Lang houdbare melkproducten kunnen ongeopend buiten de koelkast worden bewaard. Op het moment dat het pak geopend is, moet het direct in de koelkast worden gezet. Als een gebruikt pak een uur buiten de koelkast staat, gaat er een dag van de houdbaarheidsdatum af.
Melkproducten zoals boter, yoghurt, room, kwark, kaas… bewaar je dus altijd in de koelkast. Een ongeopende fles of karton met lang houdbare melk kan je buiten de koelkast bewaren. Hou wel de houdbaarheids- of THT-datum (Ten minste Houdbaar Tot) in het oog om verspilling te vermijden.
Een uur buiten de koelkast bekort de houdbaarheid met een dag. Een geopende fles of karton kunt u ongeveer 4 dagen bewaren. Let altijd op de THT-datum. Na opening is de houdbaarheid beperkt.
Geopend product
Als je een product al geopend hebt, dan kun je het nog een aantal dagen bewaren in de koelkast. Voor kwark en yoghurt is dat ongeveer 5-7 dagen, voor melk 3-5 dagen.
Het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid raadt af om bederfelijke levensmiddelen langer dan twee uur buiten de koelkast te bewaren. Dat geldt zeker voor zachte kazen, zoals kwark, roomkaas, brie of verse mozzarella.
Wanneer cottage cheese zijn beste tijd gehad heeft, kan het een korrelige textuur krijgen en er zelfs waterig uit gaan zien . Schimmelplekken die eruit zien als grijsgroene of zelfs zwarte pluisjes kunnen zich ook beginnen te vormen op het oppervlak van de cottage cheese of op de binnenkant van het deksel en de zijkanten van de verpakking.
Zachte kazen zoals roomkaas, cottage cheese, geraspte kazen en geitenkaas moeten voor de veiligheid gekoeld worden . Over het algemeen hoeven harde kazen zoals cheddar, bewerkte kazen (Amerikaans) en zowel blok- als geraspte Parmezaanse kaas niet gekoeld te worden voor de veiligheid, maar ze blijven langer houdbaar als ze gekoeld worden bewaard.
Een bakje kwark kun je makkelijk meenemen onderweg en bijvoorbeeld op je werk in de koelkast zetten. Doe kwark in een bakje en meng dit met het fruit. Voeg muesli, een handje noten en eventueel lijnzaad of chiazaad toe. Sluit het bakje goed af en neem mee.
Yoghurt maakt deel uit van die producten die, als ze koel worden bewaard en niet worden geopend, twee tot drie weken na de vervaldatum nog kunnen geconsumeerd worden!
Eet geen kwark op pootjes
Als de houdbaarheidsdatum is verstreken, moet je dus vooral even goed het etiket bekijken. Staat er te gebruiken tot (of TGT), dan moet je het product helaas wegkieperen. Bij een THT-datum moet je even de smaakpolitie uithangen. Zolang iets nog fris oogt en ruikt is er weinig aan de hand.
Let op met mango, ananas en kiwi
Die soorten fruit bevatten een bepaald enzym. Als je dit mengt met zuivel en laat staan wordt de kwark of yoghurt bitter. Dus als je wil ontbijten met kwark en bijvoorbeeld kiwi eet dan alles op en bewaar het niet.
Bakje kwark of yoghurt van 250 ml. Neem in een los zakje wat granola of muesli mee die je op je werk of school aan de kwark kan toevoegen. Gekookt eitje. Als je wat extra voorbereidingstijd hebt dan zijn zelfgebakken tussendoortjes supermakkelijk voor mee in je tas.
Het kan variëren van 1.2 tot maximaal 2 gram per kilo lichaamsgewicht per dag. Kwark is een hele goede optie om makkelijk eiwitten binnen te krijgen, maar als je een fervent kwark-eter bent, kunnen wij het ons goed voorstellen dat je na een tijdje geen kwark meer kunt zien.
Lang houdbare melkproducten kunnen ongeopend buiten de koelkast worden bewaard. Op het moment dat het pak geopend is, moet het direct in de koelkast worden gezet. Als een gebruikt pak een uur buiten de koelkast staat, gaat er een dag van de houdbaarheidsdatum af.
Zonder koelkast kunt u sommige droge kazen in hun originele verpakking op kamertemperatuur bewaren . Wees echter voorzichtig, deze bewaarmethode kent wel voorwaarden. Een droge kaas kan namelijk ongeveer 1 tot 10 dagen buiten de koelkast worden bewaard, mits de temperaturen niet te hoog zijn.
Ongeopend in de winkel gekocht kaasbrood kan 2-3 dagen na de houdbaarheidsdatum bewaard worden als het op kamertemperatuur bewaard wordt, en tot een week als het in de koelkast bewaard wordt . Eenmaal geopend, is het het beste om het binnen 2-3 dagen te consumeren als het op kamertemperatuur bewaard wordt, en binnen een week als het in de koelkast bewaard wordt.
Wanneer het zuur in de melk wordt gemengd, produceert de combinatie melkzuur, wat resulteert in het stremmen van de melkeiwitten en het vormen van klonten . Maar in tegenstelling tot andere soorten kaas (zoals cheddar en Brie), worden de wrongel in cottage cheese niet samengeperst om een vast blok of wiel te produceren.
Een goede kwark is een beetje zoet, een beetje meer dan een beetje zout , heeft een frisse zuivelsmaak en geeft je een pittige smaak, zonder dat het zuur smaakt.
Granola en honing . Of Granola en ahornsiroop. Gedroogd fruit. Probeer abrikozen of veenbessen.
Wat gebeurt er als je te veel calcium binnenkrijgt? Als jij te veel calcium binnenkrijgt, kun je last krijgen van hoofdpijn en vermoeidheid, maar ook hartproblemen zoals hartritmestoornissen. Daarnaast moeten je nieren keihard aan het werk bij een teveel aan calcium.
Is kwark gezond? Magere kwark zonder toegevoegde suikers en smaken, is zeer gezond. Kwark bevat veel calcium en vitamine K2. Vitamine K2 is een relatief onbekende vitamine, maar zeker niet een onbelangrijke vitamine.
Vetvrije, 1% en 2% vet cottage cheese hebben minder verzadigd vet en minder calorieën dan de 4% vet variant , die room bevat. Minder vet varianten hebben over het algemeen ook iets meer proteïne.
Eet een beetje kwark
Het totaal vermijden van voedsel voor bedtijd kan heel slecht zijn voor je afval-doelen. Eet daarom een beetje kwark voor het slapengaan. Het is niet alleen rijk aan proteïne, maar het bevat ook aminozuur tryptofaan.
Andere toevoegingen die jij nog in je kwark kan doen om er echt een lekker hapje van te maken zijn: kokos snippers, jam, dadels, rozijnen, bessen, fruit (frambozen, blauwe bessen), muesli, honing of superfoods. Verwacht van de superfoods geen wonderen, het is een mooie toevoeging.
Een schaaltje halfvolle of magere yoghurt of magere kwark is gezond en lekker. Zo helpt het toetje ook mee om elke dag genoeg melkproducten binnen te krijgen. Een klein schaaltje (150 ml) is genoeg voor je kind. Maak om te variëren eens een bevroren yoghurt, oftewel frozen yoghurt.