Gele kiwi's duurder zijn omdat het productieproces bij de gele kiwi een stuk arbeidsintensiever is. De gele kiwi niet alleen helpt jouw afweer op peil te houden maar ook een gezonde zoetekauw is. Gouden kiwi's levendig geel vruchtvlees hebben met een kleinere kern en minder zaden dan de groene kiwi.
De kiwi gold barst van de vitamine C. Per kiwi (75 gram) bevat hij maar liefst 121 milligram vitamine C, dat is zelfs twee keer zo veel als zijn groene naamgenoot! Vitamine C is belangrijk als antioxidant en is nodig voor het behoud van de normale structuur van je bindweefsels, waaronder je huid, botten en tanden.
Maar waarom is dat prijsverschil eigenlijk zo groot? Dat heeft te maken met het productieproces. Die is bij gele kiwi's namelijk een stuk arbeidsintensiever.
Slechte oogst in Nieuw-Zeeland
Groene kiwi's zijn nauwelijks leverbaar, blijkt uit een rondgang van het AD. Dat ligt aan een slechte oogst. “De kiwi's die van de planten in Nieuw-Zeeland komen zijn op dit moment opvallend groot, maar in aantal zijn het er stukken minder”, zegt een groenteboer tegen de krant.
De gele kiwi is zoeter dan zijn groene broertje. Het zit boordevol vitamine C. De biologische kiwis worden gekweekt in boomgaarden waar enkel organische en minerale meststoffen worden gebruikt, die de aarde niet vervuilen. Zo groeit deze kiwi volledig in harmonie met de natuur.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van het eten van gele kiwi's? SunGold™ kiwi's bevatten van nature veel vitamine C*, een krachtige antioxidant die ons immuunsysteem normaal laat functioneren en helpt bij het verzorgen van onze verdediging .
Gele kiwi's duurder zijn omdat het productieproces bij de gele kiwi een stuk arbeidsintensiever is. De gele kiwi niet alleen helpt jouw afweer op peil te houden maar ook een gezonde zoetekauw is.
Dus ja, kiwi's hebben positieve effecten op de stoelgang, maar dat geldt waarschijnlijk net zo goed voor ander vezelrijk fruit. Die vezels zijn belangrijk omdat ze water meevoeren naar het maagdarmkanaal waardoor er massa aan de stoelgang kan worden toegevoegd en deze gemakkelijker door de darmen kan glijden.
Zespri® SunGold™ kiwi heeft een totaal andere smaak dan de groene kiwi . De SunGold kiwi, die uniek is voor Zespri®, heeft die tropisch zoete smaak. Sommigen zeggen zelfs dat het smaakt als een kruising tussen een mango en een aardbei.
Er kunnen bestrijdingsmiddelen in de schil zitten. Als je een keer een kiwi met schil eet is dit niet direct een probleem. Kies dan wel het liefst voor een biologische kiwi. Ook voor andere fruitsoorten geldt dat je de schil soms beter niet kan eten.
Ze bevatten ook meer vitamine C dan sinaasappels, met 85,1 mg per 100 g. Dat betekent dat een Zespri kiwi per dag eten genoeg is voor de vereiste hoeveelheid vitamine C. De aanbevolen inname in Europa is 80 mg per dag.
Onderzoek suggereert dat het eten van kiwi's de opname van suikers uit je voedsel in je bloedbaan zou kunnen verminderen en vertragen. Dit kan helpen om gevoelens van vermoeidheid en honger tussen de maaltijden door te verminderen.
Waarom worden kiwi's beschouwd als een natuurlijk laxeermiddel? Het antwoord is eenvoudig: het regelmatig eten van ZespriTM Green kiwi's kan de spijsvertering bevorderen. Sterker nog, het is wetenschappelijk bewezen!
Eén voordeel van de kiwi kennen we allemaal: kiwi is een vitaminen-bommetje! Wist je dat een kiwi bijna het dubbele aan vitamine C bevat dan een sinaasappel en ongeveer nét zo veel kalium als een banaan. Daarnaast zit er in een kiwi meer vitamine E en K dan in de meeste andere vruchten.
Zowel de gele als de groene variëteiten bevatten een groot aantal antioxidanten, waaronder vitamine C, vitamine E, polyfenolen en flavonoïden. Nog een eigenschap van kiwi's en dus nog een goede reden om ze in je dagelijkse routine op te nemen!
Ja, zeker wel! Je kunt alle soorten kiwi's helemaal eten, zelfs die met 'haar', maar je moet ze wel eerst wassen. Het eten van de schil van kiwi's kan zelfs veel voordelen hebben. De kiwischil zit boordevol vezels en voedingsstoffen die wonderen doen voor je gezondheid.
'Zware overstromingen en zelfs aardverschuivingen leidden dit voorjaar tot een flink lagere oogst van groene kiwi's, die op dat moment nog aan de planten hingen', zegt Ine Tassignon van Delhaize. Nochtans komen ook de meeste gele kiwi's uit Nieuw-Zeeland.
Eetrijpe gele kiwi's kun je 2 dagen op de fruitschaal bewaren. In de koelkast blijven ze zeker nog 1 week goed.
Doe de kiwi in een papieren zak naast ander fruit om het proces te versnellen . Ander fruit, zoals appels, sinaasappels, bananen of peren. Zespri SunGold™ kiwi's worden zachter — en zoeter — naarmate ze rijper worden. Maar wees voorzichtig en laat ze niet te lang op kamertemperatuur staan.
Die is op zijn zachtst gezegd niet mals. Voor een kilo groene kiwi's betaal je 3,29 euro, terwijl je voor een kilo gele kiwi's 6,58 betaalt. Een flink verschil dus, maar hoe komt dat? Dat heeft te maken met het productieproces.
De kiwi is je bondgenoot als je wilt afvallen. Hij heeft veel positieve eigenschappen die de stofwisseling verbetert. Bovendien heb je minder snel zin in zoet. Zet dus regelmatig kiwi's op het menu.
Het hoge gehalte aan vitamine C (hoger dan dat van citrusvruchten) en andere vitaminen die de ontstekingsremmende eigenschappen versterken, maakt de kiwi tot een vrucht die het immuunsysteem versterkt en helpt bij het voorkomen van virale infecties.
Gele kiwi's staan bekend om hun hoge vitamine C-gehalte, terwijl groene kiwi's bekend staan om hun natuurlijke vezelrijkheid. Beiden zijn ook een uitstekende bron van antioxidanten en voedingsstoffen. Enkel je smaakpapillen zijn dus doorslaggevend voor welke variëteit je voorkeur krijgt!
Je kunt een gele kiwi halveren en uitlepelen of schillen en in plakjes snijden. Gele kiwi's kunnen met schil en al worden gegeten. Let op met de combinatie van gele kiwi en melkproducten of gelatine in een gerecht. Verse gele kiwi bevat namelijk een stof (enzym) die eiwitten afbreekt.
Een kiwi is het ideale vieruurtje
Een stuk fruit in de middag geeft je weer energie om er volop tegen aan te gaan. Ook voor kinderen zijn kiwi's ideaal om in de middag van te smullen. .