Eieren koken gaat niet alleen veel sneller als je start met warm water. Als je de eieren in heet water legt, zijn ze ook veel makkelijker te pellen. Dit komt omdat het eiwit zich sterker vasthecht aan de binnenkant van de schaal als je ze langzaam kookt.
Eieren kun je zowel in koud als in kokend water koken. Bij koud water zijn de kooktijden nadat het water kookt drie en halve minuut voor een zacht ei, vier en halve minuut voor een ei waarbij het wit gestold is en het geel nog zacht is en zeven en halve minuut voor een hard gekookt ei.
Er zijn een paar opties. Als je kookt, kun je je eieren in kokend water dompelen, ze ongeveer 30 seconden laten koken om de buitenkant van het eiwit te laten stollen, en dan de temperatuur verlagen en ze afmaken op ongeveer 180 tot 190°F, of 82 tot 88°C (een heel laag sudderen).
Als je een ei (m) in het water doet vanaf het moment dat het water kookt: Zacht ei 4 minuten. Halfzacht ei 6 minuten. Hard ei 8 minuten.
Hoe kook je een ei in water. Giet een beetje water in de pan, breng aan de kook, zet het vuur lager, breek een paar eieren, dek af, kook 2 - 3 minuten op laag vuur . Eet smakelijk!
Om te beginnen met kokend water – voeg voorzichtig eieren toe aan het kokende water en roer tot het water weer kookt. 4 en een halve minuut voor zachtgekookte eieren. 8 minuten voor hardgekookte eieren .
Breng de eieren met een deksel op de pan aan de kook. Als het water met de eieren kookt draai je de warmtebron lager, anders kunnen de eieren stukkoken. Reken voor een hardgekookt ei op 10 minuten. Reken voor een half zacht gekookt ei op 8-9 minuten.
We raden het je af! Of het nu om te drinken of om te koken is, het is beter om koud water te gebruiken. Warm water bevordert namelijk de ontbinding en heeft zo een hoger risico om stukjes giftig metaal te bevatten.
Zet de waterkoker aan.
Laat het ei gewoon in het hete water zitten, zodat ze nog wat verder kunnen garen. Voor een zachtgekookt ei laat je het zo'n 4-5 minuten staan, voor een medium ei 6-7 minuten, en voor een hardgekookt ei 8-10 minuten.
Wanneer het water bijna kookt, roer het ei voorzichtig door en kook het gedurende 3 tot 8 minuten , afhankelijk van de zachtheid of hardheid van het ei dat u wenst. Zet het vuur iets lager om het water te laten bubbelen maar niet snel te laten koken en roer het ei nogmaals door.
Er worden hier een paar technieken gebruikt. Ten eerste, leg de eiwitten tot een week in de koelkast, afgedekt met plasticfolie met wat gaatjes erin. Ten tweede, zet de eiwitten ongeveer 10 seconden in de magnetron om ze te laten "ouder worden" en drogen.
Door experts geverifieerd antwoord
"Het antwoord is nee. Het ei zal niet per se sneller garen als je het vuur hoog houdt .
Wil je een zacht of een hard gepocheerd ei? Voor zacht gepocheerd laat je het ei ongeveer drie minuten in het water, voor wat harder twee minuten langer. Laat het ei tot slot even uitlekken en leg het op een bordje met wat zout of verwerk het heerlijk in een salade.
Vul een magnetronbestendige kom met gezouten water. Magnetron op hoog tot het kookt, 1 tot 1 1/2 minuut. Haal de eieren uit het warme water en doe ze in het kokende water; dek de kom af met plasticfolie. Magnetron op 60% vermogen gedurende 1 1/2 minuut.
Voor een half zachtgekookt ei houd je bij een klein ei 7-8 minuten aan, voor een gemiddeld ei 8-9 minuten en voor een groot ei 8-10 minuten. Een hardgekookt ei heeft 9 minuten nodig bij een klein ei, 10 minuten bij een gemiddeld ei en 11 minuten voor een groot ei.
Allemaal onzin, volgens het Voedingscentrum en de website Nieuwscheckers van Universiteit Leiden. Of u nou van hard- of zachtgekookte eieren houdt, beide zijn even gezond, dus daar hoeft u het niet van af te laten hangen. Wel is bij te zacht gekookte eieren altijd risico op een salmonellavergiftiging.
Daarnaast is het ook mogelijk om de eieren te bereiden in een Airfryer. Stel het apparaat dan in op 150 graden en kook de eieren in 9 minuten zacht. Heb je liever een hardgekookt eitje? Stel de tijd dan in op 14 minuten.
Heb je een eitje gekookt en is-ie afgekoeld? Warm het dan niet op in de magnetron. Als je een hapt neemt in het opgewarmde ei kan het namelijk exploderen. Hierbij verbrand je niet alleen je mond, je kan ook gehoorschade oplopen.
Waarom kan ik geen heet water uit de kraan gebruiken om te drinken, koken of babyvoeding te maken? Antwoord: Warm water lost lood sneller op dan koud water en bevat daarom waarschijnlijk meer lood . Gebruik nooit water uit de warmwaterkraan om te drinken, koken of babyvoeding te maken.
Zodra het water afkoelt zouden de vluchtige gassen zich evenals de mineralen weer in het water vestigen. Als het water opnieuw gekookt wordt, zouden gevaarlijke componenten zich verzamelen in plaats van te ontsnappen uit het water. Hierdoor zou het water dan schadelijke stoffen bevatten.
Kokend water duurt eeuwig, dus besluit je het te versnellen door de pot te vullen met gloeiend heet kraanwater in plaats van koud water. DOE HET NIET ! Waarom? Nou, omdat je hete water uit de kraan verontreinigingen kan bevatten.
Zo doe je dat!
Vul de waterkoker tot de eieren voor 2 tot 3 centimeter onder water staan. Zet de waterkoker aan en breng het aan de kook. Dat was het!
Waarom in koud water koken? Het voordeel is dat de schaal minder snel barst door het temperatuurverschil. Door een gaatje te prikken in de bolle kant voorkom je barsten in de eierschaal.
Verse eieren én eieren uit de koelkast hebben weer 1 minuut extra nodig. Bij een middelgroot ei (M) op kamertemperatuur die je direct in het water stopt, kun je de volgende kooktijden aanhouden: Zachtgekookt ei: 2 tot 3 minuten. Zacht én hardgekookt ei: 4 minuten.