Effect. Volgens diëtist Georgie Fear, medeoprichter van One by One Nutrition, kan het te weinig eten van groente op de lange termijn flink wat gevolgen hebben. Zo zou je op den duur een verhoogd risico kunnen hebben op kanker, hart- en vaatziektes, diabetes en blindheid.
Dagelijks groenten en fruit eten vermindert het risico op bepaalde niet-overdraagbare ziekten, zoals hart- en vaataandoeningen en sommige soorten kanker. Te weinig groente en fruit eten is de oorzaak van circa 14% van de sterfgevallen aan maag- en darmkanker.
Geen groenten, wel fruit
Door voldoende vitaminen in te nemen kun je natuurlijke immuunsysteem helpen. Voor vitamines A, B6, foliumzuur (B11) en C zijn wetenschappelijke aanwijzingen dat deze stoffen de weerstand kunnen ondersteunen.
De ene groente bevat meer voedingsstoffen dan de andere, maar die andere groente bevat dan weer net een stof dat we in de rest van onze voeding nog missen. Kortom, geen enkele vorm van voeding bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft.
Je kunt je hele leven zonder fruit of groente leven en zonder symptomen van vitaminetekorten.
Hoewel het mogelijk is om gezond te eten zonder groenten te eten , vormen de voedingsstoffen in groenten essentiële bouwstenen voor de gezondheid van uw lichaam. Groenten vormen daarom een essentieel onderdeel van elk echt voedzaam dieet.
Volwassenen krijgen het advies om 2 porties fruit per dag te eten (200 gram). Als je varieert tussen de verschillende fruitsoorten, krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt. Fruit is goed voor de gezondheid.
Na langdurig onderzoek in een van de allerbeste studies ooit kwam naar voren dat wereldwijd 1,8 miljoen mensen een onnodige vroegtijdige en pijnlijke dood bespaard had kunnen blijven door het eten van meer groenten en wel 4,9 miljoen(!) als iedereen, wereldwijd significant meer fruit zou eten.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Fruit en groenten zijn een goede bron van vitaminen en mineralen, waaronder foliumzuur, vitamine C en kalium . Ze zijn een uitstekende bron van voedingsvezels, die kunnen helpen om een gezonde darm te behouden en constipatie en andere spijsverteringsproblemen te voorkomen.
Een vegetariër eet geen producten van gedode dieren, zoals vlees en vis. Een veganist gaat verder en gebruikt geen enkel dierlijk product of bijproduct. Veganisten gebruiken dus ook geen kaas, eieren, honing, melk, leer en wol. Ze letten ook meer op andere toepassingen.
Fruit en groenten verschillen van elkaar doordat ze andere soorten en hoeveelheden voedingsstoffen bevatten. Ze zijn dus niet inwisselbaar.
Alleen groenten eten gedurende een langere periode kan resulteren in enorm gewichtsverlies , wat misschien niet helemaal gezond is. Een dieet met alleen groenten ontneemt het lichaam andere noodzakelijke voedingsstoffen die nodig zijn om de groei te ondersteunen.
"Als ze geen fruit en groenten eten, krijgen ze niet de vezels binnen die ze nodig hebben en krijgen zowel kinderen als volwassenen niet genoeg vezels binnen. Vezels helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren, helpen bij honger en verzadiging, helpen bij stoelgangpatronen, dus vezels zijn echt belangrijk," benadrukte ze.
Indien je minder dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente en fruit eet, kan dat leiden tot problemen. Zo neemt het risico op chronische ziekten zoals hartaandoeningen, kanker, diabetes en overgewicht toe.
Hoeveel per dag? Het advies is om elke dag minimaal 250 gram groenten en 200 gram fruit te eten. Het tweede advies is om lekker veel te variëren in de soorten groenten en fruit. In een banaan zitten weer andere voedingsstoffen dan in appels of druiven, en in broccoli zitten weer andere stoffen dan in witlof of tomaten.
Volgens Greger hebben we twee porties bladgroenten nodig per dag en hoe donkergroener ze zijn, hoe beter. Een voorbeeld hiervan is dus spinazie, maar ook rucola, bietenbladeren, boerenkool en postelein.
Omdat groente en fruit veel vezels bevatten, verwijdert uw lichaam geen gifstoffen als u deze op de lange termijn uit uw dieet schrapt. Ook worden uw bloedsuikerspiegel en eetlust niet meer gereguleerd en uiteindelijk is uw immuunsysteem niet meer in staat om uw lichaam te beschermen tegen schadelijke bacteriën.
Hier zijn wat ideeën om te proberen om er vaker van te genieten: Begin met het introduceren van groenten en fruit in uw maaltijden en snacks door ze te combineren met etenswaren waar u al van geniet . Voeg extra smaak toe aan groenten met een beetje olijfolie, balsamicoazijn, een kneepje citroen, knoflook of andere kruiden en specerijen.
In plaats van voedingsmiddelen uit je dieet te schrappen, maak je er een gewoonte van om gezonde ingrediënten aan je recepten toe te voegen . Kun je de dag niet beginnen zonder toast met pindakaas? Geniet ervan met een klein glas groentesap of een smoothie. Eet je graag pizza voor het avondeten?
Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Gezond avondeten bestaat voornamelijk uit producten die in de Schijf van Vijf staan. Kies voor veel groente, een volkorenproduct of aardappelen en vis, peulvruchten, vlees, ei of noten. Voor de bereiding gebruik je vloeibaar vet.
Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal. De gezondheidsonderzoekers legden 41 verschillende als gezond bekendstaande producten langs een lat met 17 verschillende voedingsstoffen, zoals kalium, vezels, eiwitten en calcium. Waterkers is echter niet de enige bladgroente die hoog in de top staat.