Dikker maken Het binden van een saus is heel simpel en kan door maizena en water toe te voegen of bloem en boter. Al roerend en door kleine beetjes toe te voegen ontstaat er een heerlijke zelfgemaakte gebonden saus of soep.
Een van de makkelijkste en snelste manieren om hem in te dikken is met zetmeel. Meng hiervoor maizena (maiszetmeel) of aardappelzetmeel met wat koud water tot een glad papje en laat het kort meekoken in de saus tot de gewenste consistentie is bereikt. Herhaal eventueel als de saus nog niet dik genoeg is.
Kookroom, crème fraîche of sojaroom zorgt voor een dikkere soep én een romige smaak. Twee vliegen in één klap! Voeg de room toe als de soep warm is en roer goed door. Gebruik geen zure room of sour cream.
Maizena is de meest bekende variant zetmeelbinding die met name bij sauzen en soepen wordt gebruikt. Je moet het van te voren aanmaken met een beetje koud water, anders wordt het klonterig. Dit mengsel voeg je toe aan je saus. Laat het niet te hard doorkoken, bij langzame verhitting bindt het beter.
Als de saus wat dun blijft, kunt u altijd de standaard bindmiddelen als bloem en maizena proberen. Ook aardappelzetmeel is een prima bindmiddel. U kunt deze niet zomaar in de pan doen, maar u moet er eerst een papje van maken voordat u het aan de saus of het stoofgerecht toevoegt.
Maizena is een extreem effectief verdikkingsmiddel dat heel snel werkt . Een van de voordelen is dat het de smaak van je saus niet verandert, maar alleen de vloeistof bindt met zetmeelmoleculen voor een zijdezachte, stijvere textuur.
Kook het een beetje
Dit staat bekend als "reduceren" in de culinaire wereld, omdat je het volume van de saus reduceert door een deel van het water te verdampen, waardoor het vet en andere smakelijke ingrediënten (met hogere kookpunten) achterblijven. Als je saus er dun uitziet voordat het zelfs maar je eten raakt, kook het dan even om het dikker te maken.
Inkoken wil zeggen dat je de saus op het vuur laat tot ze een dikkere textuur heeft. In plaats van een bindmiddel te gebruiken, laat je ze indikken door ze te laten pruttelen. Door het koken, verdampt er vocht en wordt ze minder vloeibaar.
Houd er rekening mee dat bloem een hoger eiwitgehalte heeft dan maizena, waardoor het de neiging heeft om meer te binden en een iets dikkere saus kan geven. Aardappelzetmeel: Aardappelzetmeel is een alternatief dat vergelijkbaar is met maizena.
Maïszetmeel .
Voeg gelijke delen maizena en koud water toe aan een kleine kom en meng grondig. Zodra de roux glad is, roer je het door je saus en verwarm je het tot het suddert. Voor elke kwart saus die dikker moet worden, begin je met ongeveer 1-2 theelepels maizena.
Hoe maak je een champignonsoep dikker zonder bloem of maizena - Quora. De makkelijkste en beste manier om een zelfgemaakte room van champignonsoep dikker te maken, is met een staafmixer . Je pureert de helft van de champignons, dat maakt de soep niet alleen heerlijk dikker, maar versterkt ook de smaak van de champignons!
Je hebt ongeveer 1 eetlepel nodig voor elke kop vloeistof in het recept. Meng de maizena met gelijke delen water tot een papje en giet het in de pan. Klop continu op hoog vuur tot de maizena goed is opgenomen en de saus dikker begint te worden.
De bloem helpt om een stoofpot dikker te maken terwijl deze kookt. Klop een theelepel bloem in een beetje koud water om een papje te maken en roer dit vervolgens door de stoofpot terwijl deze kookt . Voeg geen droge bloem direct toe aan de stoofpot, want dit kan klonteren. Breng de stoofpot aan de kook nadat u de pap hebt toegevoegd.
Maak een roux met een beetje bloem om de saus dikker te maken . Voeg melk toe, roer om klontjes bloem te verwijderen en kook tot het dikker wordt. Roer er wat parmezaanse kaas door, giet je champignonsaus over pasta/kip/enz. en geniet ervan!
Maar zoals met de meeste soorten producten, bevatten champignons een hoop vocht; ze bestaan voor ongeveer 92% uit water , wat betekent dat het makkelijk is dat die dikke, rijke saus die je je voorstelde per ongeluk veel te dun wordt. Gelukkig zijn er twee makkelijke oplossingen: tijd en room.
Als u normale magere room gebruikt (dus geen dikke room), pas dan het recept als volgt aan: Meng 1 tl maïzena/maïzena met een scheutje magere room. Zodra het is opgelost, mengt u de resterende room erdoor. De maïzena fungeert als verdikkingsmiddel om het gebruik van lichte room te compenseren . De voedingswaarde wordt met 100 calorieën per portie verminderd.
Dikker maken
Het binden van een saus is heel simpel en kan door maizena en water toe te voegen of bloem en boter. Al roerend en door kleine beetjes toe te voegen ontstaat er een heerlijke zelfgemaakte gebonden saus of soep.
Te veel pastawater toevoegen aan de spaghettisaus is vaak de hoofdoorzaak van een waterige saus. Andere oorzaken zijn overtollig water van de noedels zelf of het niet goed inkoken van de saus.
Hoe maak je een noodvervanging van pastawater. Meng ¼ theelepel maizena met 1 kopje water en zet het 1 tot 2 minuten in de magnetron tot het warm is . Gebruik dit mengsel zoals je pastawater zou gebruiken om een saus met een zijdezachte consistentie te maken.
Salsa kan dikker gemaakt worden door er tomatenpuree aan toe te voegen
Maak salsa nooit dikker met bloem of maizena voordat u het inmaakt, want dit kan een onveilig product opleveren. Salsa's kunnen ook dikker worden gemaakt nadat ze zijn geopend.
Een slurry is een mengsel van een bepaald type zetmeel, meestal maizena, en water — gebruik koud water, heet water of de hete vloeistof uit de stoofpot. Meng het zetmeel en de vloeistof samen, voeg het toe aan de stoofpot en breng alles aan de kook. De stoofpot zal bijna onmiddellijk dikker worden zonder veel invloed op de totale kooktijd.
Je kunt het dikker maken door een stuk kaasdoek over de bovenkant van een pot met een brede opening te leggen en het op zijn plaats te houden met wat elastiekjes . Vul de kaasdoek met je saus, dek het af met plasticfolie en zet het een nacht in de koelkast. Het overtollige water zal eruit lopen en de saus zal dikker zijn.
Verrijk met blikmelk . Room is een van de lekkerste manieren om soep dikker te maken — al dat rijke melkvet helpt de soep te emulgeren en nog romiger te maken. Room kan schiften door de lange kooktijd van de slowcooker, dus ik geef de voorkeur aan blikmelk zoals ingedampte melk of kokosmelk om te verdikken.
Om de saus dikker te maken, gebruikt u na het koken onder druk de Simmer- of Gentle Cook-functie totdat de saus is ingekookt tot de gewenste dikte of u kunt hem dikker maken door een mengsel van maïzena en water toe te voegen . Alle melk of room in het recept moet worden toegevoegd na het koken onder druk, omdat het onder druk zal schuimen of schiften.