U kunt broedeieren 14 dagen bewaren voordat u er mee gaat broeden, mits ze koel bewaard worden en iedere dag gekeerd worden. Zo blijft de dooier in het ei zweven en kan het kuiken goed groeien wanneer deze bebroed wordt. Tip: bewaar de broedeieren koel maar niet koud.
Wanneer je je eieren in de koelkast bewaard, dan zijn ze niet meer geschikt om te gebruiken als broedei. De gemiddelde houdbaarheidsdatum is 28 dagen.
Door met een schouwlamp in de eieren te schijnen kun je zien of er zich wat in het ei ontwikkelt. De ontwikkeling van het kuiken begint met een puntje die zichtbaar wordt, later komen hier bloedvaten bij. Eieren die niet bevrucht zijn haal je uit de broedmachine.
Het is het beste om eieren binnen 7 tot 10 dagen na het leggen uit te broeden. Het uitbroedvermogen neemt snel af wanneer eieren langer dan 10 dagen worden bewaard. Na 7 dagen neemt het uitbroedvermogen met 0,5 tot 1,5 procent per dag af.
Zoals we je al verteld hebben, is het belangrijk om de laatste 3 dagen de luchtvochtigheid van de broedmachine te verhogen. Je stopt de laatste 3 dagen ook met het draaien van de eieren, zodat de kuikens in alle rust kunnen uitkomen. Op dag 20/21 zullen jouw kuikens de eieren gaan uitpikken en komen ze uit het ei.
U kunt een paar dingen doen om het kuikentje zo goed mogelijk te helpen zich voor te bereiden: Stop met het omdraaien van het ei op dag 18 met het grotere uiteinde van het ei naar boven gericht . Op dit punt zal het kuiken zichzelf positioneren om uit te komen in het ei.
Dit is een veiligheidsfunctie voor uw kuikens, omdat draaien tijdens het uitkomen kan resulteren in omgekeerde uitkomsten of zelfs verwondingen door de bewegende delen in de broedmachine . In de natuur beginnen kuikens te piepen in de dagen voorafgaand aan het uitkomen, waardoor de broedse hen stopt met het draaien van de eieren.
Hennen vermijden winterse incubatie ; geven de voorkeur aan warmere seizoenen voor eieren en overleving. Kunstmatige incubatie is mogelijk, maar vereist zorg en tijd. Hennen zouden zelden, of nooit, een legsel eieren uitbroeden in de winter.
Draai de eieren eenmaal per dag om naar een nieuwe positie totdat ze in de broedmachine worden geplaatst. De uitkomst blijft redelijk goed tot zeven dagen, maar neemt daarna snel af. Bewaar eieren daarom niet langer dan 7 dagen voor het broeden. Na 3 weken opslag daalt de uitkomst tot bijna nul .
Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen. Als ze drijven, is dit slecht nieuws en kan je ze maar beter weggooien.
Als het embryo leeft, zijn er slechts één of twee kleine, met bloedvaten gevulde, lichtgevende ruimtes te zien en kan het kuiken in beweging worden waargenomen .
Stap 2: Voorbereiden van de broedmachine kippeneieren
De ideale temperatuur voor het uitbroeden van kippeneieren is 37,5 graden Celsius, en de luchtvochtigheid moet ongeveer 60% zijn.
Soms komen eieren iets eerde of later uit. Vaak komen kleinere rassen eerder uit het ei. Vaak kun je het kuiken al horen piepen in het ei. Dan weet je dat het niet meer lang zal duren voordat het kuiken het ei kapot pikt.
Nou, dat is heel eenvoudig: dit is eigenlijk gewoon het bekijken van het ei door er licht doorheen te schijnen. Dit kan op verschillende manieren gedaan worden. Er zijn speciale apparaten voor, maar je kunt ook met de zaklamp tegen de stompe kant van het eitje schijnen.
Als eieren bewaard moeten worden voordat ze in de broedmachine gaan, moeten ze onder kamertemperatuur worden gehouden. Verse eieren tot vijf dagen oud kunnen op een temperatuur van rond de 60 graden blijven. Als de eieren langer dan vijf dagen moeten wachten voordat ze uitkomen, leg ze dan in de koelkast in een eierdoos.
plat op de bodem blijven liggen, zijn ze vers. op de bodem blijven liggen maar met de punt rechtop, zijn ze 2 à 3 weken oud, maar nog perfect te eten. blijven drijven zijn ze bedorven en kan je ze niet meer opeten.
De versheid van de eieren is belangrijk. Als ze te lang in de koelkast hebben gelegen, zijn ze mogelijk niet levensvatbaar . Verplaats ze naar een broedmachine en wacht. Er was een indicatie op het discussieforum dat de in de winkel gekochte eieren langer nodig hebben om uit te komen en dat de kuikens niet zo krachtig zijn.
Onder ongeveer 27°C (80°F) vindt er geen embryonale ontwikkeling plaats . Vóór de incubatie moeten eieren in dit temperatuurbereik worden bewaard, idealiter rond de 15°C/59°F. Onder deze drempelwaarde beginnen ijskristallen zich in het ei te vormen en kan er permanente schade aan interne structuren ontstaan, wat betekent dat het ei niet kan uitkomen.
Sommige mensen schouwen zo vaak als dag 7, 14 en 18. Ik heb echter ontdekt dat dag 10 en 18 het nuttigst zijn en resulteren in de beste uitkomst. *TIP: schouw nooit na dag 18. Dag 19-21 zijn de dagen waarop de kuikens zich positioneren voor de uitkomst en niet geduwd moeten worden.
Kunstmatige incubatie is mogelijk, maar vereist zorg en tijd. Kippen zouden zelden, of nooit, een legsel eieren uitbroeden in de winter . Voor de meesten van ons is de winter koud, donker en vochtig en hoewel de winkels goed gevuld zijn, is de voorraadkast van de natuur dat niet! Kippen leggen meestal eieren en broeden ze uit in warmer weer tijdens de lente en zomer.
Kuikens mogen niet uit de broedmachine worden gehaald totdat ze zijn uitgebroed en alle eieren zijn uitgekomen . Zodra alle kuikens zijn uitgekomen en uitgebroed, kunt u de broedmachine openen en de kuikens naar een broedmachine verplaatsen! De broedmachine moet worden voorbereid met warmte, voedsel en water.
Rebecca Krebs: Je kunt gemengde soorten uitbroeden omdat de meeste vogels vergelijkbare, uh, temperatuur-, vochtigheidsvereisten hebben voor uitbroeden. Uh, wat betreft paringen, vergelijkbare soorten zoals landvogels — kalkoenen, [00:05:00] kippen, dat soort dingen — zijn goed om samen uit te broeden. Ook watervogels, eenden en ganzen.
Het is belangrijk om te allen tijde een consistente draaihoek van 43° tot 45° aan beide kanten te garanderen. Onderzoek heeft aangetoond dat het draaien van eieren cruciaal is in de eerste week van de incubatie, vooral de eerste 3 dagen. Het heeft ook aangetoond dat het draaien na 15 dagen niet nodig is en dat stoppen geen invloed heeft op de uitkomst .
Er zijn verschillende redenen waarom eieren niet uitkomen: onvruchtbaarheid, omgevingsfactoren zoals het weer of het gebruik van chemicaliën, of fysieke schade aan de eierschaal .
Op dag 26 van de incubatieperiode moet u stoppen met het handmatig omdraaien van de eieren of de automatische draaier uitschakelen en de eieren eruit halen. De eendjes zijn bijna volledig ontwikkeld en ze zullen zichzelf in het ei positioneren om zich voor te bereiden op het uitkomen. U wilt ook de luchtvochtigheid verhogen tot ongeveer 65-70%.