Rundergehakt is een gezondere keuze dan gehakt van andere vleessoorten omdat het minder verzadigd vet bevat. Toch bevat gehakt relatief veel verzadigd vet dus kan het het beste met enige mate worden gegeten.
Gehakt staat in de Schijf van Vijf als het minder dan 5 gram verzadigd vet per 100 gram bevat en er geen zout aan is toegevoegd. (Extra) mager rundergehakt of kipgehakt kan hieraan voldoen. Je kunt op het etiket van verpakt gehakt zien hoeveel verzadigd vet er in zit.
Zo telt een portie mager ongekruid kalfsgehakt het laagst aantal calorieën, maar bevat evenveel ongekruid rundergehakt het minste vet. Kippengehakt komt op de derde plaats. Het is iets vetter dan kalfs- of rundergehakt, maar is ideaal ter afwisseling.
Kipgehakt is een gezondere optie voor wie eens wat anders wil dan de gebruikelijke rund- of kalfsvleesgerechten. Kipgehakt bevat over het algemeen iets minder verzadigd vet dan rundergehakt. Wel is er niks mis mee om zo nu en dan rundergehakt te gebruiken.
Rundergehakt bevat het minste vetgehalte, varkensgehakt het meeste. Wil je geen smaakverlies? Kies dan voor varkensgehakt en voeg de helft americain toe. Zo halveer je het vetgehalte, maar bekom je toch evenveel smaak.
In rundvlees zit 14% ijzer per 100g vergeleken met 4% in varkensvlees. Een ander groot verschil is dat rundvlees een hoge hoeveelheid vitamine B12 en B6 bevat vergeleken met varkensvlees. Hoewel varkensvlees veel meer thiamine bevat dan rundvlees, is rundvlees veel waardevoller in vitaminestructuur .
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het eten van rood vlees gezonder te maken. Kies bijvoorbeeld voor mager rood vlees, zoals biefstuk, tartaar of ossenhaas. Of kies voor wit vlees zoals kipfilet of kalkoenfilet. Mager rood vlees bevat minder calorieën en vet dan vet rood vlees.
Met gehakt hoef je er niet veel van te eten om de voedingswaarde binnen te krijgen. Een portie van 100 gram mager, gestoofd rundergehakt bevat namelijk een goede bron* van eiwitten, zink, vitamine B3 en B12 . Het bevat ook een bron** van ijzer, kalium, fosfor, vitamine B1, B2 en B6.
Rundvlees bevat ook bijna twee keer zoveel ijzer en zink als varkensvlees, maar varkensvlees bevat bijna 30 keer meer vitamine B1. Voedselnormen verbieden toevoegingen in beide soorten gehakt, dus beide zouden vrij moeten zijn van conserveermiddelen. Uw beste gok is een magere variant van beide soorten gehakt .
Rundergehakt: rundergehakt bevat ongeveer 19,1 gram eiwit per 100 gram. Dit maakt het een uitstekende bron van eiwitten voor mensen die hun spiermassa willen opbouwen of behouden.
HUIZEN - Lidl verkoopt de beste kwaliteit rundergehakt van Nederland. In de Gehakttest van het Algemeen Dagblad verslaat de prijsvechter alle supermarkten en slagerijen.
En gewoon rundergehakt uit de supermarkt is maar liefst 50% vetter dan slagersrundergehakt. De Consumentenbond stelt in 2017 vast: opvallend is dat het 'gewone' gehakt van de tien onderzochte slagers gemiddeld een stuk minder vet is dan het gehakt van de supermarkten.
Zowel de Hoge Gezondheidsraad in België als Het Voedingscentrum in Nederland adviseert om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, waarvan maximaal 300 gram rood vlees. Voor bewerkt vlees houdt de Hoge Gezondheidsraad het op maximaal 30 gram per week.
De aanbevolen portie rauw gehakt bedraagt ongeveer 125 gram, maar u kunt dit in een gerecht met andere ingrediënten halveren. U kunt het vlees ook vervangen door peulvruchten en andere vegetarische opties.
Een typische portiegrootte voor rundvlees en ander vlees is 3 ounces , wat ongeveer de grootte is van een pak kaarten. Een portie van 3 ounce mager rundergehakt bevat ongeveer 180 calorieën, 10 gram vet en 15 procent van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid ijzer.
Het is een populair ingrediënt in de keuken en wordt gebruikt in diverse gerechten, zoals gehaktballen, hamburgers, pastasauzen en nog veel meer. Het vlees heeft een stevige textuur en een volle smaak. Ons rundergehakt is mager en bevat veel eiwitten, waardoor het een gezonde keuze is.
'Mager' gehakt moet een vetgehalte hebben van 7% of minder, puur rundergehakt moet een vetgehalte hebben van 20% of minder . Kies een percentage dat past bij wat u kookt, lagere vetgehaltes geven het gehakt doorgaans een pasteuzere, drogere textuur, terwijl hogere vetgehaltes meer vet afgeven tijdens het koken.
Als richtlijn geldt dat gehakt met een vetgehalte van 10% of minder als vetarm wordt beschouwd, terwijl gehakt met minder dan 4% vet als zeer mager wordt beschouwd. Magerder gehakt is misschien iets duurder, maar biedt meer waar voor uw geld. Wanneer het wordt gekookt, blijft er meer vlees behouden en wordt er minder vet afgevoerd dan bij een goedkoper, vetter gehakt.
Of u wel of niet wilt dat uw vlees vet is, hangt af van uw voorkeuren en dieet. U moet echter met mate dierlijke vetten consumeren. Voedingsmiddelen gemaakt van rood vlees, zoals rundergehakt, bevatten verzadigd vet, wat uw cholesterol kan verhogen en slecht kan zijn voor uw hart als u er te veel van eet .
Afvallen
Om eerlijk te zijn, er zit wel wat verzadigd vet en enkelvoudig onverzadigd vet in zelfs mager rundergehakt, of je nu kookt met 80/20, 85/15 of zelfs een mager 90/10. Niettemin, de grote hoeveelheid eiwitten die rundergehakt biedt, maakt het nog steeds ideaal voor je maaltijdplan, zelfs als je doel is om af te vallen .
Vergeleken met rundvlees is kip een betere bron van eiwitten . Als gevolg van het hoge vetgehalte is rundvlees een vlees met een hoger vet- en caloriegehalte. Kip bevat meer vitamine A, vitamine E, vitamine K, vitamine B1, B3 en B5. Rundvlees bevat echter aanzienlijk meer foliumzuur en vitamine B12.
De kern van de zaak
Als u eet voor een gezond hart, is mager kalkoengehakt —dat minder verzadigd vet bevat—de betere keuze voor u. Natuurlijk kunt u af en toe nog steeds genieten van rundergehakt, maar vaker mager kalkoengehakt kiezen zal op de lange termijn uw hart helpen.
"De term (extra) mager zet mensen op het verkeerde been", zegt directeur van de Consumentenbond Sandra Molenaar. "En het is hartstikke ongezond, want vet in gehakt is dierlijk en daarom voor een groot deel verzadigd. Dat verhoogt het ongunstige cholesterol in je bloed en dat is ongezond voor je hart en bloedvaten."
Zorg bij het malen voor wat vettere stukken vlees, dat geeft een betere smaak in je gerechten. Meestal wordt voor gehakt het nek-, borst- en ribvlees gebruikt, maar ook hammen of spek kan je voor gehakt gebruiken.