Groot-Brittannië heeft – evenals eigenlijk alle landen – de grootste voorkeur voor melkchocolade, maar zo'n 20% van de Britten houdt ook wel van gevulde chocolade. Pure chocolade is dan weer het meeste aan de Zwitsers besteed.
Zwitserland, het land waar NESTLÉ chocolade oorspronkelijk vandaan komt, staat op nummer 1 met 11,4 kg chocolade per persoon per jaar. Maar de nummers 2 en 3 komen daar vlak achteraan, in Duitsland en Engeland wordt genoten van ruim 9 kg chocolade per persoon per jaar.
Melkchocolade is de meest populaire chocola soort.
Gemiddeld eten de Nederlanders per jaar zo'n 4,5 kilo chocolade per persoon. We consumeren chocolade in allerlei vormen, daarbij hebben we een voorkeur voor donkere chocolade. Van alle geconsumeerde chocolade in Nederland is namelijk 30,4% puur.
Onderzoek suggereert dat de antioxidanten in cacao kunnen helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten door het cholesterolgehalte onder controle te houden. Bovendien hebben studies de consumptie van pure chocolade in verband gebracht met een beter concentratievermogen en betere cognitieve prestaties.
Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Pure chocolade zorgt voor een beter humeur
De aanmaak van opwekkende stofjes in je hersenen (endorfine en dopamine) wordt gestimuleerd door het eten van pure chocolade. Samen met de theobromine en de cafeïne in chocolade voel je je een stuk vrolijker na het eten van pure chocolade.
Zwitserland heeft de reputatie de meeste chocolade per hoofd van de bevolking te consumeren.
Het zal je misschien niet verbazen dat Snickers Amerika's favoriete chocolade is. Het veroverde de harten van meer dan 48 miljoen Amerikanen met zijn onweerstaanbare mix van nougat, karamel, pinda's en melkchocolade.
Er zijn inderdaad onderzoeken die aantonen dat het eten van pure chocolade gunstige gevolgen heeft voor de spijsvertering. Zo zou de ontlasting een vastere consistentie krijgen en zou de passagetijd in de darm vertragen.
Snickers is de bestverkopende chocoladereep in de Verenigde Staten en wordt geproduceerd door Mars, Inc. Deze klassieke chocoladereep is gemaakt met nougat, karamel en pinda's en is sinds de introductie in 1930 een favoriet onder Amerikanen.
Amerikanen consumeren 2,8 miljard pond chocolade per jaar , of meer dan 11 pond per persoon. Amerikanen eten gemiddeld 22 pond snoep per jaar, bijna gelijk verdeeld over snoep en chocolade.
Fu Wan #1 Ping Tung 62% - bekroond als beste pure chocolade ter wereld.
Wist jij dat Brussels Airport het grootste verkooppunt van chocolade is ter wereld? Er wordt zo'n 1,5 kg chocolade verkocht per minuut, zo'n 2 ton per dag en meer dan 800 ton per jaar.
Hoe mooi de Belgische cijfers ook zijn, één land geeft de rest het nakijken wat betreft chocolade: Duitsland (zie tabel 1 en grafiek 1). Het land is in absolute cijfers de grootste chocoladeproducent en de grootste exporteur in de wereld. Bovendien zijn de Duitsers uitgesproken actief in de verwerking van cacaobonen.
Chocolade is een zeer geliefde en bekende lekkernij. Je kunt het krijgen in de soorten puur, melk en wit. Melkchocolade is van deze drie soorten het meest populair.
Uit gegevens van YouGov blijkt dat de helft van de Amerikanen (49%) een voorkeur heeft voor melkchocolade, terwijl een derde (34%) het meest van pure chocolade houdt .
Meest bekende chocolade- en snoeprepenmerken in de Verenigde Staten 2024. Snickers is een van de meest bekende chocolade- en snoeprepenmerken in de Verenigde Staten. Ongeveer 93 procent van de internetrespondenten is bekend met Snickers. Hershey's, KitKat, Twix en Reese's waren eveneens bekend onder de Amerikaanse online bevolking.
In Europa wonen veruit de meeste consumenten van chocolade en andere cacaoproducten met 45% van de wereldomzet. Het land waar in 2017 de meeste chocolade werd gegeten was Zwitserland met 8,8 kg per persoon per jaar. Daarna volgden Oostenrijk met 9,5 en Duitsland met 8,7 kg.
Zwitserland is het land dat verantwoordelijk is voor de meeste chocolade die per hoofd van de bevolking wordt geconsumeerd. Hoewel er zeker landen op de wereld zijn die meer chocolade consumeren dan Zwitserland, consumeert Zwitserland de meeste chocolade per persoon.
Zwitserland staat bovenaan de lijst met de meeste chocolade die per persoon wordt gegeten. Gemiddeld eet elke Zwitser ongeveer 8,8 kg chocolade per jaar.
Ongeveer 46% van de mannen van 55 jaar en ouder en 48% van de vrouwen boven de 55 jaar geeft de voorkeur aan pure chocolade , gevolgd door 38% van de mannen die de voorkeur geeft aan melk en 40% van de vrouwen die ook de voorkeur geeft aan melk.
Er is geen richtlijn van hoeveel pure chocolade je per dag mag eten. Pure chocolade heeft een hoge energiedichtheid. Hierdoor kun je snel veel calorieën binnenkrijgen. Per blokje (7) gram bevat pure chocolade 37 calorieën.
Donkere chocolade kan ook de werking van uw hersenen verbeteren. Onderzoeken tonen aan dat het eten van cacao met veel flavanolen de bloedstroom naar de hersenen bij jongvolwassenen kan verbeteren. Dit kan verklaren waarom het dagelijks eten van cacao de aandacht, het verbale leren en het geheugen lijkt te verbeteren ( 17 ).
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.