Maak het witloof wat minder bitter Snijd onderaan de kern het kegeltje uit de stronk. Je kan de bittere smaak van witloof ook verzachten door melk aan het kookwater toe te voegen. Witloof karamelliseren met wat honing is een goede manier om witloof te introduceren bij je kinderen.
Niet iedereen houdt van de bittere smaak van witloof. Je kan deze verzachten door de buitenste blaadjes te verwijderen, een schijfje van de onderkant te snijden en er met een mes een kruisje in te zetten. Een ander middel is een beetje suiker gebruiken bij de bereiding.
Een gerecht of drankje dat te bitter is, kun je neutraliseren met zuur of zoet, in de vorm van suiker of citroensap. Klosse: "Neem bijvoorbeeld bittere koffie, zoals espresso. Een klein schepje suiker is al voldoende om de bittere smaak te maskeren."
Help, mijn witloofsoep is te bitter!
Snijd uit het midden van de onderkant een kegel van iets meer dan een centimeter diep. Heb je de soep toch graag nog wat zoeter? Ga dan voor witloofsoep met appel. Snijd de appel in fijne stukjes en voeg ze toe als je het witloof stooft.
Als je witlof te lang kookt wordt de lof erg bitter. Kook het daarom beetgaar waardoor het lekker knapperig blijft, zo'n 12 tot 15 minuten is voldoende. Zo blijven de voedingsstoffen ook nog eens beter bewaard.
Deze bitterheid wordt veroorzaakt door natuurlijke verbindingen, zoals lactucine, die in de bladeren van witlof voorkomen. Koken, zoals grillen, stomen of roosteren, verzacht de bitterheid van witlof en ontwikkelt een meer delicate en zoete smaak.
De bitterstoffen kunnen helpen parasieten in het spijsverteringskanaal te bestrijden. Zo doen apen in het wild het ook: als apen darmparasieten hebben, gaan ze veel groenten met bitterstoffen eten, zoals andijvie en witlof, om de parasieten op een natuurlijke manier uit te drijven. Ook bevat witlof de stof inuline.
- Voor gekookt witloof gebruik je best kleine stronkjes grondwitloof (witloof uit volle grond). Die hebben meestal een zachtere smaak.
Het beste is om zout pas toe te voegen als je de bouillon gaat gebruiken. De kans bestaat dat hij anders te zout wordt. Door de eiwitten in het vlees ontstaat tijdens het trekken van de bouillon schuim. Dit moet je regelmatig wegscheppen om te voorkomen dat je bouillon troebel wordt en een bittere smaak krijgt.
Onder andere bladgroenten, witlof, rabarber, koriander, geelwortel hebben een bittere smaak. Bij bitter denken wij aan: grapefruit, koffie en witlof.
Bijvoorbeeld na het eten van knoflook, uien of bepaalde kruiden of specerijen. Ook hebben veel mensen in de ochtend een slechte adem. Dat komt doordat er 's nachts veel minder speeksel aanmaakt. Bacteriën in de mondholte krijgen dan de kans om bepaalde stoffen te produceren die zorgen voor een slechte adem.
Spruitjes hebben, zoals we weten, een bittere smaak en dit wordt door ons lichaam gezien als de smaak van giftige planten. Daardoor stoot ons lichaam deze ook het liefst af. Máár dat is nog niet alles. Dit legt namelijk niet uit waarom de één spruitjes wel kan verdragen en de ander alleen al wil wegrennen bij de geur.
Gerechten die te zuur smaken, door bijvoorbeeld citroensap, kunnen afgezwakt worden door een tegenovergestelde smaak toe te voegen. Iets zoets zoals suiker, honing of siroop kan helpen. Ook een beetje baking soda kan helpen de zure smaak tegen te gaan.
Witlof is erg gezond en je kunt er eindeloos mee variëren. Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving.
Bevordert de levergezondheid: witlof is ook gezond omdat het stoffen bevat die de lever kunnen ondersteunen en helpen bij ontgifting. Dit maakt het een geweldige toevoeging aan een detox-dieet. Versterkt het immuunsysteem: met zijn vitamine C-gehalte is witlof gezond, omdat het een boost is voor het immuunsysteem.
Maak het witloof wat minder bitter
Snijd onderaan de kern het kegeltje uit de stronk. Je kan de bittere smaak van witloof ook verzachten door melk aan het kookwater toe te voegen. Witloof karamelliseren met wat honing is een goede manier om witloof te introduceren bij je kinderen.
Maak je witloofsoep minder bitter
Verwijder de binnenste kern van de witloof, die is namelijk het meest bitter van smaak. 2. Voeg een schepje suiker toe aan de soep om de smaken wat in balans te brengen.
Bij witloof passen nootmuskaat, foelie, peterselie, koriander en kerrie uitstekend. Soms wordt ook koffie gebruikt om de smaak van het witloof wat te versterken, bijvoorbeeld bij gestoofd witloof.
Wist je dat je witlof rauw kunt eten? De bladeren van deze groente zijn iets bitter, heerlijk knapperig en ook nog eens hartstikke gezond.
Zet de pot met witloofwortelen op een plekje met een temperatuur van ongeveer 20 graden. Zo groeien de kroppen snel en heb je in ongeveer 3 weken witloof. Je kan ze ook in een ruimte van 15 graden zetten en in 4 weken laten groeien, maar dan is de kans op rotte blaadjes groter.
Hoewel gekookte witlof en rauwe witlof beide erg gezond zijn, is rauwe witlof gezonder dan gekookte witlof. Dit komt doordat rauwe witlof meer vitaminen en mineralen behoudt die tijdens het kookproces deels verloren kunnen gaan. Bovendien bevat rauwe witlof meer vezels, wat gunstig is voor de spijsvertering.
Onderzoekers zijn er in Gent in geslaagd om witloof en cichorei te telen die nauwelijks nog bittere stoffen bevat. Dat deden ze door in het DNA een specifiek gen aan te passen, dat het witloof bitter maakt. Minder bitter witloof valt bij jonge consumenten meer in de smaak.
Toch gezond
Witlof is goed voor de bacteriën in je darmen (het darmmicrobioom). Het zit namelijk vol fermenteerbare vezels die je darmen gezond houden. Witlof bevat vooral veel inuline, dat bij de prebiotica hoort. Prebiotica worden in de dikke darm afgebroken door bacteriën (gefermenteerd).