Soep afkoelen en inpakken Plaats de pan in een bak koud water en laat deze snel afkoelen. Laat restjes soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Verdeel de soep in eenpersoonsporties over afsluitbare vershoudbakjes. Dat is makkelijk stapelen en ontdooien.
SOEP BEWAREN IN DE KOELKAST
Maar let op, laat de soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan, want bij kamertemperatuur kunnen bacteriën snel hun kans grijpen. Eenmaal goed afgekoeld, kun je de soep in de koelkast nog maximaal 2 dagen bewaren – perfect op er later opnieuw van te smullen!
Voedsel mag niet langer dan twee uur op kamertemperatuur zijn. Ondiepe bakjes of kleine hoeveelheden warm voedsel kunnen direct in de koelkast worden geplaatst of snel worden gekoeld in een ijs- of koudwaterbad voordat ze in de koelkast worden gezet . Bedek voedsel om vocht vast te houden en te voorkomen dat het geuren van ander voedsel opneemt.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Laat producten snel afkoelen
Dat kan de kwaliteit van het product verslechteren en het is ook minder milieuvriendelijk. Kliekjes koelen sneller af als je het bakje of de pan in een laagje koud water zet. Laat de kliekjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Om restjes eten zo lang mogelijk goed te houden, moeten zowel afhaalmaaltijden als gekookt voedsel binnen twee uur na het koken worden gekoeld. De wetenschappelijke redenering achter deze richtlijn zit hem in het feit dat ongekoeld eten na twee uur de temperatuurgevarenzone zal bereiken.
Gelukkig zijn voedselveiligheidsautoriteiten, waaronder de FDA en USDA, eenduidig over de regels: voedsel moet binnen twee uur na bereiding (of opwarming, of warmhouden in een oven) in de koelkast worden gezet.
Soep afkoelen en inpakken
Laat restjes soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Om het afkoelen te versnellen, giet u soep in ondiepe containers, waarbij u ervoor zorgt dat de soep niet dieper is dan TWEE inches. Koel de soep onmiddellijk. Soep kan ook worden gekoeld in een ijs- of koudwaterbad voordat u het in de koelkast zet . U kunt losjes afgedekte voedingsmiddelen in de koelkast zetten terwijl ze nog warm zijn; dek ze af wanneer ze volledig zijn afgekoeld.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
In de meeste gevallen moet je soep niet een nacht laten staan . Dit komt omdat gevaarlijke bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen als de bouillon in de soep afkoelt tot onder de 130°F. Als je besluit om de soep een nacht te laten staan, is het aan te raden om de soep 10 minuten te koken om alle actieve bacteriën te doden.
Je hoeft het niet helemaal te laten afkoelen . Gewoonlijk net genoeg om het niet heet te laten zijn. Meestal 15-30 minuten. Als het verdampt, koelt het zelfs sneller af dan het een tijdje in de koelkast zou kunnen, dus als je het net genoeg tijd geeft om warm te worden, koelt het sneller af dan als je blindelings de richtlijnen zonder context volgt.
Over het algemeen is het het beste om warm eten en restjes binnen twee uur na het koken in de koelkast te zetten . Na deze tijd kunnen bacteriën gaan groeien en uw heerlijke maaltijd veranderen in een voedselvergiftiging die op het punt staat te gebeuren.
Wanneer de temperatuur van de soep daalt (tussen 7°C – 60°C) kunnen deze sporen zich ontwikkelen tot normale bacteriën en snel vermenigvuldigen, want de kans op bedorven soep aanzienlijk vergroot. Snel afkoelen is de boodschap dus!
In koud water
De snelste manier om je eten af te koelen, is door de pot in een bak met koud water te zetten. In de zomer (of wanneer het binnen warm is) voeg je best ook wat ijsblokjes toe, zodat het water niet te snel opwarmt. Ververs het water om de 5 minuten, zodat het goed koel blijft.
Proces terugkoelen
Koel verhitte producten terug binnen 2 uur tot 20°C en binnen 5 uur tot 7°C of lager in de kern. Hoe sneller je terugkoelt, des te minder bacteriën kunnen uitgroeien.
Zodra het is afgekoeld tot 70°F , kunt u met behulp van een van de bovenstaande snelkoelopties de container met soep in de koelkast zetten. Plaats op de bovenste plank. Laat het onafgedekt staan tot het is afgekoeld tot 40°F. Eet of vries restjes in binnen 4 dagen na bereiding.
We laten de soep afkoelen tot kamertemperatuur voordat we hem maximaal drie dagen in de koelkast zetten . Dit voorkomt de vorming van condens, wat de soep waterig kan maken en de smaak kan beïnvloeden. Het is belangrijk om op te merken dat soepen die melk of room bevatten over het algemeen niet goed in de vriezer blijven.
Hoe gezond is soep? Soep op basis van verse groenten of diepvriesgroenten bevat relatief weinig vet en is energie- of caloriearm (op voorwaarde dat je niet te gul omspringt met boter en room natuurlijk, en het is een goede bron van vitaminen (o.m. foliumzuur, vitamine E, beta-caroteen…), mineralen en vezels.
De temperatuur van het eten ligt zoveel hoger dan de rest in de koelkast, dat je er alle producten mee opwarmt. Dit verhoogt de kans op bacteriën en schimmels. En dat terwijl je juist je eten in de koelkast zet om te voorkomen dat het bederft en gaat schimmelen!
Zet gekoelde producten zo snel mogelijk (terug) in de koelkast. Bacteriën groeien veel sneller buiten de koelkast. Eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast heeft gestaan, kun je beter niet meer opeten.
Bovendien zal je frigo ook veel meer energie verbruiken om haar temperatuur te behouden. Conclusie: eten eerst laten afkoelen voor je het in de koelkast zet is aangeraden.
Het Voedingscentrum adviseert om kliekjes twee dagen te bewaren, mits de koelkast op maximaal 7 graden Celsius staat. "Bij 4 graden Celsius kun je het eten drie dagen bewaren, maar vaak staat de koelkast niet zo koud", zegt woordvoerder Oene van der Wal.
Hoe lang mensen zonder voedsel kunnen, is een open vraag. Schattingen geven aan dat hongerende mensen in 30 tot 50 dagen zwak worden en in 43 tot 70 dagen sterven. Individuele factoren, zoals geslacht, leeftijd, startgewicht en waterinname, spelen allemaal een rol bij hoe lang iemand zonder voedsel kan leven.
Kleine hoeveelheden warm voedsel kunnen direct in de koelkast worden geplaatst of snel worden gekoeld in ijs of een koudwaterbad voordat het wordt gekoeld. Een grote pan met voedsel zoals soep of stoofpot moet worden verdeeld in kleine porties en in ondiepe containers worden gedaan voordat het wordt gekoeld.