Aardbeien langer vers houden: zo doe je het Doe de aardbeien met de kroontjes er nog aan in een kom. Doe er 1 deel gewone azijn en 8 delen koud water bij. Laat de aardbeien daar enkele minuten in liggen, zodat eventuele sporen en bacteriën onschadelijk gemaakt worden. Laat ze uitlekken in een vergiet.
Azijnbad , vers tot 2 weken houdbaar
Een van de geweldige dingen aan azijn is dat het schadelijke bacteriën vernietigt, dus als je je aardbeien erin dompelt, blijven ze langer vers. En maak je geen zorgen dat je bessen naar azijn gaan smaken. Je wast het er toch af.
Om dit te doen, bekleed je een bord, bakplaat of ondiepe glazen kom met een paar papieren handdoeken of een schone theedoek. Leg je ongewassen aardbeien er in een enkele laag op, dek ze af met een deksel of plasticfolie en bewaar ze in de koelkast tot ze klaar zijn voor gebruik, idealiter binnen zeven dagen.
Aardbeien zijn in de koelkast ongeveer 3 dagen houdbaar. Ze blijven nog langer vers als ze elkaar niet aanraken: leg ze op een bord met een velletje keukenpapier eronder en spreid ze goed uit. Zijn ze toch overrijp geworden, dan kun je dit ermee maken.
Het is een goed idee om ze zo snel mogelijk op te eten, zodat ze niet bederven. Plastic zakken met kleine openingen (gaatjes) helpen fruit langer vers te houden door vocht af te geven . Ze zijn geweldig voor druiven, bosbessen, kersen of aardbeien.
Aardbeien langer vers houden: zo doe je het
Doe de aardbeien met de kroontjes er nog aan in een kom. Doe er 1 deel gewone azijn en 8 delen koud water bij. Laat de aardbeien daar enkele minuten in liggen, zodat eventuele sporen en bacteriën onschadelijk gemaakt worden. Laat ze uitlekken in een vergiet.
Aardbeien zijn kwetsbaar waardoor er al snel zachte plekjes ontstaan. Daarom zijn aardbeien op de fruitschaal ook maar één dag houdbaar. Wil je ze langer bewaren? Leg de aardbeien dan in een vershoudbakje met vochtrooster van LocknLock in de koelkast.
Aardbeien bewaren in een glazen pot kan ze wekenlang vers houden. Doe ongewassen bessen in een pot (een Mason jar is hier perfect voor), sluit af met een deksel en zet hem in de koelkast . Dat is alles. Je bessen blijven minstens twee weken vers en smaakvol, soms langer.
Ze zitten bomvol goede voedingsstoffen en bevatten maar weinig calorieën! Ook voor mensen met diabetes passen aardbeien in een gezond voedingspatroon. Aardbeien bevatten veel vitamine C in en foliumzuur en maar weinig koolhydraten en calorieën (5 gram koolhydraten en 29 kilocalorieën per 100 gram aardbeien).
Doe ze niet in een afsluitbare bewaardoos zoals een Tupperware, want dat houdt vocht vast en vocht is de vijand van een bes die lang houdbaar is. Controleer. Pluk de bessen om de paar dagen en verwijder alle bessen die beginnen te rotten. De bessen blijven 1-2 weken goed in de koelkast .
De aardbeien lusten wel wat water dus zorg zeker dat je ze regelmatig van hun dorstlust verlost. Geef ze ook een extra groeiboost door regelmatig een groente- en fruitmeststof toe te dienen. In pot werkt een vloeibare meststof het beste. In professionele kwekerijen zit in elke watergift vloeibare meststof verwerkt.
Bedek ze losjes en bewaar ze op 35 graden voor het beste resultaat . Verwijder de doppen niet en was de bessen niet totdat u ze gaat gebruiken. Wanneer de doppen voor gebruik worden verwijderd, verliezen de bessen wat van hun vocht. Te vroeg wassen kan ze kneuzen en de bessen verliezen hun versheid.
Bewaar aardbeien verpakt in gesloten plastic clamshell containers of doe fruit in een gedeeltelijk geopende plastic zak om een hoge luchtvochtigheid te behouden . Was bessen pas vlak voor het eten of bewaren. Wassen zal vocht toevoegen en ervoor zorgen dat de bessen sneller bederven.
Wees niet bang: azijn kan helpen om pesticideresten en vuil of bacteriën weg te spoelen. Giet drie kopjes koud water en een kopje appelazijn of witte azijn in een kom en dompel je aardbeien vijf tot 20 minuten onder.
Onrijpe aardbeien zijn erg geschikt om in te leggen in suikersiroop met vanille. De aardbeien blijven dan lekker krokant en fris omdat het onrijpe aardbeien zijn. Het resultaat: mooie glanzende en zuur-zoete aardbeien.
Plaats in luchtdicht glaswerk : Doe ongewassen aardbeien in een glazen voedselcontainer of weckpot en zorg ervoor dat deze goed is afgesloten. Methode met keukenpapier: Leg een schone, droge keukenpapier in een container en leg ongewassen aardbeien erop. Sluit het deksel en zet de container in de koelkast.
Aardbeien afdekken
Kies wel een net met grotere gaten, zodat de overige bloemen, die nog niet bevrucht zijn, wel de kans krijgen om bevrucht te worden. Dit net plaats je, zodat de vogels er niet met de aardbeien vandoor gaan. Je zult zien dat ze zo weg zijn als ze rood kleuren door de zon.
Laat het fruit heel voor een mooie aardbeientopping. Als je het in rechte weckpotten laat fermenteren, kun je ze direct na het fermenteren invriezen, zodat je het hele jaar door van de smaak van de lente kunt genieten. Het is gezond, probiotisch en suikerarm, veganistisch, glutenvrij en heerlijk!
Aardbeien absorberen snel water. Zodra de oppervlakken verzadigd zijn, worden ze snel papperig of gaan ze schimmelen . Wacht met het schoonmaken van aardbeien tot vlak voordat u ze gaat gebruiken. Spoel de bessen snel af in koud water en behandel ze heel voorzichtig.
In de koelkast zijn aardbeien een paar dagen houdbaar. Haal de aardbeien uit de originele verpakking en leg ze naast elkaar op een vel keukenpapier, zodat vocht geabsorbeerd kan worden. Leg ze op een bord of doe ze in een bakje, maar sluit ze niet helemaal af. "Een aardbei is een ademend product.
Kun je aardbeien bewaren buiten de koelkast, op het aanrecht of in een fruitschaal bijvoorbeeld? Dat mag als je ze de dag van de aankoop opeet of verwerkt. Als je ze langer dan 1 dag wil houden, bewaar je ze beter in de koelkast.
De meeste fruitsoorten bewaar je best in de koelkast. Al heeft dit in de meeste gevallen een negatief effect op geur en smaak. In een fruitschaal kan ook, maar dan blijven ze minder lang vers. Exotische fruitsoorten en citrusvruchten bewaar je best buiten de koelkast.
Het is eigenlijk heel simpel: vul een kom met aardbeien en voeg er wat zout aan toe. Zodra het zout is opgelost, kun je de aardbeien toevoegen. Hoe lang je de aardbeien precies moet laten weken is niet helemaal duidelijk: de één zegt dat vijf minuten voldoende is een ander minimaal twintig minuten adviseert.
De aardbeien zijn verkleurd, beschimmeld of troebel. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.