Een ander vet in pindakaas is oliezuur. Oliezuur draagt bij tot het behoud van een gezond cholesterolgehalte, bloedsuikerspiegel en bloeddruk. Ook bevat pindakaas omega-6. Dit vetzuur verlaagt het slechte (LDL-) cholesterol en verhoogt het beschermende (HDL-) cholesterol.
Pinda's (en dus ook pindakaas) hebben echter een positief effect op ons cholesterol. Het verlaagt namelijk het LDL-cholesterol. Dit type is het ongezonde cholesterol en een teveel hiervan kan negatieve effecten hebben op de bloedvaten en bloeddruk.
Broodbeleg: Betere keuze (< 1,5 g zout per 100 g): américain natuur, rosbief, vlees- of vissalade, tonijn in blik, platte kaas, Philadelphia, kruidenkaas ... Beperkte keuze (1,5 – 2,5 g zout per 100 g; max. 30 g per dag): gekookte ham, kippenham, brie, smeltkaas Gouda ...
Een klein handje noten per dag kan de gezondheid op een positief beïnvloeden. “Pinda's zijn net zo gezond als noten”, zegt hoogleraar Piet van den Brandt. Ander onderzoek toont aan dat mensen die veel pindakaas eten, een minder groot risico lopen om bepaalde ziekten te krijgen.
Het gehalte verzadigd vet is relatief laag en dat is goed voor het hart en de bloedvaten. Kies dan wel een pindakaas zonder kokos- of palmolie; dit zijn verzadigde vetten en verhogen het LDL (slechte) cholesterol en daarmee de kans op een hartinfarct en beroerte.
Gelukkig voor iedereen die van pindakaas, amandelboter en andere notenboters houdt, zijn deze romige lekkernijen redelijk gezond. En zolang ze geen gehydrogeneerd vet bevatten, zullen notenboters — inclusief pindakaas — geen problemen veroorzaken voor uw cholesterolgehalte .
Toch is pindakaas gezond
Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg. Pindakaas bevat evenveel of meer eiwit, maar veel minder verzadigde vetten dan kaas of worst. Bovendien is pindakaas puur plantaardig en bevat het geen cholesterol.
Zijn er nadelen aan het eten van pindakaas? Pindakaas is een calorierijk voedsel , dus houd dat in gedachten als u uw calorie-inname in de gaten houdt. Sommige pindakaassoorten kunnen meer toegevoegde suikers, gehydrogeneerde oliën en zout bevatten, dus controleer het etiket nogmaals en kies de optie die het beste bij u past.
Pinda's zijn een goede bron van enkelvoudig onverzadigde vetten, die helpen het LDL-cholesterol te verlagen . Het beperken van verzadigde en transvetten en het vervangen ervan door enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten kan helpen het cholesterolgehalte te verbeteren. Pinda's bevatten ook fytosterolen, die helpen het LDL-cholesterol te verlagen.
Volgens ons testpanel is Vita D'or 100% pindakaas van Lidl de beste pure pindakaas uit de supermarkt. Dit merk kreeg een 7,8 als gemiddeld cijfer en is ook nog eens één van de goedkoopste varianten (€ 2,98 per pot van 600 gram).
Pindakaas bevat vezels en eiwitten die gezond zijn en weinig studies hebben aangetoond dat het de gemiddelde diastolische bloeddruk kan verlagen . En zolang ze geen gehydrogeneerd vet bevatten, zullen notenpasta's, waaronder pindakaas, ook geen problemen veroorzaken voor uw cholesterolgehalte.
Speciale aandachtspunten bij hoge bloeddruk
Minder zout eten verlaagt je bloeddruk. Je let op zout door bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden, eten uit pakjes en zakje en zoute snacks zoveel mogelijk te laten staan.
Amandelen, macadamianoten, hazelnoten en pecannoten lijken ook heel gezond voor het hart te zijn. Dat geldt ook voor pinda's, hoewel ze technisch gezien geen noten zijn, maar een peulvrucht, net als bonen. Het is het beste om ongezouten of ongezoete noten te kiezen. Het toevoegen van zout of suiker aan noten kan hun gezonde hartvoordelen tenietdoen.
Pinda-allergieën behoren tot de meest voorkomende voedselallergieën en kunnen ernstige reacties veroorzaken, variërend van milde symptomen zoals galbulten en jeuk tot levensbedreigende anafylaxie. Mensen met een pinda-allergie moeten pinda's en producten die pinda's bevatten strikt vermijden om allergische reacties te voorkomen.
Ja, pindakaas is goed voor je cholesterol. Pindakaas bevat vitamine B3, ook wel bekend als niacine. Een belangrijke als het gaat om je stofwisseling en cholesterol.
Ja, het is oké om elke dag pindakaas te eten (met mate) , zegt Largeman-Roth. Dat betekent dat je je moet houden aan de aanbevolen portiegrootte van twee eetlepels, of bijna die hoeveelheid.
Over vezels gesproken, pindakaas en jam kunnen je darmen gezond houden en je stoelgang regelmatig . "Pinda's bevatten niet alleen veel vezels, maar ook een goede hoeveelheid niacine, wat de spijsvertering kan helpen," zegt Geiger.
Skippy's hele lijn natuurlijke spreads is vrij van conserveringsmiddelen, kunstmatige smaakstoffen en kleurstoffen. Zoals de meeste pindakaas is deze ook vrij van cholesterol en transvet.
Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten. In sommige diëten worden appelstroop en vruchtenhagel gezien als 'gezonder' broodbeleg. Maar niets is minder waar.
Gebruik Calvé Pindakaas als onderdeel van een gezonde voeding en leefstijl. Bron van eiwitten, rijk aan onverzadigde vetten. Bron van vitamine B3, vitamine E, Magnesium, Zink en Fosfor. Calvé werkt continu samen met haar pindaboeren aan het verder verduurzamen van de pindateelt.
Een krentenbol is natuurlijk niet zo gezond als een gewoon bruin broodje of een volkorenboterham, maar ze zijn zeker niet slecht. Een krentenbol weegt ongeveer 50 gram en bevat 140 kilocalorieën. Een prima tussendoortje dus! Een krentenbol bevat redelijk wat koolhydraten en vezels, en veel ijzer en foliumzuur.
Pinda's bevatten een van de hoogste niveaus arginine, een aminozuur dat helpt bloedvaten te verwijden en de bloeddruk te verlagen . Pinda's zijn een uitstekende bron van magnesium, een mineraal waarvan bekend is dat het helpt de bloeddruk te reguleren.
In noten, en dus ook in 100% pindakaas, zit veel onverzadigd vet. Onverzadigd (= oké) vet beschermt onder andere tegen hart- en vaatziekten. Wel is het belangrijk om op te passen met de hoeveelheid onverzadigd vet die je binnenkrijgt.
Niet-100% pindakaas is beter te smeren. Er zijn stoffen aan toegevoegd zoals emulgatoren en palmvet om de pindakaas smeerbaar te houden. En dát maakt deze pindakaas minder gezond. Kies je voor pindakaas, neem dan dus een variant met 100% pinda's, zonder toegevoegd zout, suiker, emulgatoren en ander vet.