Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
Ook appels behoren terecht tot het gezondste fruit. 'An apple a day keeps the doctor away'. En dat is niet zo verrassend als je weet dat appels vol vezels, B-vitamines, vitamine C, kalium en vitamine K zitten. Dankzij de anti-oxidanten kunnen appels het risico verlagen op type 2 diabetes, kanker en alzheimer.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
Vezels zijn belangrijke voedingsstoffen. Appels, bananen, frambozen en mango's hebben allemaal hoge gehaltes aan vezels. Bessen hebben in het algemeen een laag suikergehalte en een hoog vezelgehalte en zijn dus doorgaans een uitstekende keuze.
Blauwe bessen zijn het gezondste fruit, op basis van mijn expertise en onderzoek. Om te beginnen zijn ze blauw van kleur vanwege hun hoge gehalte aan anthocyaan, een type antioxidant.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Naast appels en peren zijn mango's, ananas, bananen, druiven en kersen allemaal fruitsoorten die bijzonder veel fructosesuiker bevatten. De dosis maakt het gif, dus hoewel een klein beetje geen kwaad kan als onderdeel van een gezond suikerarm dieet, kan het gemakkelijk zijn om te veel te eten.
Er is geen fruit dat helemaal geen vitaminen bevat . Fruit is over het algemeen een rijke bron van verschillende vitaminen, mineralen, vezels en antioxidanten, waardoor het belangrijke componenten zijn van een uitgebalanceerd en voedzaam dieet. Fruit en groenten bevatten veel vitaminen en mineralen die goed zijn voor de gezondheid.
De cherimoya wordt ook wel Jamaica-appel genoemd. Het is een hartvormige vrucht met een groene, soms lichtpaarse schil die schubben heeft. Het vruchtvlees is wit en romig met oneetbare (giftige) pitten. De smaak doet denken aan ananas en aan aardbeien met slagroom.
De dadel is de 'oudste vrucht ter wereld'. Hoewel ze door velen frequent gesmaakt wordt, zijn er nog verschillende interessante weetjes die minder bekend zijn over deze heerlijke lekkernij. We zetten ze eventjes voor jullie op een rij: Dadels groeien in trossen aan palmbomen.
De Doerian-vrucht wordt verkocht voor zo'n duizend dollar per stuk, wat in Indonesië bijna drie keer het gemiddelde maandloon is. Het nieuws over de zeldzame doerian heeft zich snel verspreid in het Aziatische land.
Bewerkte yoghurt met fruit is iets minder gezond, daar worden suikers aan toegevoegd. Lees bij aankoop het etiket: als yoghurt meer dan 5 procent suikers bevat, dan zijn er suikers aan toegevoegd in de vorm van fructose, glucose, honing of sacharose.
Fruit met de hoogste hoeveelheden suiker : Naast gedroogd fruit bevatten sommige soorten fruit hoge hoeveelheden suiker die u beter kunt vermijden. Een kopje verse, gehakte dadels bevat bijvoorbeeld 101 gram suiker, een kopje rauwe lychee bevat 29 gram suiker en mango's bevatten 22,5 gram suiker.
1. Citroenen en limoenen . Citroenen en hun groene tegenhangers zijn vrij zure vruchten, rijk aan vitamine C. Er zit slechts ongeveer 1,13 gram (g) suiker in een limoen en 2,1 g in een citroen.
Fruitsoorten die heel weinig vitamine C bevatten of verwaarloosbare hoeveelheden bevatten, zijn onder andere rijpe papaja, rijpe mango, avocado en rijpe banaan . Hoewel deze vruchten sporen van vitamine C kunnen bevatten, zijn ze geen significante bronnen vergeleken met andere soorten fruit zoals sinaasappels, aardbeien of kiwi.
Blauwe bessen geven je niet alleen meer energie, maar ze bevatten ook ontzettend veel voedingsstoffen en zijn rijk aan antioxidanten. Zoek je iets dat je meer energie geeft, maar ook bijdraagt aan je gezondheid? Dan zijn blauwe bessen en ander rood fruit zoals frambozen, bessen en aardbeien het beste om te eten.