Groente en fruit met een hoog vochtgehalte Niet alle groente en fruit kun je invriezen. Het gaat dan voornamelijk om groente en fruit met een hoog vochtgehalte. Denk hierbij aan salade, komkommer, tomaat, kiwi's en druiven. Wanneer je dit ontdooit verliest het zoveel water dat de smaak er niet lekkerder op wordt.
Kook appels, peren, mango, abrikozen, bramen, cranberries, pruimen, rabarber tot moes en vries dit in, in een ijsblokjesbakje of plastic bakje. Een prima fruithapje voor je baby of als basis voor een heerlijke chutney bij je curry. Door je yoghurt kan natuurlijk ook.
In z'n geheel, in plakjes of gepureerd: ook banaan kan je invriezen!
Bewaar ze buiten de koelkast: In tegenstelling tot sommige andere fruitsoorten, mag je mandarijnen niet in de koelkast bewaren als je ze nog niet hebt geschild. Ze blijven goed bij kamertemperatuur. Mandarijnen invriezen is ook geen goed idee. Nadat je ze ontdooit zijn ze slap en smakeloos.
In de vriezer: Schil de mandarijnen, snijd ze in partjes en doe ze in één laag in een diepvrieszak om te voorkomen dat de partjes in één grote massa aan elkaar vastvriezen . De diepvriesstukjes gebruik je voor smoothies, vruchtensap of als koel tussendoortje boordevol vitamine C.
Invriezen kan ook, maar na het ontdooien verandert de textuur. Je gebruikt de ontdooide kiwi's dan ook best voor verwerking in bijvoorbeeld smoothies of ijsjes. Heb je heerlijke kiwi's gekocht maar zijn ze nog niet rijp genoeg? Stop ze dan in een papieren zak samen met bananen, appels of peren.
Frambozen kunnen worden ingevroren in een afsluitbaar bakje/plastic zakje.
Deze fruitsoorten kunnen in zijn geheel ingevroren worden in een bakje of zakje. Abrikozen, nectarines, perziken enz.
Invriezen
Net als veel ander fruit kun je ook appels invriezen. Daarvoor snijd je ze eerst in partjes. Appels worden snel bruin in de vriezer, waardoor ze er onaantrekkelijk uitzien.
Alle soorten bessen, bananen, appels, sinaasappels, ananas, kiwi, mango, perziken en nectarines, kersen , noem maar op, je kunt het invriezen! Snel invriezen is ook handig, zodat er geen grote stukken fruit aan elkaar blijven plakken.
Fruit – 8-12 maanden
Vries banaan in zonder schil. Verwijder bij appel en peer het klokhuis. Druiven en bessen kun je in z'n geheel invriezen.
Hoewel het wat tijd en wat voorbereidend werk kost, kun je overwegen om vers fruit in te vriezen . U krijgt niet alleen meer waar voor uw geld, maar het verse zomerfruit dat in het seizoen komt, heeft waarschijnlijk meer smaak dan wat u in de vriezer koopt.
Dingen die je beter niet kunt invriezen
Een stuk kaas, dit komt de smaak en structuur niet ten goede. Rauwe en gekookte eieren, gebakken eieren kan dan weer wel. Rauwe aardappels, deze bevatten te veel vocht.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit. In fruit zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium. De hoeveelheden voedingsstoffen zijn bij elke soort anders, maar zelfs binnen dezelfde fruitsoort kunnen verschillen bestaan.
Als je de bessen langer wilt bewaren, kun je ze ook invriezen. Zorg er dan wel voor dat je ze eerst wast en droogt voordat je ze in de vriezer doet. Op deze manier kun je het hele jaar door genieten van verse blauwe bessen!
Aardbeien kan je invriezen, op z'n geheel of in stukjes. Hou er rekening mee dat ze (na ontdooien) een stuk wakker zullen zijn dan de verse exemplaren.
Bessen invriezen is een goede manier om ze voor later te bewaren, zodat ze niet verloren gaan . Bessen, zoals aardbeien, bosbessen, frambozen en bramen, hebben veel gezondheidsvoordelen. Door bessen in te vriezen, kun je ze gemakkelijk in elk recept verwerken en ze gezonder maken!
Bewaren invriezen
Haal eventueel beschadigde bramen zo snel mogelijk weg bij de anderen. Je kunt bramen ook invriezen, Leg ze dan (niet op elkaar) op een vel bakpapier en laat ze bevriezen. Verpak ze daarna in een goed gesloten plastic bakje. In de diepvries (bij -18°C) kun je de bramen dan tot 12 maanden bewaren.
Voor je homemade schepijs en smoothies kun je dus het beste stukjes banaan invriezen. En die zijn ook nog eens heel chill om zo weg te snacken of aan je kiddo te geven als ijskoude versnapering. Kleine stukjes banaan invriezen doe je heel eenvoudig. Pel de bananen en snijd ze in stukjes van ongeveer 1 – 2 centimeter.
Sinaasappels invriezen
Doe de sinaasappelpartjes in een vriezerbakje of zakje. Vervolgens kun je de sinaasappelpartjes tot wel een jaar in de vriezer bewaren. Tip: ook sinaasappelsap kun je prima invriezen. In de vriezer blijven sinaasappels ongeveer 10 maanden houdbaar.
Bewaar druiven in een papieren zak, de verpakking of leg ze op een bord. Druiven kun je langer bewaren door ze aan de tros te laten zitten. Zorg dat ze niet vochtig worden. Druiven kunnen worden ingevroren in een afsluitbaar bakje/plastic zakje, verwijder wel mogelijke pitten voor invriezen.
Ja, je kunt ze schillen voordat je ze invriest .
Gebruik een geschilde sinaasappel om de sinaasappel volledig te pellen. Haal de sinaasappel in partjes uit elkaar. Voeg sinaasappelschijfjes toe aan herbruikbare en afsluitbare diepvriesveilige opbergzakken of -containers . Laat het een nacht invriezen en geniet ervan in smoothies!
TOTDAT ik heb geleerd dat je hele citrusvruchten kunt invriezen . Koop dus gerust een hele tas. Gebruik er nu een of twee, bewaar de rest in de vriezer en gebruik ze indien nodig.