Waarom is vis gezond? Vaker kiezen voor vis in plaats van vlees is goed voor het milieu en je gezondheid. Vis levert goede voedingstoffen die we nodig hebben, zoals visvetzuren. Deze zitten niet in vlees of andere producten.
Waar rundvlees 45 tot 640 kilogram CO2 uitstoot en varkensvlees 20 tot 55 kilogram CO2 uitstoot, stoot ongeveer de helft van alle vissersvloten minder dan 20 kilogram CO2 uit (vismagazine)(nature). De CO2 uitstoot van vis is dus over het algemeen aanzienlijk minder dan die van vlees.
Zeevruchten: een gezond alternatief voor vlees. Er zijn een paar belangrijke verschillen tussen zeevruchten en rood vlees. Ten eerste bevatten zeevruchten over het algemeen minder calorieën en verzadigd vet dan rood vlees . Het is ook een geweldige bron van omega-3-vetzuren, die in verband worden gebracht met de gezondheid van het hart.
Vis hoort thuis in een gezond voedingspatroon: het zit boordevol voedingsstoffen die onmisbaar zijn voor je lichaam. De Gezondheidsraad raadt dan ook aan om minstens één keer per week (vette) vis te eten.
Voor de gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij zoute vis moet je denken aan haring, gerookte zalm, gerookte paling, stokvis of ansjovis. Bij vis in blik is ook vaak zout toegevoegd.
De FDA raadt aan om vis te eten die minder kwik bevat, zoals zalm, garnalen, zwarte zeebaars, kabeljauw, sint-jakobsschelpen, tilapia, kreeft en sardines . Hier is een volledige lijst van vissoorten die weinig kwik bevatten. Het is belangrijk om op te merken dat de grootte van de vis soms kan bepalen hoeveel methylkwik erin zit.
Gezonde vis
Vis is één van de beste producten op het gebied van gezonde voeding. Daarnaast is vis onmisbaar tijdens het afvallen: het is een belangrijke bron van waardevolle vitamines die helpen bij het afvallen. Er zijn twee soorten vis. Probeer ze allebei minstens één keer per week te eten.
zwaardvis, tonijn, haai, paling) zijn zwaarder vervuild dan vissen die uitsluitend planten of plankton eten. Vooral zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en jonge kinderen zijn hier gevoelig voor.
Vette vis is rijk aan omega-3 vetzuren die ontstekingen in de lever helpen tegengaan en leververvetting kunnen tegengaan of verhelpen. De lever optimaal ondersteunen kan met behulp van een hoogwaardig voedingssupplement voorzien van de juiste voedingsstoffen ter ondersteuning van de lever.
Maar welke vissen kan je dan nog wel met een gerust hart eten? Wel, met schelvis, heek, tong, Alaska pollak, kabeljauw, koolvis en pladijs zit je goed. En ook mosselen, garnalen, kreeft en sint-jacobsschelpen zijn een goede keuze.
Het populairste merk omega-3 eieren claimt slechts 125 mg omega-3 per ei. Ter vergelijking: een portie zalm van 4 ons (of slechts één eetlepel lijnzaad) levert u zes of zeven keer zoveel omega-3 als een portie omega-3 eieren .
Over het algemeen wordt vis als gezonder beschouwd dan kip vanwege de hoge concentratie omega-3-vetzuren. Deze worden gezien als gezonde vetten, in tegenstelling tot de gevaarlijke verzadigde vetten in vlees.
In vis kunnen schadelijke stoffen zitten, zoals kwik, dioxines en PFAS. Vissoorten zoals zalm, forel en schol kun je elke week eten, maar andere soorten kun je beter minder vaak of liever niet eten. Bekijk welke vissoorten je hoe vaak kunt eten als je een hart- of vaatziekte hebt.
Totdat mensen meer vis eten en dan met name de grote vissoorten. Vermijd teveel consumptie van roofvissen zoals haai, zwaardvis, koningsmakreel en tonijn uit blik, vanwege de ophoping van kwik in deze vissoorten. Zwangere vrouwen en jonge kinderen moeten voorzichtig zijn met deze vissoorten.
Concluderend kan gesteld worden dat hogere eiwitgehaltes in combinatie met de aanwezigheid van omega 3- en 6-vetzuren en een reeks vitamines suggereren dat het eten van zeevruchten over het algemeen een betere keuze is in vergelijking met het eten van vlees .
Kaas heeft een hogere klimaat- en milieubelasting dan eieren en is ongeveer even milieubelastend als kippen- of varkensvlees. Om 1 kilo kaas te maken is namelijk tot wel 10 liter melk nodig . De klimaatimpact van vleesvervangers gemaakt van zuivel kan je ook vergelijken met kip en varkensvlees.
Het Vlaams Instituut Gezond Leven raadt aan om één tot twee keer per week vis of schaal- en schelpdieren te eten (3). Er worden geen hoeveelheden in aantal gram geformuleerd. Meer dan twee keer per week vis eten wordt niet aanbevolen, onder andere wegens het kwikgehalte.
Wanneer u vis als eiwitbron kiest bij de lunch of het avondeten, kunt u erop vertrouwen dat deze keuze uw gewichtsverliesdoelen zal ondersteunen. Uit een onderzoek bleek dat het regelmatig eten van vis mensen kan helpen een gezond lichaamsgewicht te behouden en dat dit verband houdt met een kleinere tailleomvang en een lager risico op het metaboolsyndroom.
Gewichtsverliesvoordelen van het eten van zeevruchten
Door vis of andere zeevruchten te kiezen boven mager vlees, vermindert u uw vetinname aanzienlijk . Het bevat zeer weinig calorieën (waarschijnlijk het minst eiwitrijke voedsel), wat het zeer gunstig maakt voor gewichtsverlies.
De Dietary Guidelines for Americans stellen dat kinderen, om deze hogere hoeveelheden te consumeren, alleen vis uit de "Best Choices"-lijst mogen eten die nog minder kwik bevat. Deze vissoorten zijn ansjovis, makreel, meerval, mosselen, krab, rivierkreeft, bot, schelvis, harder, oesters, schol, koolvis, zalm, ...
U kunt gerust zoveel porties witte vis per week eten als u wilt , met uitzondering van de volgende soorten, die vergelijkbare hoeveelheden van bepaalde verontreinigende stoffen kunnen bevatten als vette vis: zeebrasem, zeebaars en tarbot.
Wat is de aanbevolen hoeveelheid vis? De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen aan om een tot twee keer per week vis of schaal- en schelpdieren te eten, waarvan een keer vette vis. Wissel af qua soort en oorsprong. Een portie van 100 g bereide vis komt overeen met ongeveer 120 tot 130 g rauw gewogen vis.
Een overdaad aan voedsel in het aquarium, zal gaan rotten. Tropische vissen kunnen hierdoor ziek worden en het water word erg belast. Sommige mensen denken dat vissen altijd honger hebben omdat ze om voedsel smeken. Dit is echter een geconditioneerd gedrag van de vis zoals "de hond van Pavlov".
Gezond visje
In principe maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, vis uit de diepvries en vis in blik zijn allemaal goed voor je. Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij gezouten vis moet je denken aan gerookte zalm, gerookte paling of ansjovis.
Als je geen vis eet, mis je de gezondheidseffecten van vis. Maar het is wel mogelijk om EPA en DHA vetzuren binnen te krijgen via een (plantaardig) supplement. EPA en DHA zijn omega 3-vetzuren.