het bevat namelijk evenveel suiker als frisdrank en vaak minder voedingsstoffen en vezels dan fruit.
Het is geweldig dat je probeert om minder frisdrank te drinken, maar vruchtensap is niet de beste vervanger . "Hoewel de vitaminen, mineralen en antioxidanten in vruchtensap het een nutritioneel voordeel geven ten opzichte van frisdrank, kan het dezelfde of meer suikers en calorieën bevatten," zegt Maxine Siegel, RD, die het voedseltestlab van CR leidt.
Kan verband houden met gewichtstoename
Wetenschappers hebben gemengde resultaten gevonden over de vraag of het drinken van light frisdranken geassocieerd is met gewichtstoename. Eén onderzoek vond dat een gewoontegetrouwe, langdurige consumptie van light frisdranken gelinkt werd aan een toename van lichaamsvet, inclusief visceraal vet . Het werd ook gelinkt aan een verhoogd risico op het ontwikkelen van obesitas.
Appelsap bevat misschien meer suiker dan frisdrank of koolzuurhoudende dranken , maar de suiker in 100% sappen is fructose, dat van nature voorkomt in fruit. Naast suiker bevat sap een aantal waardevolle voedingsstoffen (afhankelijk van het type sap) die frisdrank niet bevat: vitamine C, calcium, kalium en ...
Verhoogd risico op nierstenen
Appelsap bevat oxalaten. Een onderzoek ontdekte dat overmatige consumptie van oxalaten in de voeding direct kan bijdragen aan de productie van nierstenen.
Door geen frisdrank meer te drinken krijg je veel minder suiker binnen en kun je dat dus voorkomen. Je voelt je fitter en helderder. Je hersenen kunnen beter functioneren zonder overdosis suiker, zoals je in het verband tussen voeding en dementie kunt lezen.
Honderd procent sap kan de inname vergemakkelijken en essentiële voedingsstoffen en bioactieve verbindingen leveren. De positie van 100% sap in richtlijnen voor gezond eten blijft echter controversieel vanwege het lagere gehalte aan voedingsvezels en het hogere gehalte aan vrije suikers in vergelijking met hele vruchten en groenten .
Vers fruitsap bevat evenveel calorieën als gesuikerde frisdrank. Een literatuurstudie toont aan dat het regelmatig drinken van verse fruitsap net zo goed kan leiden tot een stijging van het lichaamsgewicht. Daaruit afleiden dat light dranken dus gezonder zijn, zoals verondersteld wordt, is fout.
Hoewel veel mensen sinaasappelsap consumeren in plaats van sinaasappels eten, hebben onderzoeken aangetoond dat het eten van hele vruchten – in plaats van het drinken van vruchtensappen – niet alleen resulteert in minder honger en een lagere calorie-inname, maar je hebt ook meer een verzadigd gevoel.
Als je sap drinkt krijg je dus vrij veel suiker en daarmee ook calorieën binnen. Zo neemt het risico op overgewicht toe. Daarnaast is er goed onderbouwd bewijs dat het drinken van suikerhoudende dranken zoals sinaasappelsap het risico op diabetes type 2 verhoogt. Lees meer over de gezondheidseffecten van vruchtensap.
Hoewel light frisdrank geen calorieën, suiker of vet bevat, is het in verschillende onderzoeken in verband gebracht met de ontwikkeling van diabetes type 2 en hartziekten. Onderzoek heeft aangetoond dat slechts één portie van een kunstmatig gezoete drank per dag geassocieerd wordt met een 8-13% hoger risico op diabetes type 2 ( 22 , 23 ).
Cola's dragen aanzienlijk bij aan gewichtstoename. Meerdere onderzoeken melden een duidelijk verband tussen frisdrankconsumptie en een hoger lichaamsgewicht. Onderzoek toont ook aan dat mensen de neiging hebben om suikerhoudende frisdranken te drinken samen met de calorieën die ze anders zouden consumeren.
Het drinken van een redelijke hoeveelheid light frisdrank per dag, zoals een blikje of twee, zal u waarschijnlijk niet schaden . De kunstmatige zoetstoffen en andere chemicaliën die momenteel in light frisdrank worden gebruikt, zijn veilig voor de meeste mensen en er is geen geloofwaardig bewijs dat deze ingrediënten kanker veroorzaken.
Het hoge suikergehalte in sap komt bijna overeen met wat er in suikerhoudende frisdranken zit, waarvan niet bepaald bekend is dat ze gezond zijn. (De vitamines in sap maken de drank natuurlijk gezonder voor je dan frisdrank.) "Maar als je er vanuit een suikerperspectief naar kijkt, zijn ze in principe hetzelfde ," merkt Czerwony op.
Kies gezondere dranken zoals gearomatiseerd water, kruidenthee of verse vruchtensappen om suiker te verminderen en uw gezondheid te verbeteren. Naast het verminderen van suikerinname, leveren gezonde alternatieven vaak essentiële voedingsstoffen en antioxidanten die ons immuunsysteem versterken en ons algehele welzijn verbeteren.
Een ander gezond alternatief voor frisdrank is bijvoorbeeld kruidenthee of een vers geperst groentesapje. Let wel op, als je sap niet vers maar gekocht is, dan is het ook een frisdrank en bevat het hoge hoeveelheden suikers. Plantaardige kan ook een goed alternatief zijn.
1. Water. Het is een mythe dat je acht glazen water per dag moet drinken, maar water is alsnog de gezondste dorstlesser. Het bevat namelijk geen suikers, vet, of kleur, geur- of smaakstoffen.
Een goede regel om te volgen is om minstens twee uur tussen maaltijden te wachten, en 20 minuten na je sap om een maaltijd te nemen. De absoluut beste tijd om sap te drinken is 's ochtends voor het ontbijt , maar je kunt het ook tussen maaltijden drinken als je energieniveau laag is.
Het slechtst scoorden wit druivensap, sinaasappelsap, helder appelsap, granaatappelsap en ananassap. De vier best scorende sappen (blauwe druiven, pompelmoes, veenbessen en troebel appelsap) vormen volgens de onderzoekers een goede aanvulling op een normale voeding om voldoende polyfenolen te consumeren.