Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Warm eten moet je niet meteen in de koelkast zetten. De temperatuur van het eten ligt zoveel hoger dan de rest in de koelkast, dat je er alle producten mee opwarmt. Dit verhoogt de kans op bacteriën en schimmels.
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Bereid het stoofvlees een dag vooraf. Laat het vervolgens afkoelen. Zet het afgedekt op een koele plaats, bij voorkeur in de koelkast. Laat het op die manier een nachtje trekken.
Laat producten snel afkoelen
Dat kan de kwaliteit van het product verslechteren en het is ook minder milieuvriendelijk. Kliekjes koelen sneller af als je het bakje of de pan in een laagje koud water zet. Laat de kliekjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Gelukkig zijn voedselveiligheidsautoriteiten, waaronder de FDA en USDA, eenduidig over de regels: voedsel moet binnen twee uur na bereiding (of opwarming, of warmhouden in een oven) in de koelkast worden gezet.
Zet gekoelde producten zo snel mogelijk (terug) in de koelkast. Bacteriën groeien veel sneller buiten de koelkast. Eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast heeft gestaan, kun je beter niet meer opeten.
De gevarenzone voor voedsel is de plek tussen 40 en 140 °F waar ziekteverwekkers het snelst groeien. Het kan lang duren om door de gevarenzone te komen bij het afkoelen van een grote hoeveelheid chili, soep of stoofpot. De soep moet afkoelen van 140 tot 70 °F in 2 uur en van 70 tot 40 °F in maximaal 4 uur .
Hoe langer je stoofvlees laat garen, hoe malser het wordt. Je moet er echter rekening mee houden dat wanneer je het te lang laat opstaan, het vlees helemaal uiteen gaat vallen. Zo heb je geen stukken vlees meer maar wordt het stoofvlees meer een dikke saus met draadjesvlees in.
Een ragout of stoofpot op voorhand bereiden en daarna weer opwarmen is zeker en vast geen probleem. Warm het gerecht weer op in de oven op de dag zelf. Je zet je oven best niet te hoog, 160°C is meer dan warm genoeg. Zet je ragout in een stoofpot met een deksel in de oven en laat hem zo opwarmen.
In de koelkast is een stoofpot tot een week houdbaar.
Tip: maak je stoofvlees een dag van te voren en verwarm hem de volgende weer langzaam op.
USDA raadt aan om gekookt rundvlees binnen 3 tot 4 dagen te gebruiken, gekoeld bewaard (40°F of minder). Koeling vertraagt de groei van bacteriën, maar stopt ze niet. USDA raadt aan om gekookte restjes binnen 3 tot 4 dagen te gebruiken.
Rundvlees, varkensvlees en lamsvlees: Deze vleessoorten kunnen tot twee uur buiten de koelkast worden bewaard voordat ze worden bereid.
De snelste manier om je eten af te koelen, is door de pot in een bak met koud water te zetten. In de zomer (of wanneer het binnen warm is) voeg je best ook wat ijsblokjes toe, zodat het water niet te snel opwarmt. Ververs het water om de 5 minuten, zodat het goed koel blijft.
Om restjes eten zo lang mogelijk goed te houden, moeten zowel afhaalmaaltijden als gekookt voedsel binnen twee uur na het koken worden gekoeld. De wetenschappelijke redenering achter deze richtlijn zit hem in het feit dat ongekoeld eten na twee uur de temperatuurgevarenzone zal bereiken.
Stoofvlees opwarmen uit de diepvriezer
Dan zit de truc 'm al in het afkoelen voor het gerecht de vriezer in gaat. Hoe verser dat gebeurt, hoe beter. Koel het stoofpotje wel eerst volledig af. Dat gaat sneller als je de pan in een bak koud water zet.
Over het algemeen, ja, het rijpen en opwarmen van soepen en stoofschotels zal een klein effect hebben op hun smaak . Maar, zoals ik al zei, deze verschillen zijn klein en niets dat niet kan worden opgelost. Het opwarmen van voedsel moet op dezelfde manier worden behandeld als het koken van voedsel, je moet je voedsel altijd proeven en opnieuw kruiden voordat je het serveert.
Stoofvlees en grotere stukken vlees, zoals rosbief of rollades, kan je 1 à 2 dagen in de koelkast bewaren. Vacuüm verpakt vlees kan je langer in de koelkast bewaren, soms wel 1 tot 2 weken.
Hoe langer voedsel buiten de koelkast staat, hoe groter het risico op de groei van schadelijke bacteriën. Echter, het direct in de koelkast zetten van warm voedsel kan de omgevingstemperatuur van het apparaat verhogen, waardoor het voedsel direct in de "gevarenzone" voor bacteriegroei terechtkomt .
Als u soep of stoofschotel wilt afkoelen, kunt u er bevroren voedsel, water, ijs of een andere vloeistof aan toevoegen die ook in de soep of stoofschotel voorkomt . Hierdoor koelt de soep of stoofschotel sneller af.
In de meeste gevallen moet je soep niet een nacht laten staan . Dit komt omdat gevaarlijke bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen als de bouillon in de soep afkoelt tot onder de 130°F.
Het beste is om de restjes eten niet langer dan 2 uur buiten de koelkast te laten staan. “Wij adviseren eigenlijk om het rond kamertemperatuur terug te laten koelen”, zegt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid van het Voedingscentrum tegen het AD. Een hele pan af laten koelen kan wel even duren.
TCS-voedsel moet binnen 2 uur worden afgekoeld van 57°C naar 21°C en binnen 6 uur volledig worden afgekoeld tot 5°C of lager.
Over het algemeen is het het beste om warm eten en restjes binnen twee uur na het koken in de koelkast te zetten . Na deze tijd kunnen bacteriën gaan groeien en uw heerlijke maaltijd veranderen in een voedselvergiftiging die op het punt staat te gebeuren.