Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast. Heb je op dinsdag soep gemaakt, dan mag je het tot en met donderdag nog eten. Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
SOEP BEWAREN IN DE KOELKAST
Maar let op, laat de soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan, want bij kamertemperatuur kunnen bacteriën snel hun kans grijpen. Eenmaal goed afgekoeld, kun je de soep in de koelkast nog maximaal 2 dagen bewaren – perfect op er later opnieuw van te smullen!
Zo weet u of de soep nog te eten is
Ziet de soep er niet lekker uit en ruikt het zuur? Dan kunt u hem beter weggooien. Bij de varianten met melk of room kan het zijn dat het gaat schiften. Dit kan geen kwaad, door hem op te warmen en door te roeren, zullen de vlokken verdwijnen.
Een algemene vuistregel is dat soep ongeveer drie dagen in de koelkast bewaard kan worden , maar u moet uw gerecht altijd proeven voordat u besluit het op te warmen. Een heldere, op groenten gebaseerde soep met wat zuur van een ingrediënt zoals tomaten, kan langer houdbaar zijn.
De meeste soepen kunnen maar 3 tot 4 dagen in de koelkast bewaard worden voordat ze het risico lopen te bederven, dus zorg ervoor dat je je afgekoelde groentesoep direct in de vriezer legt voordat dit punt is bereikt. Zorg ervoor dat je soep lang houdbaar blijft door hem in een luchtdichte diepvriesbestendige container te doen.
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Heb je op dinsdag soep gemaakt, dan mag je het tot en met donderdag nog eten. Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
Grote hoeveelheid, blijft lang goed – en blijft groen!
Het blijft 5 dagen goed in de koelkast of 3 maanden in de vriezer . Erg handig als je verkouden bent en je alleen een mok soep in de magnetron kunt zetten!! Dit is ook een recept voor een grote portie.
Vergiftiging door Bacillus cereus (hierna B. cereus) ontstaat vaak door het nuttigen van kant-en-klare groentesoepen, waarin een intensieve groei van de vegetatieve cellen van B. cereus plaatsvindt.
Controleer de textuur: Als de soep slijmerig is geworden of een vreemde textuur heeft , is dat een teken dat hij bedorven is. Proef een kleine hoeveelheid: Als je het nog steeds niet zeker weet, kun je een kleine hoeveelheid van de soep proeven. Als het vreemd smaakt of een vreemde smaak heeft, kun je het beste voorzichtig zijn en het weggooien.
Soep houdt het 2 dagen uit tussen de 4 en 5 °C. Voor kant-en-klare soep uit zak of blik geldt hetzelfde. Blik kan door aanraking met zuurstof de smaak van soep wel wat doen veranderen. Giet soep uit blik daarom liever over in een plastic bakje.
Voor de beste veiligheid en kwaliteit, plan om gekoelde soep binnen 3 tot 4 dagen te eten of in te vriezen. En vermijd het om soep langer dan TWEE uur op kamertemperatuur te laten staan. Zet een grote pan hete soep niet direct in de koelkast.
Voedsel mag niet langer dan twee uur op kamertemperatuur zijn . Ondiepe bakjes of kleine hoeveelheden warm voedsel kunnen direct in de koelkast worden geplaatst of snel worden gekoeld in een ijs- of koudwaterbad voordat ze in de koelkast worden gezet. Bedek voedsel om vocht vast te houden en te voorkomen dat het geuren van ander voedsel opneemt.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Dit komt doordat gevaarlijke bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen als de bouillon in de soep afkoelt tot onder de 54°C .
Voeg een extra 1 tl (4,8 g) baking soda toe aan je soep als deze nog steeds zuur is . Roer de baking soda door je soep en wacht nogmaals tot het poeder gaat bubbelen en bezinken. Proef de soep opnieuw om te zien of de smaak beter is. Als dat niet zo is, blijf dan baking soda toevoegen in 1 tl (4,8 g) aan je soep.
Waarschijnlijk heb je de soep in de koelkast gezet terwijl hij nog warm was. Een afgedekte pan met warme soep heeft vele uren nodig om af te koelen tot 40 graden, het punt waarop de bacteriegroei praktisch stopt. Het duurt slechts vier uur voordat bacteriën zo hard groeien dat voedsel zuur wordt als het op een temperatuur boven de 40 graden wordt gehouden .
Wanneer gekoeld, blijft soep met groenten of vlees 3-4 dagen goed. Als u soep met groenten of vlees invriest, kunt u verwachten dat deze 2-3 maanden in de vriezer blijft.
Koelkasten moeten 40°F of lager registreren, dus het toevoegen van hete soep of bouillon met een aanzienlijk hogere temperatuur kan ervoor zorgen dat de algehele temperatuur stijgt, wat een broedplaats voor bederf creëert . De USDA raadt ook af om warm of koud voedsel langer dan twee uur buiten de gevarenzone te laten staan.
Clostridium perfringens
Kan voedselvergiftiging veroorzaken als soepen, stoofschotels en jus met vlees, vis of gevogelte gedurende langere tijd op kamertemperatuur worden bewaard en niet in de koelkast .
De eerste set groenten - een gevierendeelde ui plus grof gesneden wortels en selderij - gaat er als eerste in, hun smaken trekken in de soep terwijl de kip kookt. Ze worden in grote stukken gesneden en fungeren als onderdeel van de basisbouillon.
Ingeblikte goederen met een laag zuurgehalte, zoals vlees, gevogelte, vis, jus, stoofschotels, soepen, bonen, wortels, maïs, pasta, erwten, aardappelen en spinazie, kunnen drie tot vier dagen bewaard worden. Hoewel het veilig is om het voedsel in blik te bewaren, behoudt het een betere smaak als het wordt overgebracht naar een glazen of plastic bewaarcontainer.
Het klinkt misschien een beetje vreemd en ongewoon voor sommigen, maar azijn is een veelgebruikt ingrediënt in sommige soeprecepten , en daar is een goede reden voor. Als je erover nadenkt, is azijn eigenlijk een smaakversterker (umami). Daarom wordt het zo vaak gebruikt bij het koken, sauzen en saladedressings. Hetzelfde geldt voor soepen.
Courgettesoep kun je, eenmaal afgekoeld (i.v.m. bacterievorming), in een afgesloten bakje in de koelkast ongeveer 2 dagen bewaren. Je kunt de courgettesoep na het afkoelen ook invriezen: in de vriezer kun je de soep 3 maanden bewaren.
Verse tomatensoep kan, afhankelijk van de omstandigheden waarin het wordt bewaard, ongeveer 3 tot 4 dagen worden bewaard in de koelkast. Het is belangrijk om de soep in een luchtdichte container te bewaren om de versheid te behouden. Als je de soep langer wilt bewaren, kun je het invriezen in porties.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.