Snijd de feta dan in blokjes, vul een glazen pot met olijfolie en kruiden (bijvoorbeeld basilicum) en dompel daar de blokjes in onder en zet de pot in de koelkast. Een exacte houdbaarheidsdatum hiervan is niet bekend. Maar fetakaas op olijfolie kan zeker wel een paar weken mee.
Als u ervoor kiest om uw gemarineerde fetakaas te maken met olijfolie van goede kwaliteit, dan blijft deze minimaal twee tot drie weken houdbaar in de koelkast.
Kaas in olie bewaren is een traditionele techniek die niet alleen de houdbaarheid van de kaas verlengt, maar ook de smaak ervan kan verrijken . Deze methode is vooral populair voor het bewaren van belegen of halfbelegen kazen.
Bewaren: Gemarineerde feta kan ongeveer 2 tot 3 weken in de koelkast bewaard worden, mits goed bewaard in een pot met een goed sluitend deksel en de bovenkant van de kaas altijd bedekt is met olijfolie. Bewaar de overgebleven olijfolie! Bezoek onze winkel voor kwalitatieve mediterrane ingrediënten, waaronder extra vergine olijfolie en kruiden.
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Smeltbaarheid is afhankelijk van de thermische faseverandering van vaste kaas en de reologie van gesmolten kaas (Amamcharla & Metzger, 2015). Verwacht wordt dat de olieafzetting van kaas duidelijk zichtbaar is tijdens het koken, wat betekent dat bij een hogere kooktemperatuur meer vrije olie wordt afgescheiden van de kaasmatrix (Wang & Sun, 2004b).
De kaas is niet meer goed wanneer het is verzuurd, beschimmeld of vreemd ruikt. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Hoewel ongeopende feta tot wel zes maanden houdbaar is in de koelkast, wordt dit tijdsbestek verkort tot slechts zeven dagen zodra u het opent. Gelukkig is het verlengen van de houdbaarheid van dit zuivelproduct net zo eenvoudig als het bewaren in olijfolie na opening, wat de versheid twee tot drie weken kan behouden.
De beste manier om de houdbaarheid van fetakaas te verlengen is om het te bewaren in olijfolie . Voeg wat van je favoriete kruiden en specerijen toe om het extra speciaal te maken. Deze methode houdt de romige kaas minstens twee weken vers in de koelkast.
Los 2 tl. zout op in 1 kopje water in een luchtdichte container, dompel de kaas dan onder in het water. De feta moet helemaal bedekt zijn, dus maak meer pekel als je niet genoeg hebt. Sluit de container af en zet hem in de koelkast.
Als u verse mozzarella maakt of voorverpakte mozzarella koopt in de supermarkt, bewaar deze dan in de koelkast. Bewaar de mozzarella in een luchtdichte container, ondergedompeld in koud water of olijfolie, gedurende maximaal vijf dagen .
Als het water is afgenomen, voeg dan een of twee eetlepels water toe. Je kunt mozzarella ook bewaren of inmaken in olijfolie , maar het is beter om mozzarella direct te gebruiken of te consumeren dan het lang te bewaren.
Harde kazen als cheddar en Parmezaan krijgen soms wat schimmelplekjes. Laat je hier niet meteen door afschrikken: deze kun je namelijk wegsnijden. Volgens het Voedingscentrum kun je harde kazen gemiddeld tot twee maanden na hun houdbaarheidsdatum eten, mits ze er nog goed uitzien en de verpakking nog dicht zit.
Leg de plakken kaas in een pot, waarbij u elke plak afwisselt met een kleine hoeveelheid olijfolie. Blijf lagen maken tot de pot vol is . U kunt extra smaakmakers, zoals kruiden, knoflook of chilivlokken, aan de olie toevoegen als u dat wilt. 4.
Olijfolie heeft geen echte verval- of houdbaarheidsdatum. Het is altijd veilig om 'aceite de oliva' te consumeren, zelfs jaren nadat het gebotteld is. Echter, naarmate het gouden vocht ouder wordt, kunnen de smaak en voedingswaarde afnemen. Er staat daarom een THT-datum (ten minste houdbaar tot) op de verpakking.
Hoe lang kun je olijfolie bewaren? Voordat we het over het bewaren van olijfolie gaan hebben, is het handig om te weten hoelang je olijfolie mag gebruiken na openen. Extra vierge olijfolie heeft een houdbaarheid van 24 maanden. Na het openen kun je de olijfolie het beste binnen 12 maanden opmaken.
Roer alles voorzichtig door elkaar. Schenk de weckpot vol met zonnebloemolie, zodat alle feta onder de olie staat. Zet de feta voor enkele dagen in de koelkast, zodat alle aroma's erin trekken. Maximaal 2 weken bewaren.
Wat u in plaats daarvan kunt doen. Olijfolie is een kwetsbaar ingrediënt en als u het in de koelkast bewaart, kan het troebel worden, stollen en zijn smaak en aroma verliezen. Als u de kwaliteit en versheid wilt behouden, bewaar het dan op een koele, donkere plek, zoals een voorraadkast of kast, uit de buurt van licht, warmte en lucht .
Oliën en vetten zijn relatief lang, maar niet onbeperkt houdbaar. De stabiliteit en kwaliteit van oliën en vetten worden beïnvloed door licht, lucht en temperatuur. Daarom kun je oliën en vetten het best goed afgesloten op een koele, donkere plek bewaren.
Als er schimmel op kaas groeit, moet ik het dan weggooien? Antwoord van Katherine Zeratsky, RD, LD Zachte kazen, zoals cottage cheese, roomkaas en ricotta, met schimmel moeten worden weggegooid . Hetzelfde geldt voor alle soorten kaas die geraspt, verkruimeld of in plakjes gesneden zijn.
Kaas wordt meestal al lang niet meer lekker voordat het gevaarlijk wordt, dus er is geen reden tot stress. Bij veel hardere kazen kun je zelfs alle blauwe, grijze of groene schimmel die groeit eraf schrapen. Dat gezegd hebbende, als je ooit rode of zwarte schimmel ziet, is je kaas een no-go (en kan je koelkast wel een grondige schoonmaakbeurt gebruiken).
Met witte, pluizige schimmel, getint met groen, is het smaakeffect minimaal en kan de schimmel veilig worden weggesneden zonder incidenten . Zwarte of grijze schimmel is minder wenselijk en u moet er meer van wegsnijden om kaas te verwijderen die mogelijk is aangetast.
Extra vergine olijfoliecombinatie: Een goed uitgebalanceerde EVOO zoals een Koroneiki of Nocellara past uitstekend bij deze boterachtige kazen . Hoe milder het smaakprofiel van de kaas, hoe milder de extra vergine olijfolie zou moeten zijn. Het is belangrijk om de smaak van de kaas niet te overheersen, maar deze juist te complimenteren.
Wanneer u niet genoeg van het spijsverteringsenzym lactase heeft om de lactose in zuivel te verteren , kunt u last krijgen van buikklachten en spijsverteringsproblemen na het eten van producten zoals melk, ijs, yoghurt en kaas. Dit staat bekend als lactose-intolerantie. Lactose is de natuurlijke suiker in melk en zuivelproducten.
Een van de meest voorkomende manieren om kaas soepel te laten smelten is door zetmeel toe te voegen : dit is een proces dat werkt in sauzen zoals mornay- of nacho-kaassaus. Zetmeel en andere verdikkingsmiddelen verhinderen fysiek dat vetmoleculen zich samenvoegen tot grotere druppels, en maken de waterfase van de kaas viskeuzer.