Gekookte ongepelde eieren (met schil) bewaar je maximaal 4 dagen in de koelkast. Daarna is de kans op gevaarlijke bacteriën te groot. Gekookte gepelde eieren bewaar je in een bak water in de koelkast maximaal 1 week.
Het is niet aan te raden om een gekookt ei buiten de koelkast te bewaren. Een gekookt ei kun je vier dagen tot een week in de koelkast bewaren volgens het Voedingscentrum. Wanneer je gekookte eieren in de supermarkt hebt gekocht, kun je het beste het bewaaradvies op de verpakking van het product opvolgen.
Eerst en vooral is het belangrijk om te weten waarom eitjes in voedingswinkels buiten de koeling liggen. Het zit namelijk zo dat eieren niet houden van temperatuurschommelingen. Dit zorgt namelijk voor condens op de schaal, waardoor er makkelijk bacteriën ontwikkelen en de schaal kunnen binnendringen.
Leg je vinger voor 1 tel op het ei. Draait het ei daarna nog door? Dan is het een rauw ei. Als het ei stopt met draaien, is het een gekookt ei.
Eieren die je gebakken hebt, zoals een roerei of een omelet, of wanneer je ze in een gerecht hebt verwerkt, kunnen ook zonder probleem worden ingevroren. Gekookte eieren ten slotte kunnen niet bewaard worden in de diepvries, ze krijgen dan namelijk een vreemde textuur.
Als de eieren al gepeld zijn, houd ze dan vochtig door ze aan de onder- en bovenkant te bedekken met een vochtig stuk keukenpapier voordat u ze in de bak legt. Een andere optie voor het bewaren van hardgekookte eieren is om ze in te vriezen en de gekookte dooiers te bewaren . Als u het hele ei invriest, worden de eiwitten taai en oneetbaar.
Eieren 🍳 Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten.
Op een dag sprak ik er met een boer over en hij zei dat je eieren nooit in de koelkast moet bewaren. De reden hiervoor is dat de vochtigheid in de koelkast het schaalmembraan aantast, waardoor de bacteriën die zich aan de buitenkant van bijna elk ei bevinden, het ei kunnen binnendringen .
Amerikaanse aanpak
In de Verenigde Staten pakken ze het anders aan. Zij reinigen de eierschalen chemisch in plaats van kippen te vaccineren tegen salmonella, wat de schalen kwetsbaarder maakt voor andere bacteriën. Om die reden bewaren ze in de Verenigde Staten eieren altijd gekoeld, zowel in de supermarkt als thuis.
De reden dat ze bij de winkels buiten de koeling bewaard worden, is dat op die manier minder condensvorming optreedt. Wanneer ze vanuit een gekoelde ruimte vervoerd worden bij een warmere temperatuur, treedt er door het temperatuurverschil namelijk wel condensvorming op en de eieren blijven daarna minder lang goed.
Of porseleinen schaaltjes in de vorm van een kip: die laat je eerst in warm water voorverwarmen (zoals je een thermos zou voorverwarmen), en daarna leg je er de warme gekookte eitjes in. Deksel er weer op en alles blijft warm.
Eieren. Los van de rubberachtige textuur en de vreemde geur die eieren krijgen als je ze opnieuw opwarmt, is dat ook voor je gezondheid geen al te best idee. Er kunnen giftige verbindingen in het ei ontstaan die je (op z'n minst) heel wat maagproblemen kunnen opleveren.
Eieren kun je zowel in koud als in kokend water koken. Bij koud water zijn de kooktijden nadat het water kookt drie en halve minuut voor een zacht ei, vier en halve minuut voor een ei waarbij het wit gestold is en het geel nog zacht is en zeven en halve minuut voor een hard gekookt ei.
Buiten de koelkast
Toch wordt dit enorm afgeraden. Je kunt gekookte eieren maximaal 2 uur buiten de koelkast bewaren. Daarna wordt het een broedplaats voor bacteriën, waaronder salmonella (oef!). Zorg er dus voor de zekerheid voor dat je altijd je gekookte eitje zo snel mogelijk koelt.
Eieren verwerken in Europa
Ten eerste vaccineren verschillende landen in Europa kippen vooraf tegen salmonella . Bovendien worden eieren niet gewassen zoals in de Verenigde Staten, dus de cuticula blijft op de schaal zitten. Hierdoor kunnen eieren op kamertemperatuur worden bewaard in plaats van dat ze in de koelkast moeten.
Door te veel temperatuurschommelingen zou er condens op de eischaal kunnen ontstaan, waardoor bacteriën zich gemakkelijker kunnen ontwikkelen en door de poreuze schaal van het ei kunnen dringen. Daarom worden ze in de supermarkt, net zoals tijdens het transport, ook op kamertemperatuur bewaard.
In de meeste Europese en Aziatische landen worden eieren niet gewassen of gekoeld, legt Slentz uit. Dit betekent dat ze een natuurlijke beschermlaag behouden, de cuticula, die bacteriegroei voorkomt . Omdat deze laag intact blijft, hoeven eieren in andere landen niet in de koelkast.
Gekoelde eieren mogen niet langer dan 2 uur buiten de koelkast blijven . Bacteriën in of op een ei kunnen zich snel vermenigvuldigen bij kamertemperatuur, en een koud ei dat buiten de koelkast blijft staan, kan gaan zweten, waardoor de potentiële beweging en groei van bacteriën toeneemt.
De plaatsing van eieren in de koelkast is ook van belang. Door eieren op de binnenste planken te bewaren in plaats van in de deur, kunt u voorkomen dat de eieren verschuiven en barsten .
Hardgekookte eieren kunnen tot zeven dagen in de koelkast bewaard worden, in hun schaal of gepeld. Zorg ervoor dat eieren binnen twee uur na het koken in de koelkast worden gezet en laat gekoelde gekookte eieren niet langer dan twee uur op kamertemperatuur staan .
Gekookte ongepelde eieren (met schil) bewaar je maximaal 4 dagen in de koelkast. Daarna is de kans op gevaarlijke bacteriën te groot. Gekookte gepelde eieren bewaar je in een bak water in de koelkast maximaal 1 week.
Ja. De dooiers kunnen heel goed worden ingevroren, maar het eiwit wordt soms rubberachtig na langdurig invriezen. Ze zijn echter nog steeds veilig om te eten en kunnen ongeveer 6 maanden in de vriezer worden bewaard.
Gaatje prikken
In een ei zit een klein 'luchtzakje'. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het niet het ei dat uitzet, maar het luchtzakje waardoor de schaal breekt tijdens het koken. Door dit gaatje te prikken voorkom je gebroken eieren. Dit gaatje zorgt er ook voor dat het ei zich makkelijk laat pellen.
Allemaal onzin, volgens het Voedingscentrum en de website Nieuwscheckers van Universiteit Leiden. Of u nou van hard- of zachtgekookte eieren houdt, beide zijn even gezond, dus daar hoeft u het niet van af te laten hangen. Wel is bij te zacht gekookte eieren altijd risico op een salmonellavergiftiging.
Wanneer het ei schuin omhoog ligt, is het ei 1 tot 2 weken oud en als het ei rechtop blijft staan, is het 3 à 4 weken oud. Drijft het ei in het water? Eet het dan niet meer op! Wanneer een ei drijft, betekent het dat het ei bedorven is.