SOEP BEWAREN IN DE KOELKAST Maar let op, laat de soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan, want bij kamertemperatuur kunnen bacteriën snel hun kans grijpen. Eenmaal goed afgekoeld, kun je de soep in de koelkast nog maximaal 2 dagen bewaren – perfect op er later opnieuw van te smullen!
Hoelang kun je soep bewaren in de koelkast? Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Soep houdt het 2 dagen uit tussen de 4 en 5 °C. Voor kant-en-klare soep uit zak of blik geldt hetzelfde. Blik kan door aanraking met zuurstof de smaak van soep wel wat doen veranderen. Giet soep uit blik daarom liever over in een plastic bakje.
Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) zijn soepen en stoofschotels met vlees en groenten drie tot vier dagen veilig om te eten, mits ze in de koelkast worden bewaard .
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Een algemene vuistregel is dat soep ongeveer drie dagen in de koelkast bewaard kan worden , maar u moet uw gerecht altijd proeven voordat u besluit het op te warmen. Een heldere, op groenten gebaseerde soep met wat zuur van een ingrediënt zoals tomaten, kan langer houdbaar zijn. Kippensoep blijft meestal drie tot vijf dagen houdbaar.
Zo weet u of de soep nog te eten is
Ziet de soep er niet lekker uit en ruikt het zuur? Dan kunt u hem beter weggooien. Bij de varianten met melk of room kan het zijn dat het gaat schiften. Dit kan geen kwaad, door hem op te warmen en door te roeren, zullen de vlokken verdwijnen.
Veel soepen, met uitzondering van zeevruchtensoepen, kunnen de volgende dag nog lekkerder smaken! Voor de beste veiligheid en kwaliteit, eet u gekoelde soep binnen 3 tot 4 dagen of vriest u het in. En laat soep niet langer dan TWEE uur op kamertemperatuur staan. Zet een grote pan hete soep niet direct in de koelkast.
Gooi alle bederfelijke voedingsmiddelen weg, zoals vlees, gevogelte, eieren, bijgerechten of ovenschotels, die langer dan twee uur op kamertemperatuur zijn bewaard; één uur bij kamertemperatuur boven 90 °F. Zodra restjes veilig zijn bewaard, blijven ze drie tot vier dagen veilig .
Bewaren: Overgebleven zelfgemaakte groentesoep blijft 3 tot 4 dagen goed in de koelkast. Invriezen: De vloeistof in de soep zet uit als deze wordt ingevroren, zodat er een ruimte van 2,5 cm overblijft tussen het deksel en de soep voordat u deze in de vriezer zet. Ik gebruik liever luchtdichte containers of stevige diepvrieszakken.
Over het algemeen geldt voor verse maaltijden en restjes eten dat deze in de koelkast maximaal 5 dagen goed blijven. Wil je een maaltijd langer bewaren, dan kun je deze ook invriezen. In de vriezer kunnen maaltijden tot wel 3 maanden bewaard worden.
Volgens het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) mag je gekookte pasta niet langer dan twee dagen in je koelkast bewaren: "Wie pasta eet die langer dan twee dagen bewaard is, kan erg ziek worden.
De meeste bacteriën overleven het verhittingsproces van soep niet, maar sommige bacteriën vormen sporen. Wanneer de temperatuur van de soep daalt (tussen 7°C – 60°C) kunnen deze sporen zich ontwikkelen tot normale bacteriën en snel vermenigvuldigen, want de kans op bedorven soep aanzienlijk vergroot.
Voedsel mag niet langer dan twee uur op kamertemperatuur zijn . Ondiepe bakjes of kleine hoeveelheden warm voedsel kunnen direct in de koelkast worden geplaatst of snel worden gekoeld in een ijs- of koudwaterbad voordat ze in de koelkast worden gezet. Bedek voedsel om vocht vast te houden en te voorkomen dat het geuren van ander voedsel opneemt.
Na opening moet de soep binnen 3-5 dagen worden geconsumeerd als deze in de koelkast is bewaard. Als u de soep helemaal zelf hebt gemaakt, is deze veilig om binnen 5-7 dagen te consumeren als deze in de koelkast is bewaard.
Soep met room of melk kan schiften als je ze opnieuw opwarmt. Dikwijls kun je dat wel verhelpen door je mixer er nog een keer in te zetten.
Restjes kunnen 3 tot 4 dagen in de koelkast bewaard worden . Daarna neemt het risico op voedselvergiftiging toe. Als u denkt dat u restjes niet binnen vier dagen op kunt eten, vries ze dan meteen in. Ingevroren restjes blijven lang veilig.
Enkele duidelijke tekenen dat uw restjes niet meer veilig zijn om te eten, zijn als er een kleurverandering of zichtbare schimmel is . Als u ook een verschil in textuur opmerkt, zoals dat het voedsel er gedroogd of verschrompeld uitziet, of een laagje slijm op het oppervlak, kunt u ervan uitgaan dat het voedsel waarschijnlijk ook bedorven is en weggegooid moet worden.
Proef geen eten om te bepalen of het veilig is om te eten. Gooi eten met een ongewone geur, kleur of textuur weg . Controleer de temperatuur van eten (sommige koelkasten en vriezers hebben thermometers aan de binnenkant). Gooi alles weg dat warmer is dan 40°F in de koelkast.
Ga je de soep binnen enkele dagen opeten dan volstaat de koelkast. Bewaar de soep in lucht- en waterdichte vershoudbakjes, dat kan in één grote bak of je kan het alvast in porties verdelen. Op die manier kan je de soep nog maximaal 2 dagen bewaren.
Soep Ingrediënten
Groentesoep blijft bijvoorbeeld gemakkelijk drie tot vier dagen goed, net als elke vleessoep waarbij het vlees al is voorgekookt voordat het in de koelkast is gezet. Zoals we al zeiden, blijven romige soepen over het algemeen drie tot vier dagen goed in de koelkast.
Gekookte vis en andere zeevruchten kunnen veilig 3 tot 4 dagen in de koelkast worden bewaard. Koeling vertraagt de groei van bacteriën, maar voorkomt ze niet.
Hoe gezond is soep? Soep op basis van verse groenten of diepvriesgroenten bevat relatief weinig vet en is energie- of caloriearm (op voorwaarde dat je niet te gul omspringt met boter en room natuurlijk, en het is een goede bron van vitaminen (o.m. foliumzuur, vitamine E, beta-caroteen…), mineralen en vezels.
Ingeblikte goederen met een laag zuurgehalte, zoals vlees, gevogelte, vis, jus, stoofschotels, soepen, bonen, wortels, maïs, pasta, erwten, aardappelen en spinazie, kunnen drie tot vier dagen bewaard worden. Hoewel het veilig is om het voedsel in blik te bewaren, behoudt het een betere smaak als het wordt overgebracht naar een glazen of plastic bewaarcontainer.
Spliterwtensoep kan ongeveer een week in de koelkast bewaard worden, of tot drie maanden ingevroren. Om in te vriezen, laat de soep volledig afkoelen en doe hem dan in diepvriescontainers of -zakken. Laat de soep een nacht ontdooien in de koelkast, of verwarm de bevroren soep voorzichtig in een pan op laag vuur op het fornuis.