Eerste Hulp Bij (bijna) Verbrande Chocolade Als je er op tijd bij bent, kun je de boel nog redden door er wat warme room, boter of melk door te mengen. Zorg er dan wel altijd voor dat de vloeistof ongeveer dezelfde temperatuur heeft, anders wordt het fiasco alleen maar erger.
Als chocolade echt is verbrandt, zit er niets anders op dan de chocolade weg te gooien en opnieuw te beginnen.
Let op dat de chocolade niet aanbrandt
Chocolade brand daarom dus snel aan, houd het daarom altijd goed in de gaten bij het smelten. Maar wat gebeurt er eigenlijk wanneer chocolade aanbrandt? Als chocolade te heet wordt, gaat het schiften. De chocolade wordt dan brokkelig en verliest zijn smaak.
Gelukkig is dat niet nodig, want je kunt gesmolten chocolade prima laten stollen. Het is niet heel erg lekker om gestolde chocolade te eten, maar je kunt het heel goed opnieuw smelten en dit weer gebruiken voor het maken van bonbons en andere chocolade creaties.
Grappig genoeg is het supersimpel. Kook eerst wat water. Voeg vervolgens heel langzaam, 1-2 theelepels per keer, het kokende water toe en klop de chocolade krachtig tot het mengsel weer glad is . Het hete water zal de klontjes in feite weer laten smelten tot een vloeibare consistentie.
Zorg ervoor dat de bodem van de kom het water niet raakt en dat er geen water in contact komt met de smeltende chocolade. Hierdoor kan de chocolade vastlopen en onbruikbaar worden. Laat het water niet te heet worden – de chocolade kan verbranden en vervolgens splijten .
Hoewel de smaak, kleur, geur en kwaliteit van het product na verloop van tijd kunnen verminderen, is het over het algemeen nog steeds veilig om te consumeren zonder risico voor de gezondheid. Chocolade behoeft geen koeling en zal na de houdbaarheidsdatum alleen een lichte achteruitgang in kwaliteit vertonen.
Ja, het is mogelijk om chocolade die eerder is gesmolten opnieuw op te warmen . Laat de chocolade volledig afkoelen en bewaar hem vervolgens in een luchtdichte container, op een koele plek in uw keuken of in de koelkast. U kunt hem dan later opnieuw smelten met behulp van de gebruikelijke stappen.
Chocolade toch gekristalliseerd : - Probeer het weer glad te maken door er een klontje boter of een theelepel zonnebloemolie door te kloppen. - Of maak het weer glad door er kokend water door te kloppen, 1 eetlepel per keer.
Als de chocolade afkoelt tot 84°–86° en nog steeds redelijk vloeibaar is, kan deze opnieuw worden verwarmd zoals in stap 4. Als deze volledig is afgekoeld en gestold, moet deze opnieuw worden getempereerd.
Gesmolten chocolade die weer stolt kun je eten, maar is meestal niet meer lekker. Het mooie is wel dat je de chocolade gewoon weer opnieuw kunt smelten… en dan góed laten stollen. Op de juiste temperatuur.
Chocolade vaste stoffen en droge ingrediënten verbranden als ze worden verhit tot 130 graden . Het resultaat is een droge, verkleurde pasta. Er is geen mogelijkheid om verbrande chocolade te herstellen, dus wees voorzichtig bij het verwarmen in een au bain-marie of magnetron.
Doe de chocolade in een hittebestendige kom en zet deze op een pan met lichtjes kokend water. Let erop dat er geen waterdruppels of stoom in de kom terechtkomen en dat de onderkant van de kom het water niet raakt. Laat de chocolade zachtjes smelten en roer geregeld om.
Gebruik zuivel . Een andere zekere manier om de originele textuur van de gesmolten chocolade te doen herleven, is door zuivelproducten zoals hete room toe te voegen en te roeren tot het weer glad is.
Gebruik in dat geval 400 gram chocolade met 100-125 milliliter slagroom. Voeg al roerende de slagroom beetje bij beetje toe aan de gesmolten chocolade tot je de gewenste dikte hebt. Wil je de chocolade juist iets dunner en vloeibaarder krijgen? Een manier is om er een scheutje zonnebloemolie aan toe te voegen.
Soms smelt chocolade tot een satijnen plas vloeibare chocolade, en soms wordt het een korrelige bende. Chocolade die gesmolten is, kan gewoonweg geen kleine druppels water verdragen . In dit geval is de stoom die ontsnapt uit de bodem van de dubbele boiler voldoende om chocolade te laten vastlopen.
Wanneer je de temperatuur laat dalen, kan de chocola stollen. En wanneer je de temperatuur laat stijgen, kan de chocolade schiften. Vergelijk het met mayonaise maken: als de verschillende ingrediënten niet op de ideale temperatuur zijn, pakt hij niet.
Voeg een beetje plantaardige olie toe voordat u uw chocolade smelt. Onze chefs raden zonnebloemolie of druivenpitolie aan, maar elke geurloze plantaardige olie is geschikt. Dit voorkomt dat uw chocolade uitdroogt. U hebt niet veel olie nodig om uw chocolade gesmolten te houden.
Doe de chocoladechips in een hittebestendige kom: Doe de chocoladechips in een magnetronbestendige kom en verwarm ze 30 seconden in de magnetron . Haal ze eruit, roer ze door en herhaal: Haal de kom na de eerste 30 seconden uit de magnetron en roer de chocolade door.
Chocolade smelten in de magnetron is niet helemaal zonder gevaren. Omdat de hitte van een magnetron behoorlijk heftig kan zijn en van binnenuit begint, moet je ervoor zorgen dat je elke 20 tot 30 seconden pauzeert om het te roeren - anders kan je chocolade verbranden, en verbrande chocolade heeft een vreselijke smaak .
In plaats van room, gesmolten chocolade, olieresten uit pannen en ander servies en andere vette substanties door de gootsteen te gieten, kunt u ze beter wegvegen met een papieren handdoek, zodat u ze gemakkelijk in de vuilnisbak kunt gooien . In het geval van grotere hoeveelheden kunt u ze in een wegwerpcontainer gieten en ze vervolgens in de ...
De snelste manier om chocolade te smelten is in de magnetron. Doe je chocolade in een magnetronbestendige kom en verwarm het in de magnetron in intervallen van 30 seconden, roer tussen elke interval, tot de chocolade glad en volledig gesmolten is .
"Idealiter moet chocolade worden bewaard bij 68ºF, maar alles tussen 65ºF en 70ºF is goed," zegt ze. Ze vervolgt met te zeggen dat het bij het bewaren van chocolade het beste is om het uit de buurt te houden van warmtebronnen en direct licht , evenals extreme vochtigheid en sterke geuren, zoals een kruidenkast.
Wit uitgeslagen chocolade kan je dus zeker nog opeten. Op voorwaarde dat je hem niet meer te lang laat liggen, want chocolade is sowieso niet gemaakt om lang te bewaren. Hoe donkerder de chocolade, hoe langer je hem in je kast kan laten liggen.
Hoewel je over een wel héél stevige ruggengraat moet beschikken wil je chocolade over de datum laten gaan, is het prima te eten als je toch ver na de houdbaarheidsdatum een reep achterin je kast vindt. Na verloop van tijd komt er wel een wittig 'laagje' op en kan de smaak iets teruglopen, maar ziek word je er niet van.