Te gebruiken tot: gebruik of vries in vòòr of op datum Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Die THT kun je negeren, want door na het ontdooien te proeven kun je prima zelf beslissen of je vriesvoorraad nog bruikbaar is. Omdat de meeste micro-organismen zich niet vermenigvuldigen onder het vriespunt, bederft bevroren voedsel niet gevaarlijk.
Na ontdooien houdt men voor kip en vlees meestal een dag of 3 houdbaarheid in de koelkast aan. Omdat dit vlees zonder antibiotica, salmonella en ESBL is, kun je daar gerust wat dagen bij op tellen. Bederf minder snel op. Als de koelkast koud genoeg staat is het ook langer houdbaar, tot zo'n 5 dagen.
Hele kippen en kalkoenen kunnen tot een jaar gedijen in de diepvries. Stukken gevogelte, zoals kalkoen- of kippenborst, -billen of -vleugels moet je binnen de negen maanden consumeren. Orgaanvlees blijft bevroren slechts drie tot vier maanden goed. Rauwe steak gaat dan weer zes tot twaalf maanden mee in de vriezer.
Je kan niets oneindig lang bewaren in de diepvries. De vuistregel is 3 maanden, anders gaat zowel de kwaliteit als de voedingswaarde naar beneden. Eten kan ook bederven in je diepvries, want bepaalde bacteriën blijven nog steeds groeien in diepvries, ook al is het in slaapstand.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Geen probleem: bewaar de kliekjes gemakkelijk in de vriezer. De ingevroren kliekjes zijn 3 maanden te bewaren, afhankelijk van de maaltijd en de verpakking. Zet een datum op de verpakking als je eten invriest. Zo weet je precies wanneer je de maaltijd in de vriezer hebt gezet en tot wanneer de maaltijd goed blijft.
Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten.
Bij vlees invriezen geldt: hoe groter het stuk, hoe langer het goed blijft. Bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden. Bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: maximaal 3 maanden. Bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden.
De meeste mensen worden niet ernstig ziek door een besmetting met campylobacter. Je kunt je er wel flink beroerd door voelen. Klachten zoals buikpijn, diarree en griepachtige verschijnselen treden op binnen 48 uur tot 1 week na besmetting. De klachten houden ongeveer 5-7 dagen aan.
Als je geen risico's wilt nemen, kun je het beste geen voedsel twee keer invriezen. Pas vooral op met kip, vlees en vis. Daarbij is de kans op voedselvergiftiging het grootst.
Niet consumeren na TGT-datum. Vleeswaren zijn gevoelig voor uitgroei van ziekmakende bacteriën. Deze zijn niet te zien, te ruiken of te proeven.
Als je het bakt, grilt of kookt blijft het nog 2 dagen houdbaar in de koelkast. Je kunt het ook invriezen. In de diepvries is bereid vlees en vis zeker nog drie maanden goed te bewaren.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Hoe lang kun je kip in de vriezer bewaren? Verse kip is tot wel zes maanden houdbaar in de vriezer. Bewerkt vlees, zoals schnitzels of gemarineerde kipfilet, blijft daarentegen slechts een maand goed in de diepvries. Als je te maken hebt met een volledige, bevroren kip, kun je deze zeker een jaar lang bewaren.
Dat geldt echter niet voor producten met een TGT-datum. Deze mogen na deze datum niet meer in de voedselpakketten. Een uitzondering hierop vormt vlees, vis en kip dat, mits onder de juiste omstandigheden ingevroren en van een speciale sticker voorzien, tot twee maanden na datum mag worden uitgegeven.
Rauwe kip blijft 1-2 dagen goed in de koelkast, terwijl gekookte kip 3-4 dagen houdbaar blijft. Om te zien of kip bedorven is, controleer je de “ten minste houdbaar tot”-datum en let je op tekenen van bederf, zoals veranderingen in geur, textuur en kleur. Eet geen bedorven kip, want dat kan voedselvergiftiging veroorzaken , zelfs als je het goed kookt.
Volgens de FSIS-USDA-richtlijnen is kip, indien continu bevroren, onbeperkt veilig , dus na het invriezen is het niet belangrijk of de verpakkingsdatums verlopen. Voor de beste kwaliteit, smaak en textuur, bewaar je hele rauwe kip in de vriezer tot een jaar; delen, 9 maanden; en giblets of gemalen kip, 3 tot 4 maanden.
Maar net als veel gevogelte en vleesproducten kan kip bederven. Dit kan de smaak en textuur beïnvloeden — en in sommige gevallen kan het je ziek maken .
Individuele stukken rauwe kip blijven 9 maanden goed in de vriezer, en hele kippen blijven tot een jaar goed als ze worden ingevroren . Uw browser ondersteunt het video-element niet. Als u gekookte kip invriest, kunt u verwachten dat deze 2-6 maanden houdbaar blijft.
De huidige richtlijnen van de Food Standards Agency stellen dat consumenten voorverpakt voedsel tot aan de houdbaarheidsdatum kunnen invriezen en dat het, nadat het voedsel is ontdooid, binnen 24 uur moet worden geconsumeerd.
Aanraken. Als de bevroren kip geen onaangename geur heeft, verpak hem dan opnieuw en laat hem langzaam ontdooien in de koelkast. Als u de kip na het ontdooien aanraakt en hij voelt plakkerig of kleverig aan, spoel de kip dan af onder koud water. Als de plakkerigheid of kleverigheid blijft of nog steeds slijmerig aanvoelt, is de kip bedorven .
In principe mag bevroren kip niet langer dan 2 uur buiten de koelkast blijven.