Grofweg genomen zijn standaard aardappelen, groente en fruit in NL goedkoper, evenals bepaalde zuivelproducten, waarbij (smeerbare) boter in Duitsland vaak goedkoper is, net zoals Philadelphia. Drank, tabak & drogisterijartikelen zijn ook goedkoper in Duitsland.
In Duitsland kun je jouw dagelijkse boodschappen veel voordeliger doen dan in Nederland. Vooral sterke drank, bier, sigaretten, frisdrank, wasmiddel en drogisterij-artikelen zijn een stuk goedkoper bij onze oosterburen.
Duitsland is daarentegen wel aanzienlijk goedkoper dan Nederland, vertelt de retaildeskundige. “Er geldt daar een heel ander systeem. Zo is bijvoorbeeld de btw op groente en fruit lager dan in Nederland. Ook is de Duitse markt veel groter dan de Nederlandse.
Per 1 januari gaat in Nederland de accijns op alcohol met 16 procent omhoog en wordt winkelen bij de oosterburen nog goedkoper. Dan betaal je daar voor een fles whisky of wodka zomaar 7 tot 8 euro minder.
Ook koffie is fors duurder in Duitsland. De warme drank wordt bij onze oosterburen vaak gezien als luxeproduct. Filterkoffie á 500 gram kost bij de DE zo'n €3,99, terwijl je er bij Dirk slechts €1,95 voor betaalt. Koop je vaak A-merk producten, dan kan Duitsland wél goedkoper zijn.
Boodschappen doen bij de Kaufland supermarkt is vaak zelfs 25% goedkoper dan als je boodschappen doet bij de Aldi en Lidl in Nederland.
Uit onderzoek blijkt dat het gemiddeld prijspeil in Duitse hotels, restaurants en cafetaris's 4% lager is dan in Nederland. Wanneer we alleen kijken naar restaurants is het verschil tussen Nederland en Duitsland groter. Dat komt door een andere kostenstructuur en lagere accijns op alcohol in Duitsland.
Brood, vlees, vis en zuivel hier goedkoper
Brood en ontbijtgranen kosten in ons land 20 procent minder dan in Duitsland en ruim 16 procent minder dan in België. Vis is ruim 36 procent duurder in Duitsland en zuivel 4,6 procent.
"Er zijn inderdaad significante prijsverschillen", licht Molenaar toe. "Neem bijvoorbeeld een flesje parfum, dat is in Duitsland bij een drogisterij al gauw euro's goedkoper. Laat staan als je kijkt naar de huismerken die ze verkopen, die zijn soms tot wel meer dan de helft goedkoper."
In Duitsland vraagt Lidl 3,95 euro voor tien rollen van 3 lagen, 220 vellen per rol. In Nederland ligt de prijs anderhalve euro hoger, met het verschil dat de 250 vellen iets langer meegaan. Dat de prijzen in Duitsland lager liggen, komt met name door de lagere accijnzen.
In Nederland is het lage btw-tarief 9%. Hierdoor zijn boodschappen in Duitsland goedkoper dan in Nederland. Met name voor (sterke)drank, vlees, wasmiddel, diervoeding en drogisterij artikelen (vooral de DM drogist is heel voordelig!) betaal je in Duitsland minder dan in Nederland.
Betalen in winkels of bijvoorbeeld restaurants met je Nederlandse bankpas is in eurolanden gratis. Heb je een betaalpas met het Maestro- of V Pay-logo, dan kun je gewoon pinnen als de winkel of het restaurant ook zo'n logo heeft. Geld opnemen is meestal ook gratis.
Grofweg genomen zijn standaard aardappelen, groente en fruit in NL goedkoper, evenals bepaalde zuivelproducten, waarbij (smeerbare) boter in Duitsland vaak goedkoper is, net zoals Philadelphia. Drank, tabak & drogisterijartikelen zijn ook goedkoper in Duitsland. '
Typisch Duits snoep kennen we van twee ontzettend populaire merken: Haribo en Milka. Sinds 1922 werden de populaire gummibeertjes geïntroduceerd. Dit snoep dat Duits is, heeft het merk ontzettend groot gemaakt. Tot de dag van vandaag is het één van de best verkochte producten van het merk.
Maak bijvoorbeeld een Duitse borrelplank met pretzls, aardappelsalade, knakworstjes, gebakken uitjes en mosterd. Ook typisch Duits: zuur, zoals augurken en zilveruitjes. Rookkaas, leverworst, gebraden gehakt, Schwarzwalder ham en salami mag ook niet ontbreken.
De goedkoopste supermarkten in Duitsland:
Edeka-producten. Rewe.
Duitsland is in velerlei opzicht goedkoper dan Nederland. Zo is wonen over het algemeen een stuk goedkoper, betaald u in de horeca beduidend minder en liggen de prijzen in veel winkels lager dan in Nederland. In de Duitse supermarkt is zelfs de Goudse kaas goedkoper dan in Nederland.
Discountsupermarkt niet altijd het goedkoopst
Lidl is 3 procent goedkoper dan gemiddeld en Aldi zit, samen met Albert Heijn, op 1 procent onder het gemiddelde. De prijzen bij Jumbo en Plus zijn gemiddeld.