Omdat er zoveel zout in chips zit, blijft het wel een tijdje eetbaar na de houdbaarheidsdatum. Als je de zak al geopend hebt, kan het wel zijn dat de chips minder crispy wordt. Als je dat vervelend vindt, kun je beter kleine(re) zakjes kopen.
Tot 2 maanden na de THT-datum of mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Gooit u wel eens een pak rijst, een blik soep, een fles cola of een pak chips weg, omdat de houdbaarheidsdatum (THT) is verstreken? Dat hoeft niet! Zulke producten kunt u veelal maanden of zelfs jaren na het verstrijken van die datum nog gewoon zonder risico gebruiken.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
De supermarkten hebben schappen vol groenten in blik, mede door de lange houdbaarheid. Altijd handig dus om een aantal blikjes bonen in huis te hebben. Gedistilleerde drank zoals wodka, rum, gin, whiskey en tequila blijft in de eeuwigheid houdbaar. Ook als de fles al geopend is geweest.
Volgens het Voedingscentrum geeft TGT aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is. Daarna kunnen er gezondheidsrisico's zijn. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het product met een TGT kenmerk over de datum, gooi het dan weg.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Op aardappelprodukten uit de koeling staat een Te Gebruiken Tot-datum (TGT): mits gekoeld kun je ze tot dan veilig eten, daarna niet meer. Tenzij je ze meteen invriest. Op verpakkingen ongeschilde aardappelen hoeft geen houdbaarheidsdatum te staan.
Verschillende soorten snacks hebben verschillende houdbaarheidsdata: Chips zijn na de houdbaarheidsdatum een maand houdbaar. Crackers en pretzels kunnen maximaal drie maanden meegaan. Een van de langst houdbare snacks is popcorn, die een tot twee jaar houdbaar is.
Kwaliteitsindicator: De datum dient eerder als kwaliteitsindicator dan als veiligheidsprobleem. Zelfs als een tussendoortje de houdbaarheidsdatum heeft overschreden, kan het nog steeds volkomen veilig zijn om te consumeren . Smaak en textuur: Snacks waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken, kunnen subtiele veranderingen in smaak of textuur ervaren.
Zodra een chipszak wordt geopend, wordt deze blootgesteld aan lucht, licht en vocht, waardoor de inhoud zijn smaak en textuur begint te verliezen . De vriezer zal dit proces voorkomen. En maak je geen zorgen: de chipszakken die je in de vriezer plaatst, zullen niet helemaal bevriezen; ze worden gewoon heel koud.
Wanneer de THT-datum is verstreken, gaat de kwaliteit van het product achteruit. Je kan het nog gerust consumeren zonder er ziek van te worden, maar de kleur, de smaak en het vitaminegehalte is niet langer van topkwaliteit. Denk aan chips die minder knapperig proeven of frisdrank die minder fel bruist.
Het netwerk van moleculen in de aardappelen verandert naarmate de zetmeelmoleculen kristalliseren, en het resultaat is een minder pittige chip. Kortom, het eten van oude chips zal je niet ziek maken of ernstige gezondheidsrisico's met zich meebrengen, maar het is wel een beetje vervelend .
Is het gevaarlijk? Van het eten van ranzig voedsel word je niet ziek , maar de nieuwe moleculen die ontstaan als er oxidatie plaatsvindt, kunnen tot problemen met de spijsvertering leiden. Ranzig voedsel is ook minder voedzaam omdat oxidatie de goede vetten en een deel van het vitaminegehalte vernietigt.
Gesteriliseerde melk en vla
Houdbare melk is tot ongeveer twee maanden na de THT-datum nog veilig te drinken, maar dan bedoelen we wel een ongeopende verpakking. Hetzelfde geldt voor houdbare vla en pudding.
De knapperige reus geeft het volgende antwoord: “Het is absoluut waar! Onze productieweek begint op een zondag, waarbij alles wat die week gemaakt wordt dezelfde houdbaarheidsdatum heeft. Dus wanneer onze aanbevolen houdbaarheid van 12 weken voorbij is, zal de einddatum dus op (je raadt het al) – zaterdag terechtkomen."
Na bijna een maand is zelfs de chips uit een aangebroken zak nog knapperig. Dit komt omdat er in je koelkast een systeem zit van ventilators om de lucht te koelen. Maar niet alleen dat, ook alle vocht wordt uit de lucht gehaald. Hierdoor is de lucht in de koelkast niet alleen koud, maar ook droog.
Risico's van het consumeren van verlopen Pringles
De veiligheidsfactor speelt hierbij een rol; Hoewel het onwaarschijnlijk is dat je ernstige gezondheidsrisico's zult ondervinden als je Pringles een paar weken na de houdbaarheidsdatum eet, kunnen de snacks mogelijk oud worden of hun knapperigheid verliezen, wat leidt tot een onbevredigende eetervaring .
Hoe lees je de vervaldatum van Lay's chips? Lees de cijfers na de letter als de datum van de maand en het jaar waarin het artikel is geproduceerd . Als een code bijvoorbeeld 'D1519' luidt, betekent dit 15 april 2019. Veel producten kunnen zowel een gesloten code als een open-datumcode hebben.
De voornaamste zorg na de houdbaarheidsdatum is waarschijnlijk een afname van de smaak en knapperigheid in plaats van de veiligheid . U moet de chips echter inspecteren op eventuele onaangename geuren, verkleuring of schimmel die op bederf kunnen duiden, waardoor het risico op voedselvergiftiging kan toenemen.
THT: Ten minste Houdbaar Tot
Je moet dan wel kijken, ruiken, en proeven of het product nog goed is. Gebruik je zintuigen om te beoordelen of zo'n product nog lekker is. Dit icoon kun je tegenkomen op producten met een THT-datum. THT staat voor ten minste houdbaar tot en met de dag die op de verpakking staat.
Rauwe aardappelen kunnen, mits bewaard op een koele, donkere, droge plaats, enkele maanden houdbaar zijn. Maar als ze eenmaal gekookt zijn, moeten ze binnen een paar dagen worden gegeten of ingevroren om door voedsel overgedragen ziekten te voorkomen . Zorg ervoor dat u aardappelen weggooit die een sterke geur of schimmelgroei hebben.
Ziet het product er nog goed uit na de houdbaarheidsdatum? Dan kun je het in de meeste gevallen gewoon nog opeten. In het ergste geval krijgt het voedsel schimmel. Als je dit eet, kan er een allergische reactie of ademhalingsproblemen worden veroorzaakt of je maag kan overstuur raken.