Krijgt witlof licht, dan is het groen en smaakt het nog bitterder. Beschikbaar van oktober tot en met april. Hoe bewaren? Verwijder beschadigde bladeren.
In het licht wordt de krop door chlorofylvorming groen. De afgesneden (afgebroken) krop kan rauw of gekookt worden gegeten.
Witloof dat groen verkleurt, is blootgesteld aan licht. Witloof wordt immers in het donker geteeld, waardoor de chlorofyl in de blaadjes niet groen kan kleuren. Leg je witloof in het licht, dan kleuren de blaadjes groen en gaat het witloof bitterder smaken. Bewaar witloof daarom altijd in het donker.
Witlof, ook wel Brussels lof genoemd, is een bladgroente die in het donker wordt geteeld, in het licht zou de krop namelijk groen worden.
De oorspronkelijke witloofrassen hebben een enigszins bittere smaak. Door witloof te koken met behalve water ook wat melk wordt de smaak verzacht. Nieuwe, op water gekweekte rassen zijn minder bitter.
Hoe weet ik of witlof niet goed meer is? De witlof is beschimmeld of verkleurd. Dit bederf herken je snel door te ruiken, goed te kijken of te proeven. Snijd een schijfje van de onderkant af en was de lof in ruim water.
Bij het bereiden van een salade kunt u ook proberen de witlof een uur of twee te weken . Dit zal helpen om die scherpe smaak te verwijderen, maar zorg ervoor dat u uw bladeren dept en droogt voordat u ze gebruikt. Als u uw witlof kookt, is blancheren in zout water een gemakkelijke manier om het te transformeren in iets dat uw smaakpapillen niet zal storen.
Wist je dat je witlof rauw kunt eten? De bladeren van deze groente zijn iets bitter, heerlijk knapperig en ook nog eens hartstikke gezond. Lekker in bijvoorbeeld een salade, maar ook gevuld als een schuitje. Ontdek de lekkerste recepten met rauwe witlof bij Jumbo en laat je inspireren.
Je darmen maak je erg blij met witlof, het zit vol met bitterstoffen die de uitscheiding van maagzuur en gal ondersteunen. Hoe beter de afgifte van alle spijsverteringssappen verloopt, hoe beter je voedsel opgenomen en verteerd wordt waardoor je lichaam optimaal gebruik kan maken van alle voedingsstoffen.
Toch gezond
Witlof is goed voor de bacteriën in je darmen (het darmmicrobioom). Het zit namelijk vol fermenteerbare vezels die je darmen gezond houden. Witlof bevat vooral veel inuline, dat bij de prebiotica hoort. Prebiotica worden in de dikke darm afgebroken door bacteriën (gefermenteerd).
Krijgt witlof licht, dan is het groen en smaakt het nog bitterder. Beschikbaar van oktober tot en met april. Hoe bewaren? Verwijder beschadigde bladeren.
Eigenlijk zitten de herfstkleuren altijd al in de bladeren. Tijdens de lente en de zomer overheerst de kleur groen, omdat er zoveel bladgroen (ofwel chlorofyl) in de bladeren zit. Bladgroen is de stof die de boom van energie voorziet met medewerking van de zon.
Grondwitloof herken je aan de sticker op de verpakking: naast de aanduiding 'grondwitloof' komt ook het label 'Beschermde Geografische Aanduiding' of 'streekproduct.be' terug, én de naam van de producent.
Als u witloofcichorei kweekt en van plan bent de wortels te gebruiken om witlof te forceren, moet u de oogst net voor de eerste herfstvorst oogsten. Dit is meestal in september of oktober. Verwijder de bladeren en til vervolgens de wortels uit de grond.
Hoeveel water nodig is, is afhankelijk van verschillende factoren. Voor de productie van 1 kg witloof is minstens 1 liter water nodig, dit is de hoeveelheid water die in het witloof zit. Uitgedrukt per ha komt dit overeen met 12.000 tot 20.000 l/ha. Tijdens de forcerie is er water nodig voor de groei van het witloof.
Besprenkel het witloof met een beetje citroensap om de witte kleur te behouden. Witloof kan je stomen, bakken, stoven of rauw gebruiken. Voor een gratin smelt je een klontje boter in een pan. Bak de witloofstronkjes hierin op een laag vuurtje, totdat ze goudbruin Krid met zout, peper en nootmuskaat.
Hoewel gekookte witlof en rauwe witlof beide erg gezond zijn, is rauwe witlof gezonder dan gekookte witlof. Dit komt doordat rauwe witlof meer vitaminen en mineralen behoudt die tijdens het kookproces deels verloren kunnen gaan. Bovendien bevat rauwe witlof meer vezels, wat gunstig is voor de spijsvertering.
Bevordert de levergezondheid: witlof is ook gezond omdat het stoffen bevat die de lever kunnen ondersteunen en helpen bij ontgifting. Dit maakt het een geweldige toevoeging aan een detox-dieet. Versterkt het immuunsysteem: met zijn vitamine C-gehalte is witlof gezond, omdat het een boost is voor het immuunsysteem.
Witlof is lekker en gezond!
De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet. Het bevat namelijk bijna geen calorieën, slechts 12 per 100 gram. Maar bovenal is witlof een heerlijke smaakvolle groente om te eten!
Hoe snijd je rauwe witlof voor een salade? Haal de buitenste bladeren van de stronk en spoel de rauwe witlof goed af. Snijd de onderkant van de witlof, halveer de stronk en verwijder de binnenste kern: die is wat bitterder dan de rest. Snijd de witlof vervolgens overdwars in reepjes.
Een variatie op de verse salade-aanpak die ik hierboven gebruik, is om de bladeren niet te weken of ze zo klein te snijden (of helemaal niet) en ze te sauteren in hete olijfolie en dan de andere smaken toe te voegen. Zowel weken in koud water als koken verminderen de bittere smaken .
Maak het witloof wat minder bitter
Snijd onderaan de kern het kegeltje uit de stronk. Je kan de bittere smaak van witloof ook verzachten door melk aan het kookwater toe te voegen.
Hoe vaak mag je witlof eten? Je kunt witlof zonder problemen regelmatig eten, zelfs dagelijks, als onderdeel van een gebalanceerd dieet. Het is een caloriearme groente rijk aan vezels, vitaminen en mineralen, wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering en algemene gezondheid.
Witloof invriezen gaat dat? Dat kan, maar bij het invriezen verliest het zijn knapperigheid. Onverwerkt is witloof nadien niet zo lekker meer. De ontdooide stukken kan je nog wel probleemloos verwerken in een gerecht.